Search among our articles

Words by Linda Persson

Business

2019-04-08

4 bra sätt för att motivera dig själv

Vi har nog alla varit med om att uppstarten i ett projekt är väldigt motiverande, för att sedan möta en uppförsbacke eller känna att du rent av tappat all motivation och gnista. Att hålla motivationen vid liv är svårt, men också nödvändigt för att slutföra det du åtagit dig. För att du inte ska hamna i en motivationssvacka har vi därför listat fyra enkla men effektiva sätt att boosta motivationen på!

 

Foto: Chriselle Lim

Sätt upp en plan

Precis som Vanhedern hade sagt i Jönssonligan så måste du ha en plan, en genialisk plan. En to do-lista eller en mer utförlig plan är ett måste för att få saker gjort, och främst för att få rätt saker gjort. För att nå de stora målen är det viktigt att du bryter ner dem i mindre delmål. Detta hjälper dig att hålla dig motiverad längst vägen och fortsätta kämpa då du hela tiden kan uppnå mindre, delmål. Rusa inte in i alltför stora projekt utan strukturera och värdera även resan genom din to do-lista. Se även till att dra fördelarna av att konkretisera och skriva ner, bara genom att sätta ditt mål på ett papper gör att det blir lättare att ta sig dit. Glöm inte heller att ett mål utan en plan kommer för alltid bara att vara en dröm, så se till att sätta upp en plan!

 

Positiva influenser och inspiration

Vissa dagar känner man sig mer motiverad än andra, därför är det viktigt att alltid ha en dos motivation laddat. De dagar eller timmar då motivationen tryter kan det vara bra att ha en motiverande spellista, ett speciellt citat eller en video att ha som mantra. Försök att göra en egen mapp på datorn med saker som du vet motiverar dig, och gå in i mappen på både bra- och dåliga motivationsdagar.

 

Pauser

För att inte tömma all motivation på en dag så krävs det pauser. Det är dessvärre omänskligt och nästintill omöjligt att motivera hjärnan att fokusera och prestera en hel dag, utan att lägga till korta pauser. Jobbar du stillasittande är det viktigt att du rör på dig minst en gång i timmen och byter position. Hjärnan hamnar lätt i tankemönster och du kan snöa in dig på smådetaljer som i det stora hela inte är så viktigt. Detta går lätt att undvika om du tar pauser, går och hämtar en kaffe och tänker på något i annat i fem minuter. Att ta en meditativ paus är också att rekommendera, sitt ner och blunda i två minuter och tänk på din andning. Det får dig att komma tillbaka till din uppgift med ett renat sinne.

 

Belöningar

Även små framsteg förtjänar att firas, se därför till att hellre belöna dig själv en gång för mycket än en gång för lite. De flesta av oss motiveras mer utav morot än av piska, så uppskatta det du har åstadkommit och berätta om dina framsteg för andra. Att säga saker du uppnått högt laddar upp din motivation och hjälper dig fortsätta framåt. Det finns även många som hävdar att för att motivera sig själv kan man fira ett åstadkommande innan man faktiskt har åstadkommit det. Ja du läste rätt, att visualisera att målet nås och att du firar i förväg kan göra väldigt gott för både motivationen och för chansen att ta dig dit du vill. Så iväg och fira – för motivationens skull!

 

 

RELATED
Reactions