Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Fashion

2018-11-27

Ett samtal om hållbarhet, onödiga modeköp och att jobba tillsammans med sin bästis

 

 

Våra vänner bakom podcasten ”Add to Bag”, Viola Bergström och Fanny Ekstrand, lanserar idag tillsammans med klädföretaget Avavav en limiterad kollektion med plagg som både är genomtänka och hållbara.

 


STORT GRATTIS TJEJER! BERÄTTA OM SAMARBETET.
Viola: – När vi fick förfrågan tidigt i somras från Avavav om att göra något tillsammans visste vi från början inte vad det skulle vara. Men det är så roligt att något som var tänkt att bara bli ett plagg slutade med en mindre kollektion bestående av fem plagg som vi tycker beskriver våra personligheter och stilar perfekt.

 

Fanny: – Kollektionen är framtagen med Avavavs grundidé om att använda överflödet av de tyger som produceras i Florens åt världens ledande modemärken. Av detta har vi kunnat skapa en liten, exklusiv kollektion med minimal miljöpåverkan. Vi har också släppt ett avsnitt av vår podcast “Add to Bag” där lyssnarna får följa med på resan hur ett plagg blir till, från idé till slutresultatet.

 

VAD ÄR INSPIRATIONEN TILL KOLLEKTIONEN?
Fanny: – La Dolce Vita möter Shakespeare med 80-tals influenser, haha. Jag föreställer mig att om Shakespeare levde på 80-talet skulle han bära blusar likt dessa. Vi ville skapa statementplagg i starka färger med mycket volym. Plaggen går att klä upp, klä ner, men också att kombinera med varandra på oväntade sätt, vilket ger dem både ett längre och roligare liv. Det har varit en självklarhet att alla plagg ska kunna matchas med hela garderoben.

 

ÄR DET HÄR ETT FÖRSTA STEG I RIKTNING MOT ATT GÖRA ETT EGET KLÄDMÄRKE SENARE?
Viola: – Jag har faktiskt inte tänkt så långt men det vore ju en otroligt fin ingång. Känslan av att se sina kläder hänga här är häftigt, att ha fått vara en del av hela processen.

 

 

NI ÄR JU BÄSTA VÄNNER, HUR ÄR DET ATT ÄVEN JOBBA IHOP?
Fanny: – Stormigt och inte felfritt!

 

Viola: – Men vi kompletterar varandra bra. Jag är mer lugn och analytisk och Fanny är oftast den som är lite mer ”het på gröten”. Vi är en bra match helt enkelt.

 

BERÄTTA OM EN VIKTIG ERFARENHET FRÅN DET HÄR PROJEKTET.
Viola: – Att jobba med människor som är glada, positiva och ser möjligheter istället för hinder. Det har varit den absolut finaste upplevelsen.

 

Fanny: – Och att hela teamet trodde på oss och våra idéer. De gav oss väldigt mycket frihet redan från start.


DELA MED ER AV NÅGOT SOM INTE ALLS GICK SOM NI HADE TÄNKT ER?
Viola: – Hela processen har faktiskt varit förvånansvärt enkel och rolig rakt igenom så det enda jag kan säga är väl i så fall kvantiteten. Kollektionen är framtagen med Avavav’s grundidé om att ta tillvara på överflödigt tyg, så när vi hittade ett tyg vi föll för fanns det bara i väldigt begränsad mängd. 
 

 

HUR VIKTIGT ÄR HÅLLBARHETSTÄNK FÖR ER I VARDAGEN?
Viola: – Jag har väldigt mycket klimatångest, men samtidigt vill jag inte kompromissa med mitt största intresse så jag tror man får hitta vägar och sätt att acceptera att man inte kommer kunna vara helt perfekt. Men för mig är det viktigt att jobba med varumärken som stöder en mer hållbar produktion. Och att om man har ett starkt intresse för mode och kläder precis som vi så bryr man sig mer om vad det är man köper och vart det kommer i från.

 

Fanny: – Och att kanske påminna sig själv och tänka efter en extra gång innan man spontant konsumerar kläder innan helgens fest. Jag tror att det är de mindre valen vi gör i vardagen som kommer påverka på ett större plan och då är det ett stort steg på vägen. Att ha en mer hållbar livsstil när det kommer till klädkonsumtion är något vi försöker uppmärksamma och uppmuntra till ännu mer.

 

NÄMN EN FAVORIT UR KOLLEKTIONEN?
Fanny: – Vi båda älskar verkligen modellen på miniklänningen, men jag är också säker på att man kommer kunna se mig i långklänningarna en tid framöver. Klänning är ju en favorit i garderoben sedan länge!

 

Viola: – Jag måste nog ändå säga byxorna.

 

 

OM NI FICK DRÖMMA, VEM SKULLE NI HELST SE BÄRA ERA PLAGG?
Fanny: – Vi har pratat om att det vore väldigt ballt att se Seinabo Sey bära något från kollektionen.

 

Viola: – Jag älskar ju Emma Watson. Hon har också ett väldigt bra miljö- och hållbarhetsperspektiv och klär sig bara i varumärken som jobbar medvetet med hållbarhet.

 

Fanny: – Men också Céline Dion. Jag skulle vilja se henne i klänningarna på scen sjunga “My heart will go on”, haha och helst ska hon också matcha klänningen med en gigantisk hatt!

 

Viola: – Leandra Medine (Man Repeller) vore fett också.

 VART HITTAR VI ER I KLÄNNINGARNA VALFRI KVÄLL I VECKAN?
Fanny: – I våra klänningar en vardagskväll finns vi nog på Riche, haha.

 

BERÄTTA OM ETT RIKTIGT ONÖDIGT MODEKÖP.
Fanny: – Oj, det är många, egentligen alla köp jag gör på kedjorna, som jag inte tänkt igenom och där jag fastnar för impulsen. Men jag måste ändå klappa mig lite på axeln, för de köpen blir bara färre och färre. Men jag köpte en kjol från Stella McCartney på Vestiaire Collective för några år sedan, ett köp jag verkligen längtat efter men som inte alls blev så bra som jag hoppats på.

 

Viola: – Det finns ju några plagg som blir hängandes längst in i garderoben. Mitt humör påverkar mig väldigt mycket när jag klär mig på morgonen så det finns dessvärre plagg som jag tröttnar på kanske redan innan jag hunnit använda dem.

 

BERÄTTA OM ETT DRÖMPROJEKT FÖR ADD TO BAG
Viola: – Det här har ju absolut varit ett drömprojekt som vi är så glada över att ha fått möjlighet att genomföra. Det vore också väldigt kul att få åka ut i världen, göra större konceptavsnitt för Add to Bag och intervjua några av våra idoler!

 

 

Photo: Ludvig Rönn

RELATED
Reactions