Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Beauty

2019-05-17

Maria Ahlgren släpper ny skönhetsbok om beautyfood med recept som ger dig maximalt glow

Maria Ahlgren är journalisten som gjort sig expert på området beautyfood. Hon är nu aktuell med en uppföljare till sin första succébok Beautyfood – 85 recept för skönhet inifrån. Vi har pratat med Maria om nya boken, hur hudvårdsintresset startade och hur åren i Tokyo gjorde avtryck på henne.

 

GRATTIS TILL EN NY BOK! BERÄTTA OM DEN! 

– Tack! Min första bok, Beautyfood – 85 recept för skönhet inifrån, var en kokbok om grunderna i hur man äter sin hudvård, alltså hur vi kan påverka hudens mående och åldrandeprocesser inifrån med olika råvaror. Boken togs emot så himla bra, både här i Sverige och i USA och andra delar av världen där den engelska versionen släpptes i fjol, så jag ville göra en uppföljare.

Min egen inspiration, både i köket och i badrummet, börjar ofta med en resa, och jag ville göra en bok där jag samlar de bästa recepten och beautyhacksen som jag samlat på mig under resor till mina favoritstäder för mat och skönhet. Under researcharbetet till Destination Beautyfood reste jag under ett år till mina favoställen Tokyo, Seoul, Los Angeles och Paris för att kartlägga den godaste skönhetsmaten och lokala skönhetshemligheter både för insida och utsida. Det är helt enkelt världens bästa skönhetsrecept och hudvårdshacks samlade i en bok.

 

HUR STARTADE DITT HUDVÅRDSINTRESSE?

– Redan som tonåring älskade jag ritualen kring hudvård, men det var 1990-tal och marknaden var minst sagt skral för en småfinnig fjortis. Egentligen började mitt skönhetsintresse med makeup, jag var indietjej och experimenterade mycket med eyeliners från Urban Decay som var coolaste undergroundmärket då, glittriga stjärnor på kinden och tulpanröda läppkrämer från märken Stila som suddades lite utanför läppkanten à la Courtney Love. Min hårfärg växlade mellan sockervaddsvitt och apelsinrött. Huden var nog ganska eftersatt om jag ska vara ärlig. Hudvården smög sig in när jag som 23-åring blev redaktör på en tjejtidning och tog hand om bland annat skönhetssidorna. Där fick jag the basics, och lärde mig massor av folk jag intervjuade och företagen som öste produkter över oss på redaktionen. Men det var i Tokyo det tog fart på riktigt. Jag bodde fyra år i Tokyo, och där är hudvård religion.

 

VAD BETYDER EGENTLIGEN UTTRYCKET “ATT ÄTA SIN HUDVÅRD”?

– Precis som ingredienserna i hudvårdsprodukter påverkar olika funktioner i huden så påverkar näringsämnen i det vi äter hur huden mår och arbetar. I båda mina böcker guidar jag till råvarorna som påverkar huden och varje recept har små stämplar som guidar till vilka beautybonusar receptet bidrar till – till exempel ökad lyster, bättre skydd mot hudsaboterande fria radikaler, bättre reparationsprocesser och så vidare. Allt börjar med insidan – sedan är jag den första att skriva under på att man ska komplettera med grymma, yttre hudvårdsprodukter för maxat resultat.

BERÄTTA OM DINA ÅR I TOKYO! HUR HAR DET PÅVERKAT DINA EGNA HUDVÅRDSUTINER?

– Tokyo betydde allt! Skönhetskulturen i Japan är galet fascinerade – hudvård är liksom del av folks DNA. Det slog mig direkt att de flesta, även männen, hade alldeles jämn och klar porslinshud. I Japan handlar skönhet mycket om tradition och ritualer, samtidigt som produktutvecklingen går blixtsnabbt. Jag jobbade som journalist inom olika ämnen, men skönhet blev snabbt mitt favoritämne. Först blev jag såklart förblindad av allt det galna som finns på marknaden, som märkliga ansiktsgympamaskiner, nackkragar för smalare hals och dietkrämer för smalare fingrar. Men där bakom finns en helt otrolig hudvårdskultur som blomstrat sedan långt före geishans tid. Det är en väldigt skonsam och enkel hudvårdsrutin, inte så mycket syror och hardcoregrejer, utan mer fermenterade extrakt, ris, sake och annat som också finns i matvärlden. Det som slog mig mest var hur tätt sammanlänkade hudvård för utsidan och hudvård för insidan var – att vacker hud börjar med maten och det vi äter är självklart i Japan.

