Search among our articles

Words by Linda Persson

Travel

2019-04-03

Tre weekendresmål värda ett besök i vår

 

Så här års är det lätt att känna en längtan efter att komma bort ett tag, och möta våren i en ny spännande miljö. Vare sig om du vill omge dig av sandstränder, kullerstensgator eller sevärdheter så finns det du söker i denna artikeln. Vi har listat 3 härliga weekendresmål och tagit reda på vad man inte får missa att äta, uppleva och handla!

 

Foto: Hotel Sanders

KÖPENHAMN

En härlig weekendresa måste inte nödvändigtvis betyda lång resväg. Hoppa på tåget till Köpenhamn och bli förförd av stadens sevärdheter, shopping och dess populära smörrebröd.

 

Äta

Det är väl ingen som har missat att Köpenhamn är smörgåsens stad? Den danska nationalrätten är en grov smörgås med valfritt pålägg och kallas för smörrebröd. Det kan låta enkelt och småskaligt men oj vad gott det är! Dessutom går rätten att variera i all oändlighet, och passar alla plånböcker. Smörrebröd går att äta i princip vart som helst i Köpenhamn, men några guldkorn som bör testas är Orangeriet, Aamanns Etablissement och Royal Smushi Cafe.

 

Besöka

Förutom att besöka Köpenhamns anrika Tivoli, eller strosa på Ströget så vill jag slå ett slag för ”Det Kongelige Bibliteks Have”. Det är en underbar grön oas mitt i centrala Köpenhamn. Denna mindre version av Central Park är en superbra avvikare om du vill njuta av stillhet en stund. Köpenhamn är även en utmärkt stad att ta sig runt i på cykel, så utnyttja detta och se till att cykla mellan de olika restaurangerna och platserna.

Foto: Osteria16, Café Victor, Business of Fashion, Hotel Sanders. 

 

Handla

Navet av skandinavisk minimalism finns i Köpenhamn, därför finns det såklart några butiker som man borde besöka när man är på plats. Vår favorit Stine Goyas flaggskeppsbutik finns i centrum precis vid King´s Garden, och när du ändå är i King´s Garden så passa även på att svänga förbi Baum und Pferdgartens butik. Så klart bör man inte heller missa den danska succén Ganni som har butik på Store Regnegade och Gammel Kongevej.

 

Ät på: 

Café Viktor

Osteria 16

Geist

Gorilla

Bistro Royal

Spaghetteria

 

Checka in på: 

Nimb Hotel

Manon Les Suites Guldsmeden

Hotel Danmark

Hotel Sanders

LISSABON

 

 

Portugals huvudstad Lissabon lockar till sig mycket turister, och det är inget jag förvånas över. Dess vackra arkitektur står orörd sedan hundra år tillbaka, och staden har även en hänförande utsikt på flera ställen.

 

Äta

Det är lätt att tro att Sverige skulle vara ”fikats” land. Men Sverige har nått sin överman. I Lissabon finns det ett generöst utbud utav härliga fik, och dess bakverk är gudomliga! Något man absolut inte får missa är deras ”Pastel de nata”, en varm smördegsbakelse fylld med kanel och äggkräm. Denna bakelse går att äta tillsammans med många andra härliga på bland annat Café A Brasileira, Antiga Confeitaria de Belém eller på Café Janis.

 

Besöka

I Lissabon finns det en oändlig mängd platser man vill besöka, men för att börja någonstans så kan man ta sig till den välbevarade fästningen Castelo de Sao Jorge. Du tar dig dit via deras dockskåps-liknande spårvagnar och väl på plats möts du utav en fantastisk utsikt. Fortsätter man strosa runt i de närliggande gränderna hamnar man snart i Alfama där man kan kika runt på den otroliga arkitekturen i timmar. Är du sugen på shopping och nöjen tar du spårvagnen vidare till Parque das Nações där du kan shoppa precis vid flodkanten.

 

Foto: Porto Final, Getty Images, Memmo Príncipe Real, Café Janis. 

 

Handla

Något som är typiskt att inhandla i Lissabon är portvin eller kakelplattor. Detta trillar du över lite vart som helst i staden, utbudet är enormt och du får anstränga dig för att inte handla hem kakel i den mängd att du kan kakla om både ditt- och grannens badrum. För att få känna på shoppinglivet finns det även en superstor galleria, och ett flertal härliga marknader. En galleria att rekommendera är Colombo shoppingcenter och en marknad man inte ska missa är Feira da Ladra.

 

Ät på:

Meredinha do Arco

A Baiuca

Marisqueira Nunes

Ponto Final

 

Checka in på: 

Epic Sana

Hotel Real Palacio

Memmo Príncipe Real

 

TEL AVIV

Foto: Getty Images

 

Den israeliska pärlan Tel Aviv ligger även den på fyra timmars flygavstånd. Detta paradis som ofta kallas för mellanösterns lyckligaste bubbla erbjuder allt ifrån god mat till extraordinära upplevelser.

 

Äta

I Tel Aviv är maten en central del av upplevelsen och man kan verkligen äta sin väg igenom staden. Man äter på både marknader, stränder och finare restauranger och det går att äta i princip vad som helst. Någon man borde testa är dock deras fantastiska vegetariska alternativ, Tel Aviv är känt för deras falafel och hummus. Ställen du borde besöka för att testa matkulturen är Levinsky market, Caspi och Herzl 16.

 

Besöka

Ett måste i Tel Aviv är att besöka alla stränder, kombinera solbadande med strandpromenader och ett stopp på en härlig strandklubb för en ultimat upplevelse. Israels största och bästa konstmuseum är beläget i Tel Aviv och är något utöver det vanliga. Att strosa runt i centrum och kolla på arkitektur är också en härlig och prisvänlig upplevelse.

 

Foto: Getty Images, Pinterest, The Drisco, The Vera, The Setai. 

 

Handla

I Tel Aviv kan man handla mycket, men framför allt härliga tyger och kryddor. Detta hittar man i varje gathörn men det finns även ett brett utbud på alla stadens marknader. Gillar man gallerior så kan en dag lätt svepa förbi i Tlv Mall eller Ramat Aviv Mall.

 

Ät på: 

Cafe Xoho

Taqueria

The Old Man and the Sea

Kitchen Market

 

Checka in på: 

Hotel Gilgal

The Setai

Hotel The Vera

The Drisco

Dave Gordon

RELATED
Reactions