Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Life

2018-12-31

Lisa Olsson om sitt nya smyckesmärke Nootka

 

 

Berätta, hur föddes idén om Nootka?

Jag hade känt rätt länge att jag ville utveckla vidare det jag redan jobbar med inom sociala medier, jag ville skapa något nytt där jag självständigt får kreera fritt. Jag har alltid drömt om att designa och att starta ett bolag med just det syftet, och uppstarten av Nootka kändes som en naturlig duo med mitt egna bolag sedan tidigare som jag kan fortsätta jobba med parallellt. Jag minns att jag satt hemma en dag och, i princip som att polletten trillade ner, kände ’det är ju smycken jag vill göra, jag måste göra smycken!’ och satte igång med en massa timmars research-arbete.

 

Hur skulle du beskriva din smyckesstil?

Jag är lite utav en rutinmänniska när det kommer till smycken faktiskt – hittar jag en setup av smycken som jag tycker om så kör jag gärna på samma kombination flera dagar i sträck, innan jag hittar en ny favoritkombo och kör stenhårt på den. Men gemensamt är väl att jag älskar guld och föredrar smycken som fungerar att bära lite lager-på-lager.

 

Ditt tidigaste smyckesminne?

När jag var liten älskade jag att klä ut mig, gärna under temat more is more och i de kläder & accessoarer som glittrade allra mest i utklädningslådan. Jag minns att min syster och jag hade ett ”sällskapsspel” där en skulle klä ut sig med kronor, ringar, örhängen och dylikt – det var en storfavorit. Vi smyckade både oss själva och pappa. Så intresset har nog alltid funnits där.

 

 

 

 

Du har drivit ditt eget varumärke i många år,
vad har du lärt dig från att bygga ett varumärke från grunden?

Otroligt mycket! Jag skulle kunna rada upp många saker men för att nämna några så tycker jag, åtminstone för min egen del, att det är viktigt att först och främst se det som ett personligt varumärke och att vara överens med sig själv om vad det står för, vad det ska förknippas med och att vara konsekvent i det.

 

Jag anser att ens personliga varumärke är en färskvara, där det alltid finns chans att överraska men likväl motsatsen. Mitt varumärke och mina kanaler kretsar ju främst kring mina två största personliga intressen, mode och fotografi och att försöka förmedla inspiration inom det. Jag är en känslomänniska så det är lätt att jag ibland nästan blir för känslomässigt involverad i allt jag gör, vilket på ett sätt innebär att jag alltid ger allt och är kanske delvis det som har tagit mig dit jag är idag, men jag försöker att hålla isär jobb och privat så gott det går idag. Det blir nog ännu viktigare nu efter lanseringen av Nootka.

 

Berätta vad som ledde dig in i modeindustrin?

Under skoltiden, i samma veva som jag startade bloggen när jag var 13 år (herregud!) så sydde jag mycket av mina egna kläder och handlade nästan bara second hand. Jag stack ut i min klädstil just i den åldern och det har alltid varit viktigt för mig att få uttrycka mig i kläder. Att vara vuxen, vardagen och att driva bolag innebär så mycket ansvar och rutiner – jag tycker det är helt fantastiskt att då fortfarande få leka runt med starka färger, tyger och smycken. Mode är min största inspiration och intresse och jag hade en vision om att försöka göra min hobby till mitt jobb. Med Nootka hoppas jag på att kunna ta mig an modevärlden i en ny roll.

 

 

Om du måste välja en favorit ur kollektionen, vad blir det då?

Oj, svårt…jag älskar ju Pearl Earrings. Men mina Mini & Big Hoops är trots allt de jag bär jämt så på så sätt är de mina favoriter. Ytan är lite utav Nootka’s signatur och återspeglas i t.ex. ytan på några av ringarna. All inspiration i designen kommer på ett eller annat sätt ifrån naturen och dess olika former och ytor.

 

 

Ett smycke som har ett sentimentalt värde för dig?

Hela kollektionen har i allra högsta grad ett sentimentalt värde för mig – det är så mycket tid, kärlek och hårt jobb bakom varje smycke. Jag kommer nog aldrig att glömma känslan när jag fick hämta hem mina allra första färdiga exemplar av smyckena, jag storgrät av lycka och lättnad på samma gång haha.

 

Vart produceras smyckena?

Smyckena produceras i Stockholm, av återvunnet silver och finisheras för hand. Jag är superstolt över att redan från start kunna erbjuda en lokal produktion där jag har kontroll och vet att allt går rätt till. Jag åkte till Seoul i slutet av 2017 för att kolla på produktion där från början, det är en fantastisk stad men det kändes inte helt rätt av flera anledningar men främst på grund av de stora avstånden. Målet är att alltid hålla produktionen inom Europa.

Tips till någon som vill börja göra egna smycken?

För mig var det väldigt lärorikt att jobba tight med en guldsmed under några månader för att ta fram de första proverna. Det blev lite som en skola för mig. Jag sökte upp några olika leverantörer och tog kontakt själv, så är det verkligen överlag om du vill starta ett eget bolag – det är bara du som kan få saker att hända. Den tiden gav mig en större förståelse för hela processen – hur silver beter sig inte minst i olika temperaturer, att ta hänsyn till vikt m.m. Smycken är verkligen ett hantverk, det tycker jag är coolt och att smycken kan bäras oavsett säsong skapar ett mervärde då du (bokstavligen) kan bära med dig det under lång tid.

RELATED
Reactions