Search among our articles

Words by Linda Persson

Life

2019-09-15

6 enkla knep för att bli en morgonmänniska

 

Har du precis som jag försökt komma tillbaka till rutiner efter en lång härlig sommar och insett att tidiga morgnar är ett stort bekymmer? Jag hoppas att jag inte bara talar för mig själv i denna fråga och att vi är flera som stänger av väckarklockan redan innan vi hunnit öppna ögonen. Jag själv ser nämligen händelseförloppet framför mig när jag efter 10:e gången på snooze knappen krälar mig upp ur sängen och fumlande letar mig fram till kaffekokaren. Men nu är det slut med det – på riktigt! Jag har djupdykt och letat upp de sex bästa knepen för att komma upp ur sängen utan att snooza!

