Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Travel

2018-11-25

Sanna Fischers guide till Mallorca

 

Sanna bor sedan tre år tillbaka på Mallorca med sin man och deras tre barn. Hon har jobbat många år som frilansande stylist  och just nu med en del inredningsuppdrag på ön. Dessutom är hon i startgroparna med sitt nya företag tillsammans med vännen Lina.Tillsammans har de designat och tagit fram keramik som produceras på ön. De kommer även att handplocka porslin, keramik och glas på öns marknader.

 

COCOS DELI
Cocos Deli är ett mysigt och personligt café med en meny som är helt ekologisk. Jag hamnar nästan dagligen här efter skollämning. Då ropar jag gärna in en Cocos Acai Bowl med hemmagjord müsli och nyttiga bär, och allt sköljer jag ned med en Zen Juice och en kaffe cortado på mandelmjölk. På menyn finns också avokadotoast, ägg i alla dess former, bovetegröt och nyttiga juicer och smoothies. Äter vi lunch hela familjer väljer mina barn alltid Cocos wraps och ibland även peanut butter toast till efterrätt. Stället är litet och det är inte alltid det finns bord, men då rekommenderar jag att välja något från deras to go-meny.

 

 

 

LA RESIDENCIA 
Deia är en av öns vackraste och mysigaste byar! Där hittar ni det vackra och exklusiva hotellet Belmond La Residencia. Smakar det så kostar det, men vill ni få lite lyx och flärd och kanske lite kändisspaning så boka en middag på deras super restaurang El Olivi!

 

 

 

MAMA CARMEN
I Santa Catalina ligger det populära caféet Mama Carmens som är känt för sina fantastiskt vackra frukttallrikar, surdegsmackor och goda desserter. På Mama Carmens äter man också med ögat, ur köket kommer det ena färgglada konstverket efter det andra. Min favorit är frukttallriken och den gröna juicen, och tillsammans med deras hembakade bananbröd och en matcha latte utgör det en perfekt fika/frukost efter yogan. Mama Carmens ligger nämligen en stenkast från”mitt ”yoga place Earth Yoga.

 

 

SANT FRANCESC HOTEL SINGULAR 
Jag tycker nog att Sant Francesc är Palmas snyggaste och mest stilrena hotell. Hela stället är snyggt från golv till tak och allt från val av möbler, väggfärg och konsten på väggarna tilltalar mig. Jag har haft turen att bo här med min man vid ett par tillfällen och så ofta vi kan åker vi hit och slår oss ned takterrassen för en cocktail i solnedgången. (Eller jag skoja bara, jag dricker alltid husets cava, men utsikten är lika vacker för det)? Jag älskar att befinna mig högt upp bland alla kyrktorn och taktoppar och Sant Francesc ligger i Palmas gamla kvarter Cala Trava, så utsikten kommer inte göra er besvikna.

 

 

ESSENTIEL ANTWERP
I Palmas shoppingdistrikt hittar ni klädbutiken Essentiel Antwerp. En butik som har sitt ursprung i staden Antwerpen i Belgien. Butiken är som klippt och skuren för ön med sina färgglada och mönstrade plagg och här hittar jag alltid något som fångar mitt öga. Då jag egentligen är ganska svart i min stil så är det mest assessorer som kommit med mig hem, men jag drömmer om att en dag slå till på någon stormönstrad klänning.

 

 

HOTEL BENDINAT
En hotellklassiker som ligger vid havet i fina Bendinat, cirka tio minuter från Palma. Här bor du i spanskt inredda rum och äter dina måltider med havet som bordsgranne. Dessutom är klipporna nedanför hotellet väldigt vackra, speciellt lagom tills solen går ned och med ett kvällsdopp i solnedgången.

 

 

TEMPLE
En nyöppnad helt vegetarisk restaurang i Santa Catalina! Här äter du hälsosamt och kan samtidigt ta ett varv i deras lilla shop där de säljer allt från keramik och porslin till viner.

 

MERCADO GASTRONOMIC SAN JUAN
I en gammal kulturell byggnad i de spanska kvarteren av Palma ligger matmarknaden San Juan. Hit går vi ofta med barnen och stället kryllar av matstånd med mat representerat från olika världsdelar. Perfekt för vår familj där alla gillar olika. Thai, Sushi, pasta, grillat eller tapas. Take your Pick så ses vi i mitten – Succé! Jag väljer helst grillade Pimentos Padrons och en charktallrik med lokala ostar. Men en och annan fisktacos brukar också slinka ned. Uteserveringen gränsar även till en lekpark och någon form av tivoli (i alla fall sommartid) vilket gör att barnen kan löpa runt och vuxna njuta av maten i lugn och ro. Matmarknaden är dessutom öppen alla dagar i veckan från lunch.

 

 

EL CAMINO

På en liten mysig gränd mitt inne i stan ligger restaurangen El Camino, en nyöppnad hotspot i Palma. Inredningen är avskalad och påminner lite om en fransk bistro. I entrén möts man av kaklade väggar, stora speglar, mässingslampor och en lång bardisk klädd i vacker marmor. Det är alltid härlig stämning här men eftersom stället nästan enbart består av barplatser passar det bäst för par eller mindre sällskap. Här möter jag gärna upp en kompis på ett glas cava innan vi går vidare ut i natten och allt som oftast ropar vi in en bit lyxig tapas som smakar fantastiskt. Missa inte deras spanska omelett med räkor, eller friterade torskbullar med ansjovissås om du är där!

