Search among our articles

Words by Uchenna Okolo

Travel

2018-12-13

En guide till det enkla livet i Santa Teresa

Costaricasantateresa

 

En trött höstmåndag i oktober förra året satt jag och min bästis på en föreläsning på universitetet och drömde oss bort när vi plötsligt snubblade över ett surfläger i Santa Teresa. Ingen av oss hade någonsin stått på en bräda, men kände oss otroligt manade till att åka iväg och prova något nytt. Fyra månader senare landade vi i Santa Teresa och blev helt golvade av detta paradis med sina milslånga stränder, den orörda krokiga djungeln och solnedgångar som spred ett rosa sken över hela havet. Ni hör ju, jag blev frälst av att vara på denna plats.

 

Santa Teresa är strandparadiset där yogis och surfare tillsammans andas och lever Pura Vida – det enkla livet. Något man själv inte var sen med att anamma, plötsligt kändes allting som kallas uppkopplat liv och stress så långt borta. Det hela var nästan som en meditativ upplevelse, när man sitter och guppar på en bräda mitt ute i havet finns det inget annat att tänka på än att fånga nästa våg. Jag tycker att alla förtjänar att uppleva denna magiska plats, så här kommer mina bästa tips till den perfekta Santa Teresa-vistelsen.

 

 

Santa teresa beach front hotel

Bo:
Santa Teresa Beach front

Nästa gång jag åker till Costa Rica skulle jag mer än gärna ligga och loungea på dessa zebraklädda solbäddar på Santa Teresa Beach front. Petra har talat mycket gott om hennes besök på denna oas omgiven av palmer bara ett stenkast från stranden.

 

Florblanca Hotel
Ett annat lyxresort jag skulle vilja prova är Florblanca som är beläget på gränsen mellan stranden och djungeln. På detta hotell får du alla bekvämligheter så som hälsosam mat tillagad av kocken Nectar och ett utbud av spabehandlingar. Samtidigt har du alla möjligheter att ta del av alla de underbara aktiviteter Santa Teresa har att erbjuda.

 

Att göra:

Montezuma vattenfall
En timmes bilfärd bort tornar sig de maffiga vattenfallet i Montezuma. Här hoppar du från klippavsatser och badar bland palmträden. För ett riktigt äventyr hoppar du på en ATV och gasar igenom djungeln till vattenfallen.
För en mer bekväm resa går det att både boka taxi eller hyra bil.  

 

Yoga
För den som hellre vill blicka inåt och spendera dagarna med att hitta lugnet och balansen är yogan ständigt närvarande på Santa Teresa. Det finns yogalektioner på stranden med havsutsikt och längs huvudgatan radar sig yogastudios med olika inriktningar. Du kan boka in dig på enskilda pass eller signa upp på ett helt läger. Pranamar Villas och Yogiakademin är två populära yogaställen.

 

 

 

Surfa
Santa Teresa erbjuder många roliga aktiviteter men det är definitivt surfen som människor världen över vallfärdar till denna spektakulära plats för. Det unika med Santa Teresa är att alla från nybörjare till proffs kan bemästra de turkosblåa vågorna på sin egen nivå.

 

Hästridning-santa-teresaRidning
Norr om Santa Teresa finner du Manzanillo som är den vackraste platsen du någonsin kommer att rida hästar på. Du får galoppera i öppna grönskande landskap, bada med hästarna och avslutar det hela med att racea längst strandkanten mot de lokala guiderna i solnedgången. Med andra ord, ingenting för somliga som är ens lite rädda för hästar. Men enligt Petra är detta bland det härligaste hon någonsin gjort! Organiserade dagsutflykter görs enklast via hotellen eller med de olika surf- och yogalägren.

 

Äta:

Cantina
Kanske Santa Teresas bästa restaurang. Här beställer du in pastan om du är vego eller tonfisken för den som föredrar fisk och toppar av middagen med hemmagjorda kakor fyllda med glass. Till skillnad från de andra populära restaurangerna ligger detta hak norr om huvudgatan. Restaurangen har inte någon direkt adress men ligger i anslutning till Makanas resort, 220 m norr om Florblanca. Trots den otydliga vägbeskrivningen är platsen väl värd krånglet.

 

Santa teresa restaurangtips

The Bakery
För den som är sugen på klassiska fish- och avokadotacos finner du dem bästa i denna kategori på The Bakery.
Även väldigt bra frukostställe där du gör rätt i att beställa in mandelcroissanter tillsammans med en cappuccino.

 

Koji’s
Kocken Koji Hyodo är den som drar i strängarna på denna fantastiska Asian Fusion-restaurang.
Detta är en härligt plats att gå till med ett stort gäng och skåla i Margaritas under ett hav av ljusslingor.

 

Olam Pure Food
Ett hälsosammare alternativ för framför allt lunch, frukost och fika. Restaurangen erbjuder veganskt,
vegetariskt, glutenfritt och råkost för den som är sugen på något med energi och vitaminer.

Surf:

Surfakademin

Santa teresa surfläger

 

Costa rica surfakademin

Surfakademin som jag åkte med var som ett stort vuxenkollo med gemensamma måltider, surf enligt schema och fri lek på eftermiddagarna. Ett roligt sätt att lära känna nya människor och slappna av till fullo då allt går på rutin. De skandinaviska surfskolorna huserar på Santa Teresa framför allt från november till mars, men för den erfarna surfaren finns bra vågor och lokala surfläger att tillgå året om.

 

Andra populära surfläger är La Point och Freddie Meadows Getaways.

 

Shoppa:

Santa Teresa är inte platsen man primärt åker till för att shoppa, men längs huvudgatan finns små mysiga smyckesbutiker och mer eller mindre kända affärer för surf- och badkläder.

 

 

Drink:

Rocamar
Varje söndag är det en bonfire på Rocamar där hela byn samlas för att dricka Margaritas, dansa och umgås. Där säljs det mat och hemgjord glass till takterna av tropical house. Har du tur promenerar du hem längs stranden under en stjärnklar himmel och får bevittna ett eller flera stjärnfall.

 

 

Banana beach
Är det softaste hänget under dagtid då man kan sitta och ta det lugnt på stranden
med en cocktail eller smoothie i handen till tonerna av ett liveband.

 

Kika 
Denna restaurang har ett stort utbud av grym mat, men det som jag tyckte mest om med detta ställe var torsdagarna då atmosfären var på topp med liveband och dans hela natten lång. Detta är det närmaste man kan kommer fest i Santa Teresa.

 

Er tur! Fyll gärna på med era bästa Santa Teresa-tips här i kommentarsfältet! <3

 

RELATED
Reactions