Search among our articles

Words by Linda Persson

Wedding

2019-06-25

Allt du behöver veta om klädkoder på bröllop

 

Festliga tillställningar som bröllop och födelsedagsfester dimper ner i brevlådan lika frekvent som reklambladen. De flesta inbjudningar innefattar en klädkod, vilket mer ofta än sällan bidrar till förvirring. För att du ska slippa oroa dig över etikett och klädkoder har vi rett ut vad respektive klädkod betyder.

 

 

 

KAVAJ

För mannen

Kavaj betydde länge samma sak som mörk kostym. Idag används klädkoden på ett modernare sätt, och man sytar istället en mer avslappnad klädsel. Man menar dock fortfarande att männen ska klä sig i kostym, men den kan vara i en ljusare nyans. När klädkoden är kavaj kan männen bära antingen slips eller fluga. Jeans är ett big no, no och används inte!

 

För kvinnan 

Klänning, kjol eller byxdress är säkra kort när klädkoden är kavaj. Klädseln ska vara finare än en vardagsklädsel men den behöver inte vara lika fin som en aftonklädsel. Oavsett vilket plagg du väljer så behöver det inte vara ett hellångt plagg, utan det räcker att klänningen eller kjolen är vad- eller knälång.

 

 

MÖRK KOSTYM

För mannen

Mörk kostym är snäppet finare klädsel än kavaj, men inte fullt så uppklätt som smoking eller frack. Även här är det valfritt om man vill bära slips eller fluga men kostymen ska i detta fallet vara just mörk.

 

För kvinnan 

Ska man vara regelrätt så är det klänning eller kjol som gäller i denna klädkod. Dock kan en finare byxa med en blus även fungera. Det viktigaste är egentligen materialet på plaggen i denna klädkoden. Oavsett vad du väljer bör det vara ett finare material som andas finklätt. Väljer du klänning eller kjol ska den inte vara kortare än till knät, men inte så lång som en långklänning. Enligt etiketten ska kvinnan även ha täckta axlar.

SMOKING

För mannen

Smoking är en strikt etikett, och är det klädkoden som valts så är det smoking som gäller. En smoking ska vara i en mörk färg och ha sidenslag och sidenrevär på både jacka och byxor. Männen bär vit skjorta med svart fluga till en smoking.

 

För kvinnan

När klädkoden är smoking kan man som kvinna bära antingen en hellång eller knäkort klänning. Även här är materialet viktigt och klädseln ska kännas uppklädd. Att tänka på är att smoking är inte lika uppklätt som frack, så klä dig något mer uppklätt än kostym men gå inte hela vägen.

 

FRACK

För mannen 

Den stora finalen när det kommer till klädkoder är etiketten frack. Frack är den finaste klädkoden och går även under benämningen högtidsdräkt. Männen klär sig i frack tillsammans med vit väst och vit fluga.

 

För kvinnan 

Då frack är den finaste klädkoden behöver du inte spara på krutet! Tvärtom, kvinnor bär golvlång klänning, eller en festlig kjol med överdel i ett lyxigt material. När det är klädkod frack är det även läge att optimera accessoarer och festliga frisyrer.

RELATED
Reactions