Search among our articles

Words by Linda Persson

Business

2019-05-10

En karriärs Q&A med Vanessa Spence, chefsdesigner på Asos

Vanessa Spence jobbar sedan 12 år tillbaka på modejätten Asos, idag är hon chefsdesigner på bolaget och trivs jättebra. Vi har träffat Vanessa för en exklusiv intervju om hur hennes resa dit, misstag längst vägen och tips till andra som drömmer om en liknande resa.

Foto: Asos

 

 

BERÄTTA, HUR BÖRJADE DIN RESA SOM MODEDESIGNER?

Jag pluggade i London på Collage Of Fashion, där gick jag inriktning accessoarer. Min examenskollektion blev därav en väskkollektion för män, hela min avhandling gjordes kring just den. Det är lite annorlunda mot vad jag gör idag, så i ett tidigare skede av min karriär jobbade jag faktiskt med accessoarer.

 

HUR HAMNADE DU PÅ ASOS?

Jag hade varit i modebranschen i cirka tio år när jag fick en intervju med Asos som då hette As Seen On Screen. Bolaget var inte så stort då och intervjun handlade mest om framtidsvisionen för det som senare blev Asos. Bolaget hade vid den tiden ett väldigt litet designteam och de arbetade mest med att låta sig inspireras av vad kändisar hade på sig. Jag blev deras tredje designer, och idag är vi 130 stycken. Bolagets framtidsvisioner stämde med mina, och jag ville göra något annorlunda och spännande – så jag antog utmaningen!

 

HUR LÄNGE HAR DU JOBBAT PÅ ASOS?

I 12 år, men det känns som att jag byter jobb betydligt oftare än så. Asos är väldigt snabbrörligt och jag jobbar med nya spännande projekt hela tiden, det gör att det känns som att jag byter jobb ofta.

 

KAN DU BERÄTTA OM NÅGOT SOM DU ANSER VARA ETT MISSTAG LÄNGST RESANS GÅNG?

Självklart, jag har gjort mycket misstag! Man måste göra misstag för att lära sig saker. Ett snedsteg jag har gjort är att jag en gång blandade ihop färgreferenserna. Det ledde till att plagget släpptes i helt fel färg. Lärdomen av misstaget blev dock att jag numera alltid dubbelkollar innan jag låter kläderna gå till produktion.

 

NÄR KÄNDE DU AV ATT DET VAR DET HÄR DU SKULLE GÖRA?

Det kände jag faktiskt från start, från första dagen på Asos har jag trivts väldigt bra. Främst för att jag har otroliga kollegor och att företagskulturen är den bästa man kan tänka sig. Alla arbetar hårt på Asos och är väldigt lagorienterade. Det finns inte heller någon betydelsefull hierarki i bolaget utan allas åsikt är viktig. Har en assistent ett förslag på en design kan den gå till produktion lika väl som om idén kom ifrån en designer. Vi samarbetar verkligen på Asos, och det gör att man känner sig hemma där!

 

Foto: Nude Magazine 

 

BERÄTTA OM ETT WOW-MOMENT?

Varje gång vi har en pressdag så har jag ett wow-moment. Det är så kul att se kläderna i dess slutgiltiga skick. När vi lanserade skid- och sportkläderna blev det också ett otroligt wow-moment. Många hade ifrågasatt kollektionen innan den släpptes och det gjorde att det kändes ännu bättre när den faktiskt såldes. Det var väldigt coolt att se kampanjen för kollektionen också. Kollektionen var på varenda billboard, buss och TV i hela England. Även Beyonce bar kollektionen, vilket var otroligt! Detta var en jättecool upplevelse, men jag får lite utav ett wow-moment varje gång jag ser att någon bär plaggen på stan också.

 

HAR DU FÅTT UPPOFFRA NÅGOT FÖR ATT TA DIG DIT DU ÄR?

Inte specifikt hos Asos, eftersom vi har väldigt fin företagskultur behöver man inte känna att man missar något privat. Dock hade jag missat många födelsedagar och jobbat sena kvällar under mina första år i karriären.

 

HAR DU NÅGOT RÅD TILL ANDRA SOM DRÖMMER OM ATT GÖRA SAMMA KARRIÄRRESA SOM DU HAR GJORT?

Arbeta hårt och var inte rädd för att göra förändringar. Var flexibel med vad du kan tänka dig att jobba med och var inte rädd för att byta bransch eller nisch. Tänk på att det är viktigt med bra kontakter och var snäll mot andra. Man stöter alltid på människor igen, så att ha varit snäll från start kommer gynna sig. Jag tycker även att det är viktigt att ge tillbaka till människor som behandlat dig väl, hjälp andra om du har möjlighet.

RELATED
Reactions