 

Det var i Tokyo jag kom i kontakt med hela beautyfood-begreppet. Många restauranger hade särskilda beauty-menyer, och skönhetsbutiker har ofta en integrerad kafédel med juicer och hälsosam mat. I mataffärerna finns flera hyllmeter av kollagenshots och skönhetsdrycker – min favorit är Shiseidos shot The Collagen. Nu är ju J-beauty supertrendigt, och spås bli nya K-beautyn. Fråga mig om ni behöver produkttips, jag har testat det mesta haha.

DET SÄMSTA, RESPEKTIVE BÄSTA MAN KAN ÄTA FÖR SIN HY?

– Det bästa är en mix av färgglad, växtbaserad mat, för då får du i dig en hel palett av antioxidanter som skyddar huden inifrån. Färgerna i frukt och grönsaker är antioxidanter som tillsammans bildar synergieffekter.

 

Alla recept i min bok är växtbaserade, med undantag för ägg – en magisk beautyfood för både hud och hår – och fet fisk, som innehåller glowboostande omega-3. Det är svårt att peka ut en enskild ingrediens, för storheten ligger i helheten. Huden älskar en kombo av vitamin- och mineralfyllda grönsaker och frukter, stärkande, cellbyggande proteiner från hållbara källor, syresättande klorofyll från gröna blad, nyttiga fettsyror, blodcirkulationshöjande kryddor, probiotiska bakterier, blodsockerbalanserande fibrer och prebiotiska kolhydrater. Just nu är jag väldigt insnöad på bakterier, så det blir mycket misopasta i allt från dippsåser till soppor.

 

– Det sämsta är utan tvekan det vita, raffinerade sockret. I för stor mängd leder det till processer som bryter ner kollagen och piskar på inflammationer. För personer som redan har akne är komjölk ofta en trigger, det finns studier på framför allt ungdomar med akne och mjölk.

 

HUR MYCKET HÄNGER KOST OCH HUDVÅRD IHOP?

– Huden är ju kroppens största organ – och ett sjukt komplext organ dessutom – så vi kan påverka massor genom maten. Bland annat kan vi hjälpa till att bromsa cellernas åldrande genom att blocka fria radikaler som vi utsätts för varje dag genom sol, stress, föroreningar och livsstilsval. Vi kan också påverka inflammatoriska hudtillstånd och stötta viktiga reparationsprocesser som i slutändan leder till lycklig, peachy hud med massa glow.

 

VILKET ÄR DITT FAVORITRECEPT UR BOKEN?

– Det är som att välja mellan mina barn haha! Men jag älskar den magiska sashimisalladen med lax, avokado, mango, edamame, koriander och en sötsyrlig misodressing att dö för. Den är en total orgie i potenta beautyfoods. Nu i sommar kommer jag göra smoothies, juicer och glassiga bowls som jag knåpade ihop när jag var i LA i höstas på matturné, bland annat en Barbie-rosa pittaya-bowl, beroendeframkallade kryddig Golden mylk-icecream och en fluffig glassmylkshake med CBD-olja.

TIPS PÅ VAD MAN SKA ÄTA FÖR ATT GE SIN HY EN RIKTIG BOOST?

– Oj vad svårt! Finns ju inget enskilt livsmedel, utan storheten är i mixen av alla beautyfoods (längst bak i boken finns en Beautypedia där jag guidar till olika råvaror och deras egenskaper). Själv är jag faktiskt lite sugen att testa selleritrenden, men gör min variant med selleri, citron, ingefära, gurka, spenat och persilja om man vill kötta riktigt mycket. Den heter Beauty rehab och finns på sidan 102. En sådan om dagen och jag vågar nästan lovar att huden kommer skina som en glödlampa.

 

VILKA TRE HUDVÅRDSPRODUKTER HITTAR VI ALLTID I DIN NECESSÄR?

– Solskydd! Jag är nitisk med SPF, minst SPF 30 året runt. Jag jobbar som skönhetsredaktör så testar jämt nya produkter, men just nu använder jag Glossier Invisible Shield för den funkar bra under smink.

Jag har C-vitaminserum varje morgon. Klair’s Freshly Juiced Vitamin Drop är drömmen för min känsliga hud, för den innehåller även lugnande centella asisatica. Skinceuticals C E Ferulic är också en återkommande favorit.

På natten blir det retinol. Det finns ingen bättre än Medik8 R-retinoate Intense. Så jäkla dyr, men bland det mest avancerade och effektiva som finns på marknaden. Hela huden blir photoshoppad, och man slipper alla bieffekter som man kan få av retinol, som torrhet och tillfälliga finnar. Här är det bara raka spåret till resultatet.

 

Köp boken Desination Beautyfood här.

RELATED
Reactions