Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Travel

2019-04-28

En guide till Hong Kong – av någon som faktiskt kan staden

Alice Castler har tidigare bott i Hong Kong och ger oss sina bästa tips på upplevelser, sevärdheter och restauranger. Följ med under en heldag i den pulserande staden!

 

 08.00

Hotel Icon 

Hong Kong har många bra hotell men mitt absoluta favorithotell som jag gärna checkar in på när jag besöker Hong Kong är Hotel Icon. Hotellet ligger på Kowloon-sidan och har en fantastisk utsikt över hela Hong Kong skyline.

 

Det är modernt inrett med hållbara material och stilrena detaljer. Hotel Icon är ett miljömedvetet hotell som har stort eko-fokus. Under hotellet ligger även en hotell- och managementskola som de har ett tätt samarbete med. Det innebär att elever därifrån gör traineetjänster på hotellet vilket gör att servicen är på en helt annan nivå än jag varit med om tidigare.

 

Väljer man att bo på Hotel Icon tycker jag att man ska kosta på sig deras rum som heter ”Club 38 Harbour”. Då har hela rummet fönster från golv till tak, vilket gör att du både somnar och vaknar upp med utsikten över Hong Kong skyline. Dessutom får du tillgång till hotellets ”Exclusive Club benefits” såsom in- och utcheckning på 28 våningen samt frukost, afternoon tea och evening cocktail på hotellets topprestaurang Above & Beyond.

 

09.00

Ut och hikea

Att åka ut och hikea tillhör definitivt ”the Hong Kong-experience” om du frågar mig. En populär rutt att göra om man besöker Hong Kong för första gången är ”Dragon’s Back”. Den är inte svår att googla sig fram till men är otroligt vacker hela vägen. Hela rutten tar cirka två timmar och man kommer upp på hög höjd ganska snabbt om man jämför med andra turer, det är en lagom tur att göra på förmiddagen om det är bra väder.

 

Känner man sig inte helt mättad efter två timmar kan man fortsätta vidare till ”Big Wave Bay Beach”. Då kommer man bort till en strand som även är ett populärt surfställe. Här är det alltid en härlig vibe och väldigt vackert. Vill man istället ha lite mer utmanande hiking rekommenderar jag att gå MacLehose trail – en heldagsutflykt där man når undangömda små byar, klippor och fantastiska stränder.

13.00 

Lunch på Duddell’s

Vill man äta en riktigt bra lunch rekommenderar jag Duddell’s – ett chict och lokalt ställe. Det är lite dyrare i prisklass men har också gjort sig förtjänta av en Michelinstjärna. Här serveras klassisk kantonesisk mat och jag är aldrig sen med att beställa in deras fantastiska dim sum.

 

15.00

Ett besök på Tai Kwun

En eftermiddagsaktivitet man inte får missa är Tai Kwun – ett center och en inspirationsplats för historia och konst. Historiskt har platsen fungerat som en ”one stop shop” för lag och ordning där polisstation, domstol och fängelse fanns samlat på ett och samma ställe. Fängelset med dess minimala celler stängde så sent som 2006. Platsen i dess nya skepnad öppnades upp för allmänheten under 2018 efter nästan ett decennium av restaureringsarbete. Nya byggnader som bl.a. inrymmer ett fantastiskt Contemporary Art museum har man också låtit uppföra, vilket skapar en häftig kontrast till de restaurerade historiska byggnaderna. Så är man intresserad av modern konst och arkitektur får man inte missa ett besök här!

 

Den särskilt konstintresserade får inte missa alla fantastiska gallerier som finns samlade i Padder Building och HQueen Building (cirka 5 minuters gång från Tai Kwun).

16.00

Ett besök på PMQ

När du ändå befinner dig i Soho-distriktet måste jag passa på att tipsa om all bra shopping som finns där. Ett av mina favoritställen är PMQ där små pop up-butiker och mer permanenta start-ups trängs under samma tak i två huskroppar som binds samman av en härlig trädgård. De små butikerna ligger uppradade i 7 våningar och innehåller allt från kläder, smycken och skor till konst och inredning. Vill man hitta något unikt och vara först med det så är det alltså här du ska leta!

 

18.30

Fördrink på Red Sugar, Kerry Hotel

På Kerry Hotel på Kowloon-sidan finns en helt magisk terrass med utsikt över vattnet och skylinen. Slå dig ner i sofforna med din favoritdrink och känn värmen från dagens sista solstrålar. Från Kerry Hotel kan man sedan promenera längs med vattnet för att vara på första parkett när hela skylinen tänds upp. Varje kväll kl. 20.00 är det nämligen ”light show” – ikoniska byggnader på båda sidor av Victoria Harbour tänds upp, kastar laserstrålar och skapar tillsammans formationer i en spektakulär ljusshow som är ett måste att se för att få hela ”the Hong Kong-experience”.

 

20.30

Middag på Yardbird/Chôm Chôm/Nobu

När det väl är dags för middag kan man välja att antingen stanna på Kowloon-sidan för att fortsätta njuta av utsikten över skylinen eller ta Star Ferry över till de mer vibrerande delarna av Hong Kong Island. Listan över restaurangtips kan göras otroligt lång, men här är några av mina favoriter:

 

Yardbird

En japansk restaurang med fokus på yakitori och en av mina absoluta favoriter. Vi har till och med köpt hem deras egen kryddblandning och kokbok för att kunna få samma känsla hemma i Sverige! Glöm inte att beställa in deras yellow tail salad som förrätt, KFC (Korean Fried Cauliflower) och ett gäng olika yakitorispett.

 

Chôm Chôm

En vietnamesisk restaurang där allt jag lyckats äta mig igenom på menyn har varit fantastiskt. Här är alltid mycket folk, stimmigt och en så härlig stämning! Passa på innan eller efter maten att ta en drink på deras lilla uteplats och insup Soho-atmosfären.

 

Nobu, Hotel Intercontinental

Vill man äta en lite lyxigare middag så tycker jag att den internationella restaurangsuccén Nobu är värt ett besök i HK. Det är en jättefin japansk restaurang som finns på flera ställen runt om i världen och du får dessutom hela skylinen som bordsgranne.

 

Andra restauranger värda ett besök är bl.a.:

Ho Lee Fook

Chachawan

Mott 32

 22.30

Happy Valley Racecource

Horse Racing är också en del av ”the Hong Kong-experience” enligt mig. Galoppbanan Happy Valley ligger mitt i staden bland alla glittrande höghus och varje onsdag samlas Hong Kong-borna här för att titta på galopp, uppträdanden och umgås. Sista racet går vid 23.00 så man hinner precis dit efter middagen och se de sista loppen över ett glas bubbel.

 

00.00

Drink på Ophelia Bar

Ophelia Bar ligger i närheten av Happy Valley och är ett perfekt ställe att avsluta en fullspäckad dag i Hong Kong på. Baren är designad av Ashley Sutton – en av Asiens nu mest omtalande bar designers – som inspirerats av påfåglar och Hong Kongs dekadenta opiumdagar. Det är verkligen ett supercoolt ställe och väl värt ett besök.

 

Är du sugen på att upptäcka mer av Hong Kongs barscen får du inte missa att kolla in:

The Old Man

Quinary

SEVVA

RELATED
Reactions