Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Travel

2019-06-26

Reseguide: Paulinas favoritplatser i Kroatien

Missa inte den här guiden om du bokat semester i Kroatien i sommar!

 

DUBROVNIK

 

Är du ett fan av Game of Thrones får du inte missa att göra ett stopp i Dubrovnik som är Kroatiens näst största stad och kanske också den vackraste. Staden är insprängd mellan två vikar, omringad av kala berg som ger en vacker kontrast mot det turkosa havet. Staden består av en mix av gammalt och nytt, medeltida gränder och i Dubrovnik Old Town trängs väl bevarade kyrkor, fästningar och vackra palats.

 

Jag har varit i Kroatien varje sommar sedan jag var tre år (självutnämnd expert) och varje sommar börjar eller slutar med ett besök i den pulserande staden. Vill man lyxa till det ordentligt tycker jag man ska checka in på Villa Dubrovnik och spendera soltimmarna längst med hotellets privata strand. Det finns en mängd mysiga restauranger och fik att upptäcka längst med hamnen och inne i gamla stan hittar ni också min favoritbutik, Maria Store. Där finns utvalda designerplagg, skor och väskor från flera av mina favoritmärken och även om jag sällan handlar något där så är ett besök gott nog för att fylla på med lite inspiration.

 

VIS

 

En av mina favoritöar i Kroatien är definitivt Vis! Bara en två timmars båttur från Split når man ön som enligt mig helt klart är värt ett besök om man semestrar i Kroatiens ö-värld. Bästa sättet att upptäcka staden Vis är till fots, och vill man ta sig runt enkelt på hela ön så är cykel eller vespa att föredra. Det finns flera små fiskebyar som väntar på att bli upptäcka och om jag ska rekommendera en skulle det vara Komiza, där väntar orörd natur, medeltida kyrkor och lugna vikar med turkost vatten.

 

 

MLJET NATIONAL PARK 

Nationalparken på ön Mljet är det äldst skyddade marina området i Medelhavet och parken sträcker sig över nästan 5400 hektar. Nationalparken består delvis av två djupa vikar (Small Lake och Great Lake). Parkens yta har ett naturliv som inte är likt något annat och det bästa sättet för att upptäcka så mycket som möjligt av parken är att hyra cykel och börja trampa. Stanna till vid vikarna för ett svalkande dopp och fortsätt sedan cykla längst med sjöarna. Vid “Great Lake” ligger ön St Mary och där hittar man också Benediktinerklostret som är en av de mest besökta platserna i nationalparken.

 

Det enklaste sättet att ta sig till nationalparken är med båt från Dubrovnik, Split eller ön Peljesac. Det går att göra till en heldagsutflykt och jag kan lova att det är en unik upplevelse för alla som tycker om natur, kultur och Medelhavet.

 

 

KORCULA

Korcula är en av de största öarna i Kroatien, belägen framför halvön Pelješac. Varje sommar gör jag 1-2 dagsutflykter till Korcula som enligt mig har det mesta man vill ha, ön är dessutom en av de mest populära semesterorterna i Kroatien och jag kan se varför. Staden Korcula är den mest centrala delen av ön med sitt rika historiska och kulturella arv men hela ön har många välbevarade byggnader från olika historiska perioder som är värda att besöka, framför allt den gamla stadsmuren från 1300-talet. Jag kan rekommendera att hyra en bil för att utforska ön på bästa sätt, omgivningarna är nämligen rik på barrskog, vinodlingar, kristallklart hav och orörda ständer. Några byar man inte får missa att besöka om man semestrar på Korcula är Lumbarda, Blato och Vela Luka!

 

NINION BOUTIQUE HOTEL

 

Det charmiga boutiquehotellet NINION ligger i byn Brsečine, ungefär 20 minuters bilresa från Dubrovnik. Hotellet är placerat på kalkstenshällarna som sträcker sig över den Dalmatiska kusten med vackra kullar, gamla stenhus och olivlundar.

 

Hotellets vardagsrum är inredda med unika möbler som ger en mysig och hemtrevlig känsla, trots att atmosfären är enkel och avslappnad. NINION är beläget högt upp på en kulle med vacker utsikt över det adriatiska havet, här kan du pusta ut på deras terrass över en middag och se solen försvinna bakom Elaphiteöarna.

 

SAN CANZIAN

 

(Här kommer ett hett tips för en weekendresa i höst. Då hotellet inte ens slagit upp portarna än är priserna fortfarande väldigt bra)

 

Högst upp i norra Kroatien, nästan på gränsen till Slovenien ligger San Canzian. Jag önskar jag kunde säga att jag redan besökt det men då det nyligen blev färdigt och inte öppnar förrän augusti det här året, så skulle jag ljuga. Det här hotellet skiljer sig ganska mycket från vad vi är vana att se i Kroatien men jag har redan skrivit upp det på min lista för nästa sommar.

 

San Canzian har bara 25 rum och sviter och är beläget i den lilla medeltida byn Mužolini Donji. Byn har alltid varit en hemlig och säker plats för lokalbefolkningen med goda tillgångar till färskt vatten, oliver och vin. Hotellet omges av olivlundar och vinodlingar – här erbjuds en unik upplevelse av natur, gastronomi och förstklassigt boende.

 

 

HERITAGE HOTEL SAN ROCCO 

 

I hjärtat av Istrien ligger Heritage Hotel San Rocco, placerat i en vacker 1700-talsbyggnad i den pittoreska byn Brtonigla. Hotellet är omgivet av en vacker park och hundraårig olivgård – lugn och stillhet i kombination med förstklassig service utlovas på San Rocco. Är du dessutom ute efter en gastronomisk upplevelse är San Rocco helt rätt ställe för dig. Hotellet har en egen organisk köksträdgård som du tillsammans med kökschefen kan utforska. Istrien är också en stor vinregion så möjligheten för att prova inhemska, lokala viner är stor. Varje höst skördar man också de egna oliverna och använder sig av traditionell kallpressning för att tillverka jungfruoljan San Rocco.

 

RELATED
Reactions