Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Travel

2019-02-25

En guide till att resa med tåg genom Europa

 

Den lättaste vägen att ta sig ut i Europa med tåg går från Sverige via Köpenhamn och därifrån vidare till flera stora städer i Tyskland. Jag har tagit fram en rutt genom Europa som jag drömmer om, men innan vi fortsätter min påhittade resa söderut kommer här tre adresser värda ett stopp i Köpenhamn.

 

Beau Marché

Ny Østergade 32, 1101 København

Café kombinerat med inredningsbutik. Här kan man fynda alla möjliga handplockade inredningsdetaljer och unika ting inspirerat från den franska marknaden. Här blandas tradition och innovation med kärleken för fransk atmosfär. De har även ett café där du kan pausa shoppingen med franska delikatesser som sköljs ner med ett svalkande glas champagne.Osteria 16

Haderslevgade 16, 1671 København

Ett hål i väggen lika stor som min första lägenhet. Stämningen är hemtrevlig och borden så nära att det enkelt går att skåla med grannen. Här serveras antipasti och en bestämd 8-rätters meny inspirerad av Italien men baserad på säsong, dessutom för en ganska bra prislapp.

 

Louisiana Museum of Modern Art

Gl Strandvej 13, 3050 Humlebæk, Danmark

Louisiana Museum of Modern Art är ett konstmuseum för modern konst norr om Köpenhamn. Museumet ligger vackert intill vattnet med Sveriges siluett på andra sidan sundet. Här hittar besökaren en härlig mix av samtidskonst och moderna klassiker.

 

Tågförbindelser från Sverige 

Det går att ta direkttåg från Malmö/Köpenhamn till Berlin med snälltåget (snalltaget.se) men för att nå andra destinationer rekommenderas tåg från Köpenhamn till Hamburg och vidare söderut. Från Hamburg tar man sig enkelt vidare med både tyska och österrikiska järnvägen (bahn.de och oebb.at) som har direktförbindelser med dag- och nattåg söderut. Planerar man att göra ett par längre tågresor är ett interrailkort allt som behövs. Det finns från fem dagar upp till 30 där obegränsade tågresor inom Europa gäller. Här finns kortet att köpa: Europarunt.se och Interrail.se

 

Berlin – Amsterdam

6,5 timmar och ett tågbyte 

Jag börjar min påhittade resa med ett stopp i Berlin som jag länge längtat efter att besöka. Jag vet inte alls i förväg hur många dagar jag behöver för att upptäcka staden men jag går på känsla. Något som är bra med att resa med tåg är att det är lättare att planera om och förlänga besöket om man vill. Från Berlin fortsätter jag vidare till Nederländerna och Amsterdam, en tågresa på drygt sex timmar. Jag har aldrig besökt Amsterdam tidigare men har fått tips om att cykel är det absolut bästa sättet att ta sig runt. Jag checkar in på The Hoxton och förutom att handla tulpaner och promenera över broar tar jag gärna en båttur längst kanalerna.

 

 

Amsterdam – Luxembourg

5 timmar och ett tågbyte 

Jag har varit i Luxembourg en gång tidigare – då bilade vi genom Europa och stannade till i det pyttelilla landet för middagspaus innan vi körde vidare. Allt jag kan här är alltså en rastplats. Men efter en snabb googling förstår jag att kan stilla mitt äventyrliga jag genom att besöka Bock Cliff, en serie underjordiska passager och tunnlar som förr användes för att gömma soldater.

 

Luxembourg – Paris

2,5 timmar och direkttåg

Från Luxembourg är Paris bara en kort tågresa bort och Paris är det enda stället på min påhittade rutt som jag faktiskt har besökt tidigare. Jag vill så klart passa på att besöka nya platser med varierande miljöer, vyer och aktiviteter men ett stopp i Paris är alltid befogat. I kärlekens stad spenderar jag två dagar med att gå på museum, äta croissanter och sitta på stimmiga brasserier.

 

 

Paris – Lyon – Genève

2 timmar och direkttåg

Efter Paris fortsätter jag neråt i Frankrike för att göra ett stopp i Lyon, även detta en helt obekant stad. Efter ett par dagar i Lyon är det bara en kort tågresa vidare till Genève.

