Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

People

2020-02-14

Intervju med Baum und Pferdgarten-creative directors Rikke och Helle

 

 

Rikke Baumgarten och Helle Hestehave grundade Baum und Pferdgarten tillsammans för 20 år sedan och är idag ett av Danmarks ledande modehus. Baum und Pferdgarten arbetar för att bli mer hållbara i alla aspeter av sin verksamhet och målet är att minska den negativa miljöpåverkan av varje kollektion. I deras vår-och sommarkollektion 2020 var över 40% gjort av hållbara fibrer och återvunna material. Vi har pratat med grundarna Rikke och Helle om deras senaste kollektion, hur det är att driva ett mer hållbart modeföretag och utmaningarna som modebranschen står inför. 

 

Fall/winter 2020

 

När och hur började arbetet mot att bli ett mer hållbart modeföretag?

 

– Vi har alltid arbetat på ett ansvarsfullt och anständigt sätt gentemot planeten och de människor vi arbetar med. Men det är först under de senaste åren som vi lagt in detta i vår struktur och arbetat strategiskt med det. Det var dock en ögonöppnare att se hur långt vi redan kommit genom att vi bara arbetat utifrån hjärtat – men tiderna har förändrats och det räcker inte med att ha goda avsikter, vi måste ta detta allvarligare och agera i enlighet därefter.

 

 

Kan ni berätta lite om inspirationen bakom AW20-kollektionen?

 

– Kollektionen heter ”Unity” och har varit som ett mantra för oss under hela designprocessen och hela vägen fram till showen. Vi har varit fascinerade av idén att gå till en musikfestival och uppleva hur människor möts och förs samman oavsett ålder, kultur och social klass. Vi ville också återspegla detta i vår roll för showen där vi hade kvinnor i olika åldrar som bar kläder tillsammans med män och könsneutrala personer.

 

 

Om ni kunde göra en förändring i branschen, för att göra det bättre, vad skulle det då vara?

 

– Vi skulle omedelbart stoppa den intensiva mass- och överproduktionen! Det är smärtsamt att se hur vissa företag producerar en större mängd än vad de kan sälja bara för att få ett bättre pris eller för att ha tillräckligt med produkter för ”Black Friday” eller återförsäljare. Vi skulle också gärna ändra alla transporter och energikällor till gröna eller förnybara.

 

Fall/winter 2020

 

Modeindustrins framtid är mer hållbar än den ser ut idag, varför arbetar inte fler märken för en hållbar framtid? 

 

– Det är en komplicerad process med många aspekter. Som bransch måste vi acceptera det faktum att vi behöver investera – både ekonomiskt och internt. Vi måste acceptera att vi inte kan driva affärer som vi tidigare gjort.

 

 

Vad betyder hållbart mode för er?

 

– Att investera i plagg som vi älskar – och kommer att älska i många år. Vi måste alla släppa idén om att ha en ny garderob för varje säsong och snarare gå efter kvalité och specifika plagg som håller länge – producerade på ett uppmärksamt och respektfullt sätt givetvis. Vi måste också acceptera det faktum att det kommer att kosta mer att visa respekt för planeten och de människor eller djur som är involverade i att producera kläder.

Ert mål är att bli 100% miljövänlig inom fem år, var ser ni den största utmaningen?

 

– Våra tre största utmaningar är att få tag i rätt tyger, produktion och transport. Lyckligtvis utvecklas fler och fler tyger med hänsyn till miljön – men vi ser fortfarande en enorm utmaning att utveckla fantastiska tyger som är miljövänliga (när vi också vill erbjuda något annat än ekologisk bomull eller återvunnen polyester). Många av de kinesiska fabrikerna kör fortfarande på kol och de måste byta till förnybara gröna källor. Vi kan bara uppmuntra konsumenterna att sätta press på varumärkena – så att vi som företag kan ta det vidare till leverantörer. Sist men inte minst måste vi ändra konventionell transport till ett grönare alternativ.

 

 

Vad är något du önskar att folk visste om hållbart mode?

 

– Det är dyrare! Konsumenterna måste vara villiga att betala mer för en kvalitetsprodukt med en ansvarsfull leveranskedja. Precis som med ekologisk mat. Det är så det ser ut nu i alla fall, när hela den globala industrin långsamt omvandlar produktionen.

 

 

Vad är det mest utmanande med att driva ett hållbart företag?

 

– Skillnaderna mellan kontroll, certifieringar, öppenhet, förtroende och ärlighet. Vi samarbetar med så många leverantörer och tillverkare som alla behöver förstå och acceptera vår vision. Oavsett hur många certifieringar och kontroller vi har, måste det handla om en gemensam vision och förståelse för de värderingar som står på spel.

 

 

Finns det någon i branschen som inspirerar er och varför?

 

– Ja! Vi inspireras ständigt av många passionerade människor och det har varit en enorm källa till motivation att delta på Köpenhamns modetoppmöten genom åren för att höra om branschledarnas överväganden. Kanske arbetar de inom globala modehus eller enbart med denim eller något helt annat – och även om vi inte kan göra exakt som dem, kanske vi kan genomföra en liten positiv förändring av vår egen verksamhet. Självklart tänker vi också på Eva Kruse (som startade modetoppmötet) när vi pratar om detta. Hon har legat ett steg före i branschen i många år och det tackar vi henne för!

 

 

Annat än ert eget varumärke, vilket hållbart modemärke gillar ni?

 

– Vi beundrar Stella McCartney för hennes obevekliga banbrytande. Hon kompromissar aldrig med vad hon tror på och samtidigt skapar hon alltid ambitiösa och vackra produkter.

 

RELATED
Reactions