Search among our articles

Words by Linda Persson

Life

2019-05-08

Så torkar du dina blommor och bygger en fin bukett

 

Vårens trendigaste inredningsdetalj är utan tvekan torkade blommor. Det är ett enkelt sätt att piffa hemmet utan att behöva springa till blomsterbutiken varje vecka för att inhandla veckobuketten, låt dem istället stå och bli finare med tiden. Med torkade blommor sparar du alltså både tid och pengar. Vi har träffat Carola Fogelberg på Floristkompaniet i Stockholm som har guidat oss i hur man bäst torkar blommor och hur man bygger en snygg bukett av dem.

 

 

VILKA BLOMMOR OCH VÄXTER PASSAR BÄST ATT TORKA?

Det finns jättemånga växter som lämpar sig för att torkas, men framför allt olika typer utav grässorter. Mina favoriter är: Hortensia, Pioner, Limonium, Proteor, Craspedia, Eterneller, Eucalyptus, Magnoliablad, Riddarsporrar, Nigella, Vallmo, Rosor, Mimosa och Brudslöja.

 

 

HUR GÖR MAN FÖR ATT TORKA BLOMMORNA?

Beroende på vilka blommor man vill torka så går man tillväga på lite olika sätt. Vissa blommor hänger man upp och torkar medan andra kan stå kvar i vasen och torka. Hortensian till exempel kan stå kvar i vasen och torka, medan Eterneller och Rosor bör hängas upp. Man kan säga att om en blomma börjar sloka i vasen bör den hängas upp för torkning. Står den sträckt trots att den börjar torka så kan den stå kvar i vasen. Du kan oftast njuta av blommorna i cirka en vecka innan de bör torkas. Om blommorna ska hängas upp tar man ur dem ur vasen och hänger upp dem på ett lämpligt ställe. Ska blommorna stå kvar i vasen för att torka så tar man ut vattnet efter en vecka och låter blommorna torka. Oavsett hur blommorna ska torkas så tar det ungefär två veckor för blommorna att nå ett önskvärt resultat.

 

 

GÅR DET ATT MISSLYCKAS? VILKA BLOMMOR PASSAR INTE ATT TORKA?

Ja, en viktig sak att tänka på är att inte försöka torka en för mogen blomma. Försöker man torka en övermogen blomma kommer den att falla sönder. Blommor med mycket vatten i stjälken är i regel svåra att torka. Dessa blommor kännetecknas av att de har mjuk stjälk och har en relativt kort livslängd. Hortensian är jättesvår att torka nu, vill man torka Hortensian så bör man göra under hösten. Liljor, Gladioler, Anemoner, Lökväxter och Narcisser är även de blommor som är väldigt svåra att torka.

 

 

TIPS PÅ HUR MAN BYGGER EN SNYGG BUKETT?

Börja med att lägga upp alla blommor så du ser dem. Därefter väljer du ut blommor som får vara fluff och kombinerar med stadiga solitärer. Det är enklast att bygga en bukett utefter en bas och sedan sticka i resten av blommorna där man vill ha dem. Vidare bygger du på buketten allteftersom, det blir snyggast om man blandar kontraster. Blanda och väv in både olika höjder, färger och former, jag gillar när varje blomma får synas och ta plats. Du bestämmer själv hur stor bukett du vill göra så fortsätt tills du känner dig nöjd.

 

FINNS DET NÅGOT OVÄNTAT KNEP FÖR TORKADE BLOMMOR?

Ja, något som de flesta inte vet är att man kan använda hårspray på blommorna. Detta gör man för att fixera, vissa torkade grässorter släpper mycket tussar och hårspray förhindrar detta. Torkade blommor blir lätt dammiga, då ska man inte försöka damma dem med dammsugare utan använd en fön och blås rent blommorna istället. Ett sista knep är att inte ha blommorna i direkt solljus, då bleks de snabbt och tappar sin färg.

 

Foton: Linda Persson & Caroline Sandström

RELATED
Reactions