 

Geneve – Lauterbrunnen

3,5 timmar och två tågbyten

Något jag länge drömt om är att vandra i Alperna under sommaren. Efter en snabb research på diverse reseforum förstår jag att det är Lauterbrunnen i Schweiz jag ska besöka. På bilderna ser det precis så pittoreskt ut som jag föreställer mig Alperna under lågsäsong.

 

 

Lauterbrunnen – Turin  

5 timmar och två tågbyten 

När jag är klar med sevärdheter, vandring och det mer aktiva semesterlivet avslutar jag min resa vid havet i mitt favoritland Italien. Jag börjar med ett par dagar i Turin för att sedan sätta mig på nattåget till Neapel.

 

Turin – Neapel

7 timmar och direkttåg

Kanske resans längsta rutt men förhoppningsvis kommer det vara värd det. Väl i Neapel byter jag tåg mot bil och kör längst med bergen vidare till Amalfikusten som är min slutdestination.

Bildkälla: Getty Images

 

För att få mer inspiration till att resa med tåg har jag träffat Felicia som tågluffade runt i Europa en hel månad förra sommaren. Hon delar med sig av sina bästa tips och berättar om hur det var att ta sig runt med tåg i Europa helt på egen hand. Felicia var på resande fot från 24 juni-26 juli och besökte totalt sex länder. 

 

Bildkälla: Felicia Yderbo

 

DET BÄSTA MED ATT RESA MED TÅG? 

Det bästa med att tågluffa var friheten att välja precis var och när man ville åka. Jag ville hinna med att se så mycket som möjligt när jag var iväg så jag stannade inte mer än 2-3 dagar på varje ställe. Det var så många gånger jag hade bestämt slutdestination men som slutade med att jag klev av på ett tidigare stopp bara för att det såg så vackert ut, det var det absolut bästa. Det passar även bra för en obotlig tidsoptimist som mig då det bara är att ta nästa tåg om man missar det första man tänkt ta – vilket kanske inte är lika lätt med flyg. Jag tyckte även att det var fantastiskt att få uppleva alla fina vyer och landskap från fönstret. Jag ska inte heller sticka under stolen med att det kändes väldigt bra att vara snäll mot vår planet också. Det är ett SÅ bra färdmedel för att se mycket på så kort tid!

 

VILKEN STRÄCKA VAR HÄFTIGAST, OCH VARFÖR? 

Det måste varit genom de schweiziska Alperna, det var helt fantastiskt vackert! Jag åkte med deras ”vanliga” tåg men jag vet att det finns ett annat, Bernina Express, som ska vara en jättevacker resväg men det var tyvärr fullbokat när jag skulle åka (bra att vara ute i god tid med sådana populära tåg under högsäsong).

 

 

HUR LÅNGT I FÖRVÄG BEHÖVER MAN BOKA TÅGBILJETTER? 

Jag åkte under högsäsong och det var så klart svårt att få tag på platsbiljetter på vissa snabbtåg men ändå hyfsat enkelt om du kan anpassa dig vad gäller vilka tider och dagar du vill åka. I Interrailkortet ingår alla tåg som inte kräver platsreservationer, dessa tar lite längre tid och stannar på fler stopp, det är snabbtågen som kräver en biljett utöver Interrailkortet. En platsreservation kan kosta från 50 kronor till 500 kronor. Det går att komma undan och enbart åka med ”regional” tågen.

 

NÅGOT ATT TÄNKA PÅ SOM KAN UNDERLÄTTA NÄR MAN SKA UT OCH RESA MED TÅG FÖR FÖRSTA GÅNGEN? 

Det är vanligt med tågstrejk i vissa länder i Europa, exempelvis Italien och Frankrike. Kolla upp mellan vilka datum detta eventuellt pågår innan du åker. Jag blev tvungen att flyga en gång p.g.a. tågstrejk i Frankrike, då skulle tågtrafiken stå stilla i fyra dagar.

 

TIPS ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN PLANERAR SIN RUTT? 

Kolla avstånden noga och hur långa resorna blir. Jag blev förvånad vissa gånger över hur långa avstånden är och fick därför planera om min rutt några gånger. Ett jättebra tips när man planerar rutten är att försöka att aldrig korsa din egen resväg. Ett annat tips är att inte vara rädd för nattåg, det sparar dig massor med tid och pengar (du slipper köpa en extra natt på hostel/hotell).

 

RELATED
Reactions