Search among our articles

Words by Linda Persson

People

2019-05-24

Kan man driva ett framgångsrikt företag ihop med sin mamma?

Teresa och Filippa är mor och dotter som tillsammans driver det framgångsrika keramikföretaget Mateus. Teresa som ursprungligen är från Portugal såg att det saknades färg på den svenska keramiken och därifrån kom idén kring Mateus – det färgglada och mönstrade porslinet som numera är en van syn i de svenska hemmen.

 

BERÄTTA HUR ALLT BÖRJADE

– Allt började med att min mamma flyttade från Portugal till Sverige när hon träffade sin man och tyckte att det saknades färg på det dukade bordet. Teresa designade en gul tallrik med blå spiraler som blev succé och på den vägen är det. Idag finns det cirka 50 modeller i 15 olika färger!

 

HUR ÄR DET ATT DRIVA FÖRETAG SOM MOR OCH DOTTER?

– Förvånansvärt smärtfritt! Det var inte alls givet att Filippa skulle börja i företaget, utan det växte fram med tiden. Filippa skulle bara ge input om en idé till en färsk kollektion (som blev Mateus bästsäljare: Bubbles). Det fungerade så bra att arbeta tillsammans att vi bestämde oss för att köra. Jag tror nyckeln är att vi hyser stor respekt för varandra – och litar blint på varandras kompetenser.

 

NACKDELAR MED ATT DRIVA ETT FAMILJEFÖRETAG?

– Egentligen inte, vi får ju umgås massvis vilket är fantastiskt.

 

VART HITTAR NI INSPIRATION TILL KERAMIKEN?

– Vi glimtar mycket på modevärlden, men framför allt blir vi inspirerade när vi är på resande fot. Men kanske egentligen livet generellt, har man sina sinnen öppna så kan man hitta inspiration överallt, även en regnig måndag i januari.

 

 

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN HITTILLS?

– Största utmaningen har faktiskt varit att kunna möta efterfrågan och hinna producera tillräckligt. Ett minst sagt angenämt problem. Alla våra produkter är handgjorda och handmålade så det tar upp till en vecka att göra produkterna. Tekniken är väldigt invecklad, så ibland har fabrikerna inte hunnit utbilda ny personal när efterfrågan har ökat. Vi är väl medvetna om att det är ett väldigt lyxigt problem.

 

BERÄTTA OM ETT WOW-MOMENT

– Det finns många wow-moments i Mateus historia. Men ett moment som vi minns väl är när vi var i Nakameguro, Tokyo och vi ser en hel drös Mateus i ett skyltfönster tillhörande en underbar konceptbutik. Att vara så långt hemifrån och se sin design i en butik – det var verkligen häftigt, kändes nästintill overkligt!

 

HAR NI GJORT NÅGOT MISSTAG I ERT FÖRETAGANDE?

– Vi försöker att se misstag som något positivt, något man kan lära sig ifrån. Men det är klart, allt har ju inte varit en dans på rosor men, tack och lov, har inga större katastrofer hänt. Peppar, peppar ta i trä.

 

VART SER NI MATEUS OM FEM ÅR?

– Vi ska fortsätta stärka oss digitalt och bli bäst inom vårt segment. Sedan ska vi fortsätta att positionera oss utomlands och, vem vet, kanske öppna fler Flagship Stores!

 

RELATED
Reactions