Search among our articles

Words by Linda Persson

Beauty

2019-04-29

Allt du behöver veta om retinol i hudvård

Det kommer hela tiden nya och roliga produkter att testa när det kommer till hudvård. Ett relativt nytt fenomen i hudvårdsdjungeln är retinol. För att krångla till det lite extra så kommer retinol i olika styrkor och får inte blandas med vilka produkter som helst. Men oroa dig inte, I got your back! Läs guiden för att inte missa något om den populära A-vitaminen!

 

Foto: Clara Cornet

Varför retinol?

Ingrediensen retinol är en A-vitamin som både är supereffektiv och jobbar på djupet i huden. Du kan hitta retinol både konserverat, i lägre dos, i nattkrämer och till och med i ögonkrämer. Fördelarna med det omtalade ämne är många, retinol förminskar rynkor och har även en otroligt effektiv upprensningsförmåga. Lider du av akne eller oren hud är alltså retinol värt att testa, det exfolierar och lämnar huden len som en bebis. Då retinol haft ett sånt otroligt genomslag och producerats av många märken, så är den även snäll mot plånboken.

 

Hur fungerar det?

Hur fungerar då den populära vitaminen? Jo, retinol hjälper främst till med tre saker. Den exfolierar, framställer mer kollagen och bekämpar fria radikaler. Dessa tre faktorerna ihop ger en kraftfull hudreparation. Det är viktigt att tänka på att retinol är starkt, så har du väldigt känslig hud bör du vara försiktig i början.

 

Hur ska man använda retinolen?

Det är väldigt viktigt att tänka på hur man använder retinol i hudvårdsrutinen, den bör exempelvis inte kombineras med syror. Se till att inte använda AHA-syra eller BHA-syra då de förminskar effekten av retinol eller i värsta fall irriterar huden. Retinol kommer i 0.1-0.5% koncentration och det rekommenderas att börja användningen med låg styrka. Tänk även på att bara använda A-vitaminen under nattid, en gång i veckan till att börja med. Huden vänjer sig successivt vid retinol så se därför till att vara försiktig i början. När du sedan känner att huden vant sig kan du använda det mer ofta efter behov.

 

RELATED
Reactions