Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Business

2019-03-29

4 snabba CV-tips som kommer ta dig till intervju

Foto: Getty Images 

Gör ett intryck

Och jag menar, gör ett riktig bra. Börja starkt med en presentation om dig själv, ett personligt brev som är adresserat och riktat till företaget du söker till. Fortsätt sedan med att lista saker du lagt märket till om företaget och varför du valt att söka den här tjänsten.

 

Att skicka ut ett skräddarsytt CV är alltid att föredra. Företaget ska tydligt se i ditt personliga brev att du talar till just dem. Om du följt företaget en längre tid och vet om deras värderingar, berätta det för dem! Och berätta varför du tycker om vad de gör.

 

Läs igenom ditt brev och försök verkligen rikta det till personen på andra sidan skärmen. Gör dig själv mer levande så att de får en känsla av vem du är. Ingen gillar robotliknande brev!

 

 

När du fått dem på kroken – håva in dem!

Ytterligare en chans att personifiera ditt CV. Att beskriva företagskulturen, branschtrender och varför du söker till just dem är ett bra sätt att sticka ut från högen av CV:n som en arbetsgivare går igenom varje dag. Men det är sällan tillräckligt – du måste komma ihåg att du säljer dig till dem.

 

Hur kan du göra en förändring på företaget, vad kan du tillföra och varför behöver dem just dig? Det här är frågor som måste besvaras. Det räcker inte med att du är en lagspelare, det måste vara mer specifikt än så! Trots att dina tidigare erfarenheter bygger upp en bra bild av vem du är, ta inte rygg på din universitetsexamen. Att kort berätta om dina tidigare prestationer och vad du uppnått borde ge din potentiella arbetsgivare en känsla av att du är en värdefull tillgång för dem.

 

Var inte rädd för meningar där du säger: Jag jobbade på företag X i två år, där visade mig mig vara en värdefull medlem i teamet då jag berömdes för min förmåga att organisera, strukturera och delegera. När du jämför det med en mening där du bara berättar var du jobbade och vilka dina uppgifter var förstår du att du redan har ett ordentligt försprång!

 

Korrekturläs alltid! Och håll dig till sanningen 

Kan verka som en no-brainer men glöm inte att korrekturläsa hela ditt CV och personliga brev fler gånger än en. Låt även en familjemedlem eller vän slänga ett öga på det, du vill inte falla bort på grund av slarvfel.

 

Visa för mottagaren hur mycket du vill det här genom att vara noggrann och uppmärksammad på detaljer. Glöm inte att ditt CV är som en papperspresentation av dig själv – det är i alla fall så arbetsgivaren ser det.

 

Vilka saker du väljer att lyfta fram, sättet du gör det på och hur du presenterar dig själv säger mer än du tror om vilken typ av anställd du kommer bli.

 

Identifiera potentiella svagheter

Ditt CV är viktigt, men ditt personliga brev måste vara ännu vassare. Där är din chans att verkligen sälja in dig själv. Det är där du gör kopplingen mellan företaget och dig själv.

 

Arbetsgivaren kommer att söka efter de färdigheter och erfarenheter som du kan tillhandahålla dem med. De kommer att bli imponerade om du visar att du har kunskap om branschen och företaget. Kom ihåg – sälj dina färdigheter och inte dig själv!

 

Ge exempel på färdigheter du lärt dig eller projekt du är stolt över istället för att skriva att du är ambitiös, initiativtagande och en lagspelare.

RELATED
Reactions