Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Health

2020-01-21

Några saker jag gjort för att ändra mina sömnrutiner

 

Är det någon annans sömnschema som rubbats efter en lång ledighet av julfirande, sovmorgnar och bortkopplat jobb? Jag anpassar mig fort till nya rutiner och märkte att efter några veckor utan tider att passa hade jag extremt svårt att komma upp på morgonen. Därför har jag samlat några tips som har hjälp mig att komma tillbaka till bra sovrutiner första jobbveckorna i januari.

 

 

SE ÖVER DITT SCHEMA

När man kör på i ett högt tempo är det svårt för kroppen att komma ner i varv i slutet av dagen. Jag märker att jag blir mer spänd om jag inte får tid att koppla av och låta kroppen vila mellan hektiska dagar. Återhämtning är superviktigt, så se till att rensa schemat från onödiga aktiviteter så kroppen hinner slappna av om kvällarna. Då kommer sömnen komma lättare också.

 

MINSKA SKÄRMTIDEN

Befria sovrummet från skärmar! Det är svårt jag vet! Jag har precis ersatt scrollandet av Instagram till att läsa en bok innan jag somnar och planerar att investera i en ordentlig väckarklocka för att kunna lämna telefonen utanför sovrummet. Vi vet att blå skärmar stimulerar ögonen och hjärnan, vilket gör det svårare att slappna av när du väl lägger ifrån dig telefonen.

ÄT TIDIGT OCH HÄLSOSAMT

Ju tidigare och hälsosammare du äter, desto mer tid har kroppen att smälta måltiderna ordentligt. Jag har exempelvis svårt att känna av hunger när jag jobbar i ett högt tempo, men har lärt mig att äta något litet innan jag åker hemifrån på morgonen och sedan något litet innan lunch. På så vis får jag igång min hunger under dagen och ser till att äta en tidig middag på kvällen, då stabiliseras blodsockernivån till att man går och lägger sig, vilket för mig i alla fall gjort stor skillnad.

 

 

MEDITATION

När jag frågar runt om sömnrutiner nämner folk ofta meditation. Jag har själv aldrig fastnat för meditation men har förstått att det funkar väldigt bra för avslappning och har många hälsofördelar. Bland annat hjälper meditation till att göra sömnen djupare och enklare.

 

 

INGET KOFFEIN EFTER 15.00

Jag är av sorten som ansett att en middag inte är avslutad förrän vi druckit kaffe. Det här är något som skett på rutin och blivit en dålig vana. Jag försöker bli bättre på att minska intaget av koffein under dagen, och avstår numera kaffe efter 15.00.

 

RELATED
Reactions