Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Business

2019-01-30

Så lyckades Elsa Billgren med sin sociala medier-detox

 

 

Att ständigt vara uppkopplad på sociala medier kan öka stressen för många och att ta en paus från både mobil och dator skulle nog alla må bra av emellanåt. Inspireras av Elsa Billgrens skärmfria vecka där hon och familjen endast använde skärmarna på arbetstid mellan 9-16.

 

Hur kom du på att du skulle göra en sociala medier-detox?

– Allt började med att vår 2-åriga son började vägra göra saker om han inte fick titta på olika saker i telefonen eller på teven. Vägrade sitta i vagnen om han inte hade min telefon och Bolibompaappen igång etc. För att slippa allt bråk och kunna komma iväg till förskolan i tid så gav vi med oss då och då. Vilken resulterade i att jag en dag fick nog och bestämde att nu får ingen fippla med vare sig telefoner eller kolla på tv utanför arbetstid. Så sociala medier-detoxen kom lite på köpet och oj vad skönt det var!

 

Vad fick du för reaktioner? Hemifrån och från dina läsare?

– Hemma märktes skillnaden direkt. Vi umgicks mer, alla var gladare och vi pratade bättre med varandra. Färre bråk och när vi kollade på film så kollade vi verkligen på filmen! Sånt som förut var självklart men inte nu längre. Det var länge sedan jag tog bort Facebook på telefonen och jag har verkligen rensat upp i mitt Instagramflöde för att bara ha sånt som jag mår bra av där. Eftersom sociala medier är mitt jobb har jag makten att göra det till en plats som ger inspiration och inte tar energi från mig.

 

När jag skrev om “det dåliga internet” på bloggen fick jag jättemycket reaktioner från läsare och andra bloggare som kände likadant. Det är verkligen viktigt att vi tar makten över vårt telefonberoende. Man mår så mycket bättre efteråt.

 

Foto: Alma Vestlund 

 

Varför var det viktigt för er att göra en detox?

– Jag behövde markera att vi är de vuxna och vi sätter reglerna. Men samtidigt går det inte att skapa regler man inte följer själv. Hur ska han vara utan telefonen om vi aldrig tittar upp från den? det var viktigt för alla i familjen att göra tillsammans.

 

Om man vill dra ner på sitt användande av sociala medier, vilka är era tips på hur man bäst går till väga?

– Först tycker jag att man ska fundera över hur man mår när man varit inne på de olika ställena. Det kan vara bloggar, Facebook, Instagram etc. Sen är det bara att sluta följa. Det är så enkelt. Det är lätt att bli beroende av obehagskänslan men det behöver inte vara så.

 

För att minska slentrianscrollandet, hur gör man? Hur bryter man det vanemönstret?

– Sätt tydliga regler. Efter ett visst klockslag får ingen i familjen titta i telefoner. Fast man kan ju alltid smyga in på toa om man vill svara på nåt, hehe.

 

 

Utvärdering! Vad blev resultatet? Och vad lärde du dig?

– Det behövs en detox då och då. Nu är vi tillbaka i slöscrollandet igen så den här intervjun påminde mig om att det är dags att sätta gränser. Det är ingen big deal eller något att vara rädd fö, det handlar om livskvalitet och tid. Lägga sina timmar på någon som får en att må bra inombords, på riktigt. Inte på sånt som man lätt försvinner in i, ett svart hål av kommentarstrådar, hätsk stämning eller onåbara bilder.

 

Kommer ni fortsätta med sociala medier detox hemma?

– Absolut! Det behövs då och då och känns så skönt när man gör det.

RELATED
Reactions