Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Travel

2019-07-19

Reseguide: Att se, äta och göra i Saint-Jean-Cap-Ferrat

 

Medan vi på Her Hour är out of office närmsta veckan så har vi fått back up av Elin Engelbrektsson som spenderat sin semester i paradisbyn Cap Ferrat. Det här är hennes bästa tips och fulla rapport av veckorna på Rivieran.

 

Den lilla byn och naturparadiset Saint-Jean-Cap-Ferrat ligger på en vacker halvö på Franska Rivieran och har alltid lockat de rika och berömda, från Winston Churchill och Charlie Chaplin till Picasso, Paul McCartney, Frank Sinatra och Elizabeth Taylor. Och nu även oss – två journalister, en modell och en PR-konsult. Halvön är en av de mest eftertraktade lyxdestinationer i världen med dess spektakulära kustnära promenader, vackra trädgårdar och oslagbara vyer till Monaco, Nice, Eze och Villefranche. Jag tillbringade en vecka där tillsammans med mina vänner – och här kommer mina tips.

 

BO

 

Airbnb

Vi hade turen att hitta en pittoresk lägenhet i centrala Cap Ferrat via Airbnb tidigt i våras. Lägenheten hade en underbar havsutsikt till bukten Monaco och bara några steg från lägenheten fanns det mysiga caféer, butiker och den vackra hamnen i St Jean Cap Ferrat! Fördelen med Airbnb var att vi snabbt kände oss som lokalbefolkningen, kunde laga egen mat (gjorde det en kväll, men ändå…) och fick en hemma-känsla. Nackdelen med detta boende var att det inte är Grand-Hôtel du Cap-Ferrat.

 

 

Grand-Hôtel du Cap-Ferrat, a Four Seasons Hotel

Airbnb i alla ära, men när jag satte min fot på Grand-Hôtel du Cap-Ferrat började jag ifrågasätta vårt val av boende. OMG – vilket ställe!! Hotellet är det mest legendariska palatshotellet på den franska Rivieran och har varit en tidlös ikon av klassisk glamour sedan det öppnade år 1908 (se bara på bilderna). Jag övervägde att byta boende för några nätter, men när prissumman hamnade på från 5,000 sek per natt nöjde jag mig med en drink i baren.

 

 

ATT GÖRA

 

Paloma Beach

Ni vet den där stranden där Mr.Grey stiger upp ur det Cot d’Azur-blåa havet under sin bröllopsresa med Ana – det är Paloma Beach. Och blev ett av mina favoritställen under veckan. Den lilla stranden täcks av små lena stenar, trevlig restaurang inkl beachbar och erbjuder en mkt intressant people watching.

 

Kuriosa; Stranden har fått sitt namn efter Pablo Picassos dotter eftersom Pablo hängde här och målade tavlor.

 

 

Beaulien-sur-Mer

Då Paloma beach inte har solstolar pga nya lagar i Frankrike gick vi en dag till grannstranden i Beaulien-sur-Mer, som ligger mellan Nice och Monaco. Gjorde lite efterforskningar innan resan och fick reda på att Beaulien var redan under 1800- talets Belle Epoque en tjusig badort, vilket man kan se i de många arkitektoniska mästerverken i området. Ex ligger vackra Hotel Royal Riviera (byggdes 1904) vid strandklubben Anao Plage – där vi tillbringade en dag på mjuka de mjuka solsängarna.

 

 

Villa Kerylos

Villa Kérylos, vilket ställe! Denna grekiska inspirerade villa reser sig ståtligt vid vattnet på en udde och är vackert inrett med influenser från Rom, Pompeji och Egypten. Tydligen så köpte Théodore Reinach – arkeolog, politiker och beundrare av det antika Grekland – en bit mark på den karga udden Pointe des Fourmis som påminde honom om den grekiska ön Delos, känd för sina antika tempel. Planen var att uppföra ett hus som de gamla grekerna skulle ha byggt det om de hade haft tillgång till det tidiga 1900-talets bekvämligheter: rinnande vatten, avlopp och elektricitet. Villan stod klar 1908 och fick namnet Kérylos efter kungsfågeln (kerylos på grekiska). Rekommenderar dig att hyra en lur och gå i din egen takt på en guidad tur genom denna massiva byggnad. Perfekt språkträning för dig som är där för franskan, men för övriga finns turen så klart också på engelska. Här kan man strosa länge och sedan avrunda med att bara njuta av den vackra utsikten.

