Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

People

2019-05-21

Astrid sa upp sig från jobbet, för att bli konstnär på heltid! Intervju med stjärnskottet Astrid Wilson!

Astrid Wilson är kreativ och färgstark, vilket också avspeglas i hennes illustationer. Hon har nyligen lämnat sin tjänst på Gina Tricots huvudkontor för att satsa på konstnärsskapet fullt ut, och nu lanserar hon sitt hyllade samarbete med brittiska modemärket Rixo – fem illustrationer hon exklusivt skapat för deras pop up-butik i London.

 

 

NÄR BÖRJADE DU MÅLA/ILLUSTRERA?

Jag har alltid älskat att måla men i samband med en sjukskrivning för tre år sedan började jag att måla mycket och ofta. Jag såg målandet och skapandet som en meditation och återhämtning.

 

VAD VAR DET FÖRSTA STEGET TILL ATT GÖRA DET HÄR TILL EN BUSINESS?

Jag började publicera mina illustrationer och målningar via Instagram och märkte att det fanns en efterfrågan. Jag skapade en hemsida för att sälja för skojs skull. Det var egentligen första när hemsidan varit uppe någon vecka som jag förstod att det fanns en möjlighet för mig att utveckla detta till något mer än en hobby.

 

STÖRSTA UTMANINGEN HITTILLS?

De största utmaningarna jag haft är de som kommer med att driva eget företag men som man kanske inte alltid tänker på. Allt kring ekonomi, bokföring etc – det är inte min starka sida. Sen har jag satt ihop hemsidan själv, och brottades med den hela förra sommaren. Det var verkligen en utmaning! Det tog flera månader och jag hade aldrig kunnat ana hur många steg och tekniska delar som ska funka och synka för att det ska bli en fungerande hemsida. Tur att jag hade flera grymma personer som kunde backa upp mig när jag satt som ett frågetecken.

NÄR KÄNDE DU AV ATT DET VAR DET HÄR DU SKULLE GÖRA?

Jag var Tokyo i början på december förra året tillsammans med min vän Hanna. Vi pratade mycket om framtid under den resan och det var där någonstans jag bestämde mig för att jag skulle våga testa. En vecka senare ansökte jag om tjänstledigt och i mitten på mars började jag jobba som egen.

 

BERÄTTA OM SAMARBETET MED RIXO!

De kontakta mig via Instagram och berättade att de skulle öppna en pop-up butik i London och frågade då om jag ville ställa ut mina print i butiken. Först var tanken att jag skulle ställa ut redan befintliga print, sedan pratade vi om att jag skulle göra en speciell illustration för dem, men matchen oss emellan kändes så bra och det slutade med fem illustrationer som ställs ut i London-butiken och säjs både via min och Rixos hemsida. Det har verkligen varit ett så kul och utvecklande samarbete! Och matchen oss emellan kunde inte varit bättre, vi har fått otroligt fin respons!

BERÄTTA OM ETT WOW-MOMENT?

Responsen som blivit nu efter att vi lanserade Rixo-samarbetet är verkligen WOW! Tanken var att vi endast skulle sälja printen via min hemsida och i Rixos butik i London, men sen ökade efterfrågan från kunder runt om hela världen som ville handla så vi bestämde att de även skulle säljas via deras hemsida och levereras worldwide. Jag jobbar även på ett projekt just nu som jag verkligen känner wow inför, resultat kommer ut senare i år.

 

 

HAR DU FÅTT UPPOFFRA NÅGOT FÖR ATT TA DIG DIG DIT DU ÄR?

Just nu känner jag inte att jag uppoffrat något som inte är självvalt. Även om jag uppoffrat tryggheten i ett fast jobb, en lön varje månad eller mycket av min fritid så känns det just nu som något jag ändå valt själv och verkligen vill göra.

 

OM DU FICK DRÖMMA, VEM SKULLE DU HELST SE HA DINA ILLUSTRATIONER PÅ VÄGGEN HEMMA?

Gilda Ambrosio!

Foto: Rixo

 

VAD ÄR DET BÄSTA MED ATT DRIVA EGET?

Allt jag gör just nu gör jag för min egen skull, det gör mig lycklig. Sen är det självklart också en lyx att kunna få bestämma över sin egen tid, speciellt för mig som jobbar bäst på kvällar och nätter..

 

 

NÅGOT TIPS OCH RÅD TILL ANDRA SOM DRÖMMER OM ATT STARTA EGET OCH FÖLJA SINA DRÖMMAR?

Se till att ha en bra idé som du verkligen tror på, om du tror tillräckligt mycket på den själv kommer du övertyga andra. Jag brukar också ofta gå på min första magkänsla, känns det bra i magen är det oftast rätt.

RELATED
Reactions