Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Food

2019-02-06

En vegetarisk meny med Edita “foodjunkies” bästa recept

 

Edita “foodjunkie” Renlund är matinspiratören som delar sin tid mellan Stockholm och Spanien och genom bloggen “Foodjunkieblog” inspirerar tusentals till hälsosam kost. Hennes recept är enkla att laga och alltid baserad på naturliga råvaror. Vi har bett henne dela med sig av några vegetariska favoriter!

 

 

 

Vegetarisk moussaka – Dela upp två aubergine på långsidan, salta och stek dem sedan i en god olivolja. Gör en enkel och god tomatsås på 1 burk krossade tomater, 3 st vitlök, 1 liten gullök, salt, svartpeppar och färsk timjan. Ta fram en ny bunke och häll i 1 msk smör, 2 msk mjöl, 4 dl mjölk, salt och svart peppar i en kastrull. Blanda runt ordentligt och du har din bechamelsås klar. Sätt ugnen på 200 grader och lägg upp aubergine, tomatsås och bechamelsås i olika lager och toppa med riven ost och oliver. Grädda i ugnen tills osten smält och moussakan fått fin färg.

 

 

Börja med att sätta på ugnen på 220 grader, skiva en aubergine, häll på lite olivolja och salt. Lägg på majs (rätt ordentligt) och riv även på lite rödkål, peppar och chiliflakes. Nu till det goda – riv halloumi över, smula ner lite fetaost, hacka färsk basilika och pressa i 1-2 vitlökar. Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter tills det blivit en fin färg. Enkelt och supergott!

 

 

Du behöver:
tomater
lök
vitlök
linser
couscous
timjan
chili
parmesan
salt
peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader och koka upp couscous. Börja med att dela tomaterna på hälften och gröp ur dem. Fräs sedan ihop resten av ingredienserna, även det du gröpte ur tomaterna och riv sedan parmesan över allt innan det ska in i ugnen, i ca 15 min. Tips är att äta de gratinerade tomaterna ihop med en sallad!

 

 

Du behöver: 
Mjukt tortillabröd
avokado
tomat
rödlök
lime
kikärtor
majs
selleri
ost
färsk koriander
färsk chili
gurkmeja, salt och svartpeppar

 

Gör en enkel Guacamole genom att krossa avokado i en skål, hacka ner rödlök och små tomatbitar. Smaka av med salt och peppar. Stek sedan majs och kikärtor i smör, smaksätt med gurkmeja, salt och svartpeppar. Lägg i allt i ett tortillabröd med osten, skär i några bitar selleri och ha i lite koriander och färsk chili. Använd en torr stekpanna och lägg i ditt vikta tortillabröd med innehållet och stek på varsin sida tills du ser att osten smält. Super smidigt och GALET gott! Avsluta med att toppa med lite mer färsk koriander och lime!

 

 

Bästa söndagsmiddagen enligt mig är pasta med olika tillbehör. Gör en egen pesto enkelt genom att mixa olivolja, basilika, pinjenötter, några valnötter, vitlök, salt och peppar. Stek sedan på halloumi, rostade pumpakärnor och hasselnötter tillsammans. Riv ner massvis med parmesanost och lägg i lite cocktailtomater så har du en enkel och god pasta! Jag rekommenderar att göra det här med färsk pasta då det är mycket godare!

RELATED
Reactions

  • Roligt och inspirerande! Ska testa quesadillas i veckan! Ta dock bort parmesanost från menyn, det är inte vegtariskt 😉

    Reply
  • Hoppsan! Hade helt missat det, haha! Hoppas dina quesadillas blev bra ändå 😀

    Reply