Search among our articles

Words by Linda Persson

Travel

2019-10-04

24 timmars resedagbok från Lissabon

 

Höstens första weekendresa gick till inget mindre än Portugals härliga huvudstad Lissabon! Jag har länge velat åka till Lissabon och efter min vistelse där längtar jag redan efter att besöka staden igen. Nu när jag är tillbaka i Stockholm tänkte jag att ni skulle få hoppa ner i resväskan och följa med på ett dygn i staden som kryllar av spårvagnar och färgglada husfasader!

 

 

Att packa

 

Till den här resan hade jag lite problem med packningen, vädret var svajigt och bekväma skor kändes högst nödvändigt då man promenerar mycket i Lissabon. Men jag satsade främst på klänningar i alla dess färger och former, och jag packade även ner alla mina oversize blazers då de går att använda till allt! Det slog mig när jag var på plats att semestra i en storstad verkligen utmanar ens förmåga att packa en resväska. Det ska pressas ner både praktiska plagg som går att turista i, men även klänning och klackar till finare middagar – behöver jag ens nämna att jag alltid behöver lägga till incheckat bagage trots att jag bara är borta ett par dagar?

 

Bekväma skor och outfits som passar sensommaren blev alltså centralt i min packning för den här helgen! Jag älskar att ha bara ben och har det gärna längre än vädret tillåter, men ihop med boots funkar det utmärkt även i höstsolen. Ett plagg som jag vill ge lite extra uppmärksamhet är klänningar i läder. Dessa fungerar lika bra på hösten som på sommaren, och är ett plagg som man kan komma undan med att köpa dyrt eftersom det är en “långvarig investering”.

Att bo

 

Eftersom Lissabon är en stad där det händer något i varje gatuhörn så kan man i princip bo vart som helst. I Lissabon får man dessutom ganska mycket för pengarna, så både hotell och Airbnb fungerar utmärkt. Jag bodde på hotell i det som kallas för Gamla Stan – vilket var perfekt. För nästa visit har jag redan planer på att bo i Alfama, en del av staden som jag blev extra förtjust i.

 

 

Att se och göra

 

När man besöker Lissabon bör man strosa runt i staden så mycket du bara orkar. Jag besökte Torre de Belém – ett försvarstorn i stadsdelen Belém vilket var kul att se men Lissabon har inte några direkta sevärdheter som kan jämföra sig med Eiffeltornet eller Big ben. Därför rekommenderar jag att man lägger sin tid på att kolla i genuina små butiker, äta sig mätt på bakelser på alla mysiga bagerier och åka spårvagn. Hoppa på spårvagn nummer 28 så kan du se hela staden i ett svep och hoppa av när du känner att man har hamnat i ett mysigt område. Vill du åt lite härligt restaurangliv och en atmosfär som andas mingel så hoppar du av spårvagnen i Bairro Alto.

 

Man kan enkelt gå runt i timmar i staden och kika på alla vackra byggnader, och framför allt beundra dess kaklade utsidor. Något som jag tyckte gjorde promenaderna till en riktigt festlig upplevelse är att man kan köpa bubbel eller vin take away på nästan alla restauranger. Då kan man gå en liten sväng med sitt bubbel i högsta hugg och fortsätta upptäcka staden – tills man kommer till en restaurang man vill slå sig ner och äta middag på.

 

 

Att äta

 

Eftersom kulturen i Lissabon kretsar kring ett dukat bord och högljudda konversationer så är maten riktigt bra. Ett favoritställe för mig blev den genuina tapasrestaurangen Tapisco. Här beställer man in alla rätter på menyn och äter tills man är proppmätt. På Tapisco dricker man ingen fördrink utan beställer in Vinho Verde som är Lissabons lokala gröna vin. Det är ett väldigt ljust vitt vin som är lite för lättdrucket för ens eget bästa!

 

 

Hotell? Vill man bo med riktigt fin utsikt och fina rum så bor man på Santiago de Alfama

Att se? Ta spårvagn 28 och hoppa av längst vägen för att upptäcka alla gömda pärlor

Lunch? Testa att luncha på någon av stadens matmarknader, Mercado da Ribeira är ett hett tips!

Middag? Ni måste testa både Tapisco och Casa Nostra

Cocktail? Cinco Lounge!

Dans? Ryktet säger att Lux Fragil ska vara dansvänligt

 

RELATED
Reactions