 

 

Villa et Jardins Ephrussi de Rotschild

Läs mer HÄR!

 

Vandra runt halvön

Mitt resesällskap sa innan att Saint Jean Cap Ferrat är den vackraste delen på hela Rivieran – och efter att ha gått runt hela ön kan jag bara instämma. Det finns två turer runt ön: en på 35 minuter som börjas eller avslutas vid Paloma Beach (perfekt för ett dopp efteråt) och en på ca 1,5 h som går runt Grand-Hôtel du Cap-Ferrat. Båda turerna går längst vattnet – mind-blowing! Glöm INTE träningsskorna i resväskan, du vill inte missa detta

 

Hyr båt

Något vi verkligen hade velat göra var att hyra en båt och åka längst kusten, men dessvärre blåste det för mycket den dagen vi hade tänkt att ge oss ut. Vi gick istället runt i hamnen och drömde oss bort om vilken båt vi skulle vilja ha och vart vi skulle åka. Det ligger dagligen massa båtar in i viken – enorma, stora som små. Så bara att åka båt runt dessa borde vara en upplevelse! Vi hoppades hela veckan att se Leonardo D på en båt…

 

 

Åk tåg!

Med tåg är det väldigt enkelt att åka längst franska Rivieran. Och billigt! Och miljövänligt! Och spännande! Eller som Samantha från SATC sa under en tågresa i säsong fem; Truth to be told, I’ve always wanted to take a train. It’s so sexy. You never know who’s going to be getting on – and getting me off.

 

ÄTA

 

La Cucina

Gå dit! Skrattade hela middagen!

 

 

Picknick

 

Denna resa inspirerades vi av filmen The Talented Mr.Rippley (bortsett från alla mord etc), i allt från stil, aktiviteter och content till SoMe. Så en kväll klädde vi oss i passande looks och gick till mataffären där vi handlade på oss ost, vin, bröd, frukt och massa massa annat… Därefter gick vi mot Paloma Beach och promenerade längst strandpromenaden för att hitta den perfekta platsen för att duka upp. Under picknicken fick alla ge en skål och en av oss sa; ”jag vill skåla för att alla mina val i livet har fört mig hit.” Och vi andra nickade instämmande. Vi satt där tills solen gick ner och myggorna började invadera.

 

 

La petit maison

Säger bara en sak: Tryffelpasta och ett glas rött. Oslagbar kombo. Ett måste! MÅSTE! Ni kommer inte ångra er. (Lite dyrare ställe, men värt varenda spänn).

 

 

DRINK

 

Le Méridien Nice

Innan vi begav oss till flyget så gjorde vi ett stop på hotellets härliga takbar La Terrass i Nice. Detta är en av de högsta takterasserna på hela Promenade des Anglais, och här får du en magisk panoramautsikt över Medelhavet och stadens hustak.

 

Hotel Le Negresco

Le Negresco är en ikon i Nice. Dess rosa kupol syns från stora delar av promenaden och inget annat lyxhotell är så snyggt ljussatt i skymningen. har kultstatus är det praktiskt taget ett konstmuseum. Ett besök är därför närmast Förutom att Negresco obligatoriskt. Det billigaste sättet att uppleva en del av atmosfären på Negresco är att klä upp sig och äta i någon av restaurangerna eller ta en drink i hotellbaren (billigt = 300 sek bar).

 

 

SHOPPING

 

Avenue de suède, Rue paradis och Avenue de verdun

 

Dessa tre gatorna i Nice bildar en triangel med exklusiva märkesbutiker som Louis Vuitton, Chanel, Hermès, Cartier, Armani, Max Mara etc. Vi gjorde ett snabbt stopp i en av butikerna, men under denna vecka låg vårt pengafokus på mat, dryck och nöje…

 

Galeries Lafayette

 

Detta är Frankrikes största varuhus, så här bör du hitta det du behöver – om du inte har något emot att trängas. Och Galleries Lafayette är öppet alla dagar, även söndagar, något som fortfarande är ovanligt i Frankrike.

 

 

Håll utkik för del två som kommer upp i morgon!

 

Av: Elin Engelbrektsson 

 

RELATED
Reactions