Search among our articles

Words by Uchenna Okolo

Business

2018-11-25

Angelina Ilmast: “Jag älskar mode eftersom det är en värld utan gränser.”

Angelina Ilmast är den 26-åriga streetstyle fotografen som lyckats fota virala bilder på många av de hetaste namnen på modeveckorna världen över. Ta del av hennes svindlande resa från en drömmande 14-åring till att bli en självklar del av modebranschen.

 

VAD VAR DET SOM LEDDE DIG IN I MODEBRANSCHEN?
Jag var 14 år gammal när jag fick min första Voguetidning, ett decembernummer om jag inte minns fel, så det var dedikerat till spring/summer visningarna från modeveckorna. Jag kom på mig själv att tänka – där vill jag vara. Jag visste inte exakt vad mitt specifika yrke skulle vara, men jag var helt säker på att det skulle vara inom modebranschen. Jag började med att försöka skriva om mode, men insåg fort att mina känslor enklare kom fram visuellt. 

 

VAD ÄR DET BÄSTA MED ATT JOBBA I MODEBRANSCHEN? 
Jag älskar mode eftersom det är en värld utan gränser. Det spelar ingen roll vilket land du är ifrån eller vilket språk du talar, du är ändå en del av gemenskapen. Kreativiteten och tempot är den bästa delen för mig. Jag kan vara mig själv, prova nya grejer och leka runt med nya sätt att vara visuell. Tempot är framför allt applicerbart på modeveckan, man är i en helt egen värld fylld av adrenalin och glädje.

DU STÅR JU OFTA BAKOM KAMERAN OCH TAR BILDEN, VI ÄR DÄRFÖR NYFIKNA PÅ VAD DU SJÄLV HELST KLÄR DIG I?
Haha, det har du rätt i! Jag har två olika slags stilar: bekvämt, när jag fotar så som: sneakers, trackboots med jeans och hoodie. Men när jag inte jobbar klär jag mig väldigt “Céline”, eller jag kanske ska säga “Old Céline”. Vida byxor, oversizeade kavajer, blazers och tröjor samt stora stickade tröjor med klackar.

 

HUR VÄLJER DU VEM SOM SKA HAMNA PÅ STREETSTYLE BILDERNA?
Det är mest på instinkt. Jag ser ett mönster eller en textur jag gillar, en kombination av färger som fångar min uppmärksamhet. Oftast är det så enkelt.

ÄR DET EN TÄVLINGSINRIKTAD MILJÖ MELLAN FOTOGRAFERNA UNDER MODEVECKAN?
Självklart! Efter Chanelvisningen tror jag att det var uppemot 200 fotografer utanför. Men det finaste med street style är att alla hjälper varandra. Vi kan konkurera, men vi är så självsäkra i våra olikheter, så alla kan hitta sin “kund.” Street style fotografer är verkligen de gulligaste.

 

VILKA ÄR DINA FAVORITPERSONER ATT FOTOGRAFERA?
Oj, det är så många. Jag älskar de norska och danska gängen. Darja Barannik, Tine Andrea, Janka Polliani, Annabel Rosendahl från Oslo. Jeanette Friis Madsen, Pernille Teisbaek, Thora Valdrimars, Emili Sindlev från Köpenhamn. Jag är även ett stort fan av Julie Pelipas från Vogue Ukraine. Jag älskar Chloé – Loulou de Saison, hon är en mästare när det kommer till färger. Denna säsong träffade jag Alyssa Coscarelli från Refinery29 och föll pladask för hennes stil.

Emili Sindlev vid Chanels visning på Paris modevecka.

HUR SER EN VANLIG VECKA UNDER MODEVECKORNA UT?
Ingen mat och ingen sömn. Visningarna börjar kl 09.00 och då gäller det att vara i god tid. Därefter, är det utefter schemat för visningarna. Jag slutar kl 20.00 (kl 16.00 under vintern) på grund av att dagsljuset försvinner då. Sedan går jag till hotellet för att redigera. Jag äter samtidigt som jag redigerar, oftast går jag och lägger mig runt kl 03.00 på morgonen. Och så ser varje dag ut under modeveckorna.

 

HAR DU STUDERAT FOTO TIDIGARE I DITT LIV?
Nej, men jag skulle verkligen älska att göra det. Min kunskap och erfarenhet skulle verkligen utvecklas. Jag började fota för några år sedan och började lära mig själv. Youtube, onlinekurser och andra fotografer hjälpte mig mycket.

 

Darja Barannik vid Paco Rabannes visning på Paris modevecka.

Alessandra Risch, Paris modevecka.

NÄR DU ÄR LEDIG DÅ, VAD HITTAR DU PÅ DÅ?
Under mina lediga dagar försöker jag samla inspiration. Filmer, böcker, vänner och promenader på stan. Jag har även börjat träna, eftersom att jag vill att min kropp ska vara mer tränad för all stress och arbetsbelastning under modeveckorna.

 

VART SER DU DIG SJÄLV OM 10 ÅR?
Oj vad svårt. Jag har stora planer, men de kan jag inte dela med mig av – riktigt än. Det enda som jag kan nämna, är att fotografering inte är den enda sfären jag skulle vilja prova.

 

DINA TOPP TRE MAGASIN FÖR INSPIRATION?
Vogue Ukraine, I-D, A magazine curated by.

 

EN DESIGNER DU FÖRVÄNTAR DIG STORA SAKER AV?
Jag kommer inte att higlightea en specifik designer, men jag förväntar mig att alla avstår från att använda äkta päls och väljer att vara miljömedveten. Jag hoppas även att Phoebe kommer tillbaka och räddar Celine.

Stockholms modevecka.

VEM SKULLE SPELA HUVUDROLLEN I FILMEN OM DITT LIV?
Svårt. Natalie Portman spelar ofta karaktärer som jag kan förlika mig med. Blyg, men ändå väldigt modig. 

 

DITT DRÖMYRKE SOM BARN?
Sedan barnsben har jag velat vara en kreatör. Jag dansade, ritade, tog foton, sjöng och spelade piano. För mig, är det väldigt viktigt att skapa något som kan leva kvar för alltid.

 

SLUTLIGEN, VAD ÄR DITT BÄSTA TIPS TILL DEN SOM DRÖMMER OM ATT BLI STREET STYLE FOTOGRAF?
Bara åk på en modevecka. Förra året åkte jag för första gången till Stockholm. Om du inte försöker, kommer du aldrig att veta om det är din grej eller inte. På den tiden, efter min första modevecka, var mina bilder fruktansvärda men jag var säker på att det är detta jag vill göra i livet. Jag tycker att man ska utmana sig själv hela tiden! Prova nya saker, leka runt med redigering för att hitta sin egna stil och röst. Var modig, prata med folk. Var trevlig, var försiktig när du är ute på fältet och avbryt inte andras arbete. Och sov ordentligt, för du kommer definitivt ha sömnbrist.

 

RELATED
Reactions