MATARKNADEN I SANTA CATALINA
På matmarknaden i Santa Catalina är jag minst fyra dagar i veckan och handlar. Här köper jag frukt-och grönt, kött, fisk och snittblommor. Du hittar alla spanska råvaror och delikatesser under ett och samma tak samtidigt som du kan ta en enkel lunch vid någon av marknadens alla smårestauranger. Stället kryllar av lokala damer med dramatenvagnar, välklädda Mallorquiner och nyfikna matglada turister. Just området Santa Catalina är ett av mina favoritområden i Palma och där jag spenderar mest tid om dagarna. I Santa Catalina ligger massor av mysiga och fräscha caféer, vilket passar mig strålande då jag nästan alltid tar med mig min dator och slår mig ned på olika ställen och jobbar.

 

 

RESTAURANG CA’S PATRO MARCH
Har man tid för utflykter så får man inte missa Deia, en liten by som ligger ungefär 40 minuter bilfärd från Palma. Deia gränsar till byarna Valldemossa och Sóller som också är värda ett besök. Min favoritrestaurang ligger på en klippa i Cala Deia med fantastisk utsikt över havet. Vi åker ofta hit med vänner och släkt för en långlunch och bad. Vyerna och miljön är något alldeles extra och stället passar perfekt för hela familjen. Jag brukar beställa in deras fisktallrik som innehåller lokal fisk som grillas tillsammans med ett gäng grönsaker och spansk potatas brava. En spansk liten canja eller husets vita vin gör sig såklart väldigt bra på en solvarm klippa.

 

 

BEACH CLUB– ASSAONA
I våras slog Beachklubben Assaona upp portarna i Portixol. Hela stället är snyggt inrett i naturnära färger och material och de stora fönstren ut mot havet gör att man känner sig som ett med naturen. På stranden kan man slå sig ned i en solstol under ett stort parasoll av bast. Här samlas unga som gamla runt långbord för lunch. Men ha is i magen, servicen kan variera rejält och det tar tid att få in maten. Jag beställer alltid fisk, helst en Sol med smörstekta grönsaker, dessutom älskar jag deras oliver och goda bröd som doppas i en hemmagjord vitlöksröra.

 

 

DUSTY DECO PALMA
En Stockholmsfavorit som äntligen slagit upp portarna i Palma. Jag älskar att hänga i den här miljön, bland gamla möbelklassiker och unika ting. Jag är god vän med ägarna Edin & Lina så jag stannar gärna på en kaffe och ibland när andan faller på, ett glas cava. Dusty Deco är ett måste för dig som är inredningsintresserad och skulle du behöva hjälp med att inreda ditt hem på ön, så är Lina den du ska ta kontakt med.

 

GALLERY RED
På Gallery Red kan du spana in svindyra möbler, vacker konst och mängder av designväskor. Galleriet drivs av Amerikanen Drew Aaron och hans fru, toppmodellen Hana Soupkupova. Paret lämnade NYC för Mallorca så att deras barn skulle få växa upp närmare naturen. I våras genomgick Gallery Red en stor förvandling, missa inte den coola innegården eller den svartvita toaletten om du är där på besök. Är du på jakt efter en eftertraktad Chanel, Hermés eller YSL-väska är det alltså här du kan hitta den.

 

OMA
Oma Project i Santa Catalina är en nyöppnad inredningsbutik med handplockade ting och möbler från ön. Lokala designers, keramiker och konstnärer finns representerade här. Butiken i sig är magisk med sina mönstrade golv, mörka takbjälkar och fina lilla utegård. Väl värt ett besök om du har vägarna förbi.

 

PALMA TENNIS CLUB
Här är jag medlem och kör svettiga pass med min PT Flor. Jag stannar gärna för att simma några längder i poolen, äta en nyttig lunch med en kompis, plocka fram datorn och jobba några timmar eller som nu när vädret blir svalare, piper ned i deras fantastiska spa med bastu och kallbad. Här kan du boka tennislektioner eller njuta av en fräsch lunch när du är på besök.

 

CONCEL SÖNDAGSMARKNAD 
Varje söndag är det antikmarknad i Concel. Utbudet är minst sagt varierande vecka till vecka men här kan man verkligen göra fynd! Mitt tips är att komma tidigt och ladda plånboken med cash! När Du känner dig klar rullar du vidare till byn brevid Santa Maria! Där hittar Du en underbar marknad med frukt, grönt och lokala produkter. Avsluta med en lunch eller fika på inredningsbutik och restaurangen Living Dreams och njut av dina marknadsfynd!

 

RELATED
Reactions

  • Så kul att läsa Mallorcatipsen! Jag var i Palma för 2 veckor och besökte då terrassen på hotel Sant Francesc, det är där uppe på taket solen finns på hösten . Besökte också El Camino då för första gången, älskade det. Åt deras tortillas och croquetter som var underbara.

    Reply
  • Vad roligt att du uppskattade Mallorcaguiden, och att du redan innan hade bockat av två av tipsen ;D Visst är det en fantastisk terass!

    Reply