Search among our articles

Words by Linda Persson

Life

2019-07-31

“Att meditera är ett life hack” – en intervju med Josefin Dahlberg

 

Vad är meditation för dig?

Det är ett stort begrepp – men att ge sig själv en paus. Det handlar om att ge sitt sinne och sin själ en paus från alla måsten och tankar. Vi tänker cirka 65000 tankar om dagen, och meditationen handlar om att inte tänka en ända tanke. I meditationen låter vi tankarna passera utan att gå igång eller regera på dom. Jag ser tanken men väljer att ignorera den för att ladda om batterierna. Meditationen är ett sätt att få kontakt med sig själv.

 

Hur början man meditera?

Man sätter sig ner och andas, det är inte svårare än så. Det är ingen svår grej. Sitt upp och andas och bara fokusera all uppmärksamhet på andetaget. Hur känns andetaget, hur känns det i lungorna, och hur känns luften när den är i magen. Det kommer att komma tankar till dig under din meditation, men då ska du rikta ditt fokus mot andningen. Jag sitter och fokuserar på andningen oavsett hur många tankar som kommer. Ta 3 minuters meditation om dagen till att börja med, och se till att använda den avsatta tiden.

 


 

Hur tror du att man bäst tar sig tid för att meditera?

Jag tror att man måste börja smått. Så börja med 3 minuter om dagen – 3 minuter har alla! Kolla bara på din skärmtid och tänk att du kan ta 3 minuter ifrån telefonen till att fokusera på dig själv och ditt välmående istället. Fokusera bara på andningen dessa minuterna och när du fått in vanan och rutinen kan du börja växla upp.

 

Hur blir meditationen en del av vardagen och inte något man bara testar på en gång?

Här måste man ha disciplin! Du måste comitta till att göra detta för dig själv och ditt välmående. Hitta just ditt varför till att meditera och se till att tänka på detta om du skulle få för dig att skippa meditationen någon dag. Även här är det viktigt att inte sätta ribban för högt – börja med 3 minuter och prioritera ditt välmående. För att meditationen ska bli en del av vardagen är det bäst att lägga in en enkel och tydlig morgonrutin där meditationen ingår. Gör inte din meditation beroende av något du har hemma, utan håll det enkelt så att du kan meditera i princip vart som helst.

 

Guidad eller icke guidad meditation?

Det är jättebra att använda sig utav guidad meditation i början. Spana in min youtube kanal här om ni vill bli guidade av mig!

 

Varför tycker du man ska meditera?

För att ge sig själv en paus och för att connecta med sig själv. Man mediterar också för att öva upp sin närvaro och för att inte vara uppe i huvudet och tänka för mycket. Det handlar också mycket om att vara närvarande och inte gå igång på negativa tankar. Man mediterar för att vara i nuet och för att kunna tänka klart. Meditation är helt klart ett life hack för att få vardagen att fungera! Livet är mycket mer messy utan meditation – du ser klarare om du mediterar.

 

Hur har ditt liv blivit bättre av din meditation?

Mycket klarare, tydligare, jag har mycket bättre koll på vad det är som klämmer om jag har ångest. Jag känner mig själv bättre eftersom jag sorterar tankarna bra i meditationen. Jag är även mycket tryggare i mig själv.

 

 

 

Hur hanterar man tankar som kommer till en under meditation?

Under meditationen så ska man komma på att man tänker, det betyder att vi är närvarande och i nuet. Det är dock viktigt att man väljer att inte gå vidare med tanken. Rikta om fokus. Stå inte i spegeln och säg en viss sak eller tänk negativa tankar om dig själv. Så fort man tänker negativt så måste man direkt kliva ur tanken – prata med sig själv och säga att dessa tankar gör dig inget gott. Se utanför tankarna och få ett objektivt sätt att se på tankarna. Då kan man välja sina tankar bättre och inse att man inte är sina tankar. Vi märker tydligt när tankar kommer och går att vi inte är våra tankar. Därför är det viktigt och nödvändigt att välja att släppa tankar och kunna rikta om dem.

 

Vilket är ditt bästa meditationstips?

Jag skulle säga att om man är helt ny och ska meditera så ska man lyssna på en guidad meditation. Välj en lagom meditation och börja smått. Då är allt du behöver göra att sitta och lyssna! Ett annat tips är att få in meditationen i morgonrutinen så man får in den disciplinen. Jag tycker även det är viktigt att tänka på att meditation är inte konstigt eller svårt – det är ett naturligt tillstånd som har blivit onaturligt. Det är egentligen mobiler och skärmar som är det onaturliga. Så se till att få in lite naturlig meditation i ditt vardagsliv. Jag har sagt det förut, men meditationen är verkligen ett life hack!

 

RELATED
Reactions