Search among our articles

Words by Linda Persson

Beauty

2019-03-26

Syror i hudvård och hur du använder dem

 

AHA, BHA och PHA är akronymer du säkert stött på tidigare, de är förkortningar på olika typer av syror. Syror blir ett allt vanligare inslag i de flesta svenska badrumsskåp och du hittar dem i allt ifrån serum till peelings. Men vilken syra passar egentligen bäst för just din hudtyp? Låt oss reda ut syrorna! 

 

Foto: Kicks/Skin Treat

AHA-syror

Den absolut vanligaste syran när det kommer till hudvård är AHA-syran. Det är ett samlingsnamn för en rad olika syror som framställs av fruktsyror och mjölksyror. AHA-syror är exfolierande och hjälper till att öka hudens cellförnyelse. Denna syra passar sig därav för en mer mogen hud, alternativt en yngre, oren hud. Då AHA-syran har exfolierande och utjämnande egenskaper passar den bra för både linjer eller acnebesvär. AHA-syran fungerar även fantastiskt att använda för att släta ut hudtonen. Det bör även tilläggas att AHA-syror fungerar utmärkt för att binda fukt i huden.

 

Används om du har:

*  Ojämn hud

*  Solskada eller pigmentförändringar

* Torr eller mogen hud

* Acnebenägen hud

 

BHA-syror

 

BHA-syran som oftast går under namnet salicylsyra, är även den naturligt framställd. Syran framställs ur trädet vitpil vilket ger syran anti-inflammatoriska egenskaper. Då syran är otroligt fettlösande och rengör på djupet är den en perfect match för en acnebenägen hud. BHA-syran går även bra att använda för att dämpa rodnad. Syran lämpar sig bäst för dig med fet hud, så har du en torrare hud bör du välja en annan syra. BHA-syra kan även den användas för att bekämpa fina linjer, rynkor och pigmentfläckar för att skapa en jämnare hudton.

 

Används om du har:

* Oren hud

* Rodnande hud

* Fet hud

* Pigmentfläckar och ärr

 

PHA-syror

 

PHA-syran är den mest försiktiga syran, den exfolierar inte lika kraftfullt och går långsammare in i huden än de andra syrorna. PHA-syran är därav perfekt för dig som har känsligare hud men ändå vill exfoliera och förnya med hjälp utav syra. PHA-syran lämpar sig även för dig som har en torr hud då den är försiktig och otroligt återfuktande. PHA-syrorna innehåller även mycket antioxidanter vilket bidrar till att huden inte tappar lyster och håller sig ung.

 

Används om du har:

* Torr hud

* Känslig hud

* Mogen hud

* Eksem eller rosacea

RELATED
Reactions