Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Interior

2019-04-12

Highlights Milano Design Week

Studiopepe The Future is Un/Written. Foto via Vogue

 

 

 

Milano Design Week är en serie designhändelser som varje år sker runt om i Milanos olika distrikt. Samtidigt pågår den stora möbelmässan Salone del Mobile där företag visar upp sina nyheter, och medverkar gör allt från stora etablerade varumärken till nya designers.

 

Designveckan, som pågår mellan 9-14 april, är en knytpunkt i designvärlden där både nya och etablerade varumärken visar upp sina nyheter för internationell media och nyfikna besökare. En av designveckans centrala delar är bland annat Tortona-distriktet som är internationellt känt som en stark referenspunkt för mode- och designbranschen.

 

Under veckan möts design och teknologi med utställningar, events och installationer runt om i hela staden. Her Hour har varit på plats för att spana in nyheterna och veckans snackisar.

 

Lexus
Leading with Light

Det är 12e året som Lexus medverkar under Milano Design Week och den här gången med sin utställning “Leading With Light”. Under måndagen utsåg de även vinnaren av sin internationella designtävling “Lexus Design Awards”, där unga kreatörer och designers runt om i världen får möjlighet att tävla med sitt bidrag på temat “Design for a Better Tomorrow”. Under designveckan visar Lexus även en uppslukande serie ljusinstallationer skapat av den japanska designstudion Rhizomatiks – en innovativ upplevelse med ljusteknik.

 

Normann Copenhagen

Det danska designföretaget Normann Copenhagen etablerades 1999 och har sedan dess haft som uppgift att skapa originella och innovativa produkter i enkel och modern design. Normann Copenhagen visade sina möbler i ett showroom som var indelat i åtta färgstarka teman, varje landskap var individuella miljöer och olika färger. Möbler och ljus visas i oförutsedda kombinationer och inspirerande miljöer.

IKEA
Symfonisk

Ikea lanserar ljud-och ljus i samarbete med Sonos. Ljud och ljus har alltid varit viktigt för IKEA, och under designveckan i Milano är IKEA, tillsammans med Sonos, värdar för FEEL HOME-upplevelsen – en lekfull utställning som firar ljud och ljus.

 

I augusti 2019 släpps de två första produkterna ur serien som fått namnet Symfonisk. Först ut är två olika högtalare, en bordslampa med inbyggd högtalare och en ”bokhyllehögtalare”. Under mässan visar möbeljätten och Sonos upp sina produkter där fokus har varit att ta fram produkter som ska vara rikt på ljud och innovativ design. Målet har varit ”högtalare som du ser – men inte lägger märke till”.

 

Högtalarna är kompatibla med Sonos egna produktsortiment och kan styras via Sonos app och stödjer alla större musik-strömningstjänster.

IKEA x Sonos

Studiopepe
Les Arcanistes installation  

Designbyrån Studiopepes installation visades först under andra dagen av designveckan och blev en stor snackis. Installationen hölls på platsen för ett tidigare tillverkningsutrymme för guld från 1900-talet. Det här året har Studiopepe valt att samarbeta med flera olika partners för att presentera en serie av design, skräddarsydda och omarbetningar av historiska bitar och ett installationsrum där koppling mellan materia, arketyper och symbolernas makt fördjupas.

 

 

Studiopepe. Foto via Vogue

Life in Vogue

Life in Vogue

Life in Vogue är ett projekt som syftar till att göra om och uppdatera modemagasinet Vogues högkvarter i Italien. Åtta inredningsarkitekter och designers är involverade i projektet som för andra året visas under designveckan i Milano, (också enda gången som Vogues kontor står öppet för allmänheten). Utställning visas som en del av designveckan och tar med besökarna in i Vogues modevärld. De olika kreatörerna har fått i uppgift att göra om ett kontor var och sätta sin egen prägel och design på det.

 

 

Delta Light

Delta Light firar 30-årsjubileum i år och firar genom att slå upp portarna till sitt nya Milano Showroom under designveckan. Företaget har specialiserat sig på belysningsdesign för bostads-, kommersiella och professionella miljöer. I sitt nya showroom bjuder de in besökarna till sin värld och visar upp årets nyheter. De har lång erfarenhet att tillgodose sina kunders funktionella och estetiska behov.

Mario Tsai Studio

Mario Tsai Studio
From the structures  

Den kinesiska designern Mario Tsai visar en soloutställning som avslöjar resultatet av ett experiment med samtida produktionstekniker. Utställningen innehåller ljusinstallationer och möbler och syftar till att visa vikten av design men speglar också Tsais önskan om att kombinera referenser till Kinas arv med en futuristisk vision.

RELATED
Reactions