Search among our articles

Words by Linda Persson

Fashion

2019-03-22

Materialen du bör undvika om du vill klä dig mer hållbart

 

Att klä sig hållbart kan låta komplicerat och omständigt. Det behöver det inte vara, det mest nödvändiga är att ha koll på vilket material du väljer. Att vara medveten om att materialet på dina kläder faktiskt påverkar miljön är att ta ett kliv i rätt riktning mot en mer hållbar livsstil. Många ställer sig frågan vilket material som är värst för miljön, den är svårare att besvara än man kan tro. Många vanliga material kan vid första anblick verka naturliga, trots att det i själva verket tilläggs mycket kemikalier för att framställa. Detta gav mig en tankeställare och därför vill jag klargöra vilka material som du bör köpa och vilka du bör undvika om du vill klä dig mer hållbart. 

 

 

Undvik polyester

Polyester är ett otroligt vanligt material och är det material vi konsumerar mest av i Sverige, efter bomull. Polyester används i stora volymer för att det är billigt att framställa, dessutom framställs materialet ur olja och är därför inte alls ett miljövänligt material. Polyester är dessutom ett ganska obekvämt material att bära då många upplever att materialet inte andas. Om du av någon anledning känner behov av att bära polyester, kolla istället efter den återvunna polyestern!

 

Används istället: Ull. Ullen är slittålig och vattenavvisande, dessutom andas materialet och är betydligt skönare än polyestern.

 

 

Undvik konventionellt odlad bomull

Bomull som inte är ekologiskt odlad är också en fara för miljön, den konventionellt odlade bomullen är alltså en riktig miljöbov. För att framställa den konventionella bomullen krävs bland annat enorma mängder vatten, och inte nog med det, det krävs även otroligt mycket bekämpningsmedel för att bomullen ska kunna växa. Bekämpningsmedlen hamnar tillslut i våra vatten och skadar både djur och natur. Visst känns det inte alls som ett alternativ att handla konventionell bomull när man vet vad det bidrar till?

 

Använd istället: Ekologisk bomull. Den ekologiska bomullen har samma fördelar som den konventionella, men den är betydligt snällare mot miljön.

 

 

Undvik viskos

Viskos är framställd från träd, vilket kanske låter som ett naturligt och hållbart material men tyvärr krävs det mycket kemikalier för att bryta ner materialet. Dessutom odlas inte träden på ett hållbart sätt, då det redan vid odlingen oftast tillsätter enorma mängder kemikalier. Det är därtill även väldigt påfrestande för de anställda att jobba med dessa kemikalier.

 

Använd istället: Lyoncell. Materialet skapas på liknande sätt som viskos men utan att tillsätta kemikalierna.

RELATED
Reactions