Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

People

2019-03-21

Intervju med grundarna av A Part of the Art

 

Lisa och Jenny har varit vänner i 20 år och har flera års erfarenhet på olika inom modeindustrin – Lisa inom produktion och design och Jenny inom försäljning och marknad. I dag driver de tillsammans det egna varumärket A Part of the Art – ett varumärke där de fokuserar på tidlösa klassiker och lockar till en mer hållbar och intelligent konsumtion. 

 

Foto: Josefine Laul

 

BERÄTTA OM A PART OF THE ART 

För två år sen ställde vi oss båda starkt frågande till de snabba trender och många kollektioner per år vi arbetade med, och ville därför vara med och skapa ett mer hållbart mode. Parallellt med dessa tankar var viljan lika stark att även skapa en mer hållbar livsstil privat, ta bort de starka skiljelinjerna mellan arbetsliv och familj. Vi båda älskar att jobba men drömmen fanns att göra det i egen regi och styra över vår egen tid. Timing är allt brukar man säga och så kändes det verkligen i vårt fall, det var en stark övertygelse om det var nu eller aldrig.

 

BERÄTTA VARFÖR NI VALT ATT FOKUSERA PÅ KLASSISKA PLAGG OCH MATERIAL

Vi vänder oss bort från snabba trender och många kollektioner. Vi vill skapa ett lugn genom att erbjuda två kollektoner per år: Warm Weather och Cold Weather. Vi kompromissar aldrig med känslan i plagget. Mjukt, avskalat och smickrande är essensen för A Part of The Art.

 

HUR HAR DET VARIT ATT GÅ FRÅN STORA, ETABLERADE VARUMÄRKEN TILL ATT BYGGA SITT EGET?

Det är utmanande och utvecklande på alla sätt och lustfyllt att jobba mycket men i egen regi. Det finns ett helhetsperspektiv som bjuder in till att vara kreativ på alla nivåer. När vi står inför vissa komplicerade beslut brukar vi alltid påminna varandra om att ”vi kan göra vad vi vill” – som en påminnelse om att inget är omöjligt och A Part of The är ett eget universum.

 

OM NI FICK DRÖMMA, VEM SKULLE NI GÄRNA SE BÄRA ERA KLÄDER?

Vi drömmer att våra plagg bärs av många kvinnor och till alla tillfällen – att vi skapar plagg man längtar efter att ta på sig. Vår dröm är också att fortsätta vara ålderslösa. Vi fick ett samtal från en butik som hade sålt Airy Shirt och Airy Pants som set till tre generationer kvinnor på samma dag. Vi vill göra mode som står på kvinnors sida.

 

 HUR JOBBAR NI MED HÅLLBARHET?

Vi vill skapa ett lugn på marknaden, uppmuntra till Slow Fashion – plagg som vi vill återkomma till ofta. Vi väljer material som gynnar plagget bäst och oftast hittar vi det i tyger som kräver så lite energi som möjligt så som lyocell, tencel, organic cotton och andra naturmaterial. Det viktigaste är att försöka hitta material som gör att plaggen orkar länge och som gör de sköna att bära, det är det absolut bästa vi kan göra för att skapa Slow Fashion.

 

VART SKER ER PRODUKTION?

Vi producerar det mesta i Europa, med tyger från Portugal och Italien. Vi har också en del av vår produktion i Hong Kong.

 

FRAMGÅNGSRECEPT FÖR DEN SOM VILL LYCKAS INOM MODEINDUSTRIN I DAG?

Tänk nytt, våga välja bort och var tydlig.

 

HUR TYCKER NI ATT DIGITALISERINGEN OCH INSTAGRAM HAR PÅVERKAT MODEINDUSTRIN OCH MÖJLIGHETEN ATT TA SIG FRAM I BRANSCHEN?

Som med allt har det två sidor – det har blivit ett fantastiskt sätt för folk att nå ut och själva kunna marknadsföra sin produkt. Det bidrar ju självklart till att även konkurrensen ökar.

 

VAD I ERA EGNA GARDEROBER SKULLE NI ALDRIG GÖRA ER AV MED?

Jag (Lisa) har svårt att göra mig av med skjortor. Jag har också sparat min mormor Evas plagg som hon ville att jag skulle ärva, vi delade kärleken till kläder. Plagg kan ha ett stort affektionsvärde för mig och är starkt kopplat till händelser och minnen.

Jag (Jenny) älskar att rensa och sparar så lite som möjligt. Det mjuka och enkla får stanna kvar.

 

BERÄTTA OM ERA FRAMTIDSVISIONER OCH MÅL?

Det närmsta året fortsätter vi att expandera i Skandinavien och i Europa via våra återförsäljare och också med egen webbshop. Framåt kommer vi att med båda dessa kanaler även introducera A Part of The Art på en global marknad. Vår vision är att vara globalt ”top of mind” brand inom loungwear – det självklara valet för att klä sig effortless.

 

RELATED
Reactions