Search among our articles

Words by Uchenna Okolo

Business

2018-11-05

The LineUp: En crash course i hur man lyckas med mode på Youtube

 

Kompisduon Maya Nilsen och Julia Dang har sedan 2014 haft stor framgång på sociala medier där framför allt Youtube har kommit att bli deras plattform. De har bemästrat konsten att skapa lookbooks i videoformat och har i det skapat ett unikt uttryckssätt. Vi har ställt Maya & Julia några snabba frågor om karriär, stil och framtidsplaner.

 

BERÄTTA VAD SOM LEDDE ER IN I MODEINDUSTRIN?
Vi har alltid varit modeintresserade, och när vi lärde känna varandra för sex år sen var thrift shopping och DIY något som förde oss samman. Med åren har det bara blivit naturligt att vi gått mot modeindustrin.

 

HUR KOM NI PÅ ER NISCH MED ATT FILMA OUTFITS?
YouTube var mer vår grej (redan sedan 2008), vi var inte riktigt så inne på text och blogg. Det blev därför naturligt att filma istället för att fota.

 

HUR KOMMER DET SIG ATT NI STARTADE YOUTUBEKONTOT TILLSAMMANS?
Många av våra gemensamma vänner tyckte att vi borde starta en blogg eller liknande för att vi alltid gav de styling tips och gillade mycket DIY. Så vi började prata om att starta upp en YouTube-kanal istället och i november 2013 så filmade vi vår första video.

Vi lyckas med att vara både vänner och kollegor eftersom vi alltid haft en bra kommunikation och respekterar varandra väldigt mycket. Vi vet varandras styrkor och kompromissar alltid. Dessutom värdesätter vi vår vänskap mer än vårt jobb så vi tror det är därför vi har funkat så bra ihop.

 

HUR LYCKADES NI PÅ SOCIALA MEDIER?
Vårt ”genombrott” var vår Fall Lookbook 2014 som vi verkligen inte förstår hur den boomade. Den fick 100 000 views efter några dagar, och efter det gick det bara uppåt.

 

KAN NI GÅ IGENOM HUR EN ARBETSDAG SER UT FÖR ER?

Alla dagar är olika, det kan vara att vi filmar/fotar, sitter och redigerar, går på möten, jobbresor osv. Vissa dagar gör vi ingenting alls jobbrelaterat.

 

VILKA MOTGÅNGAR HAR NI MÖTT?
Inte så många, men det kan ha hänt att det blivit för mycket jobb så det roliga försvinner.

 

Maya Nilsen & Julia Dang.

 

HUR SKULLE NI BESKRIVA ER STIL?
Vi har rätt bred stil. Båda gillar streetwear och unisex kläder, men ibland kan vi också gå mer mot feminint och dressat. Att mixa stilar och siluetter är definitivt vår grej.

 

VEM ÄR ERA RESPEKTIVE STILFÖREBILDER?
En sån svår fråga haha. Tror inte vi har just en, vi tar inspiration överallt från främst Instagram, streetstyle, musik eller när vi reser.

FÖR TILLFÄLLET, FINNS DET NÅGRA TRENDER NI ÄLSKAR?
Baggy jeans, chunky sneakers och oversize blazers!

 

SKÖNHETSPRODUKTER SOM VI ALLTID HITTAR I ER NECESSÄR?
Glossiers Coconut Balm Dotcom och Fenty Stunna Lip.

VAD ÄR DET ALLRA ROLIGASTE MER ERT JOBB?
Att det aldrig är statiskt. Varje dag ser annorlunda ut, och vi kan jobba vart vi vill och med varumärken vi tycker om. Så många möjligheter har öppnat upp sig och vi har träffat så många fina människor genom vårt jobb.

 

VART SER NI ER SJÄLVA OM 10 ÅR?
Maya vill äga en curated vintage butik och designa vintage rework kläder. Kanske jobba som inköpare också. Något moderelaterat i alla fall. Julia vill gå in mer mot videoproduktion och jobba med directing och reklamfilm. Även starta ett eget clothing brand med fokus på sustainability.

RELATED
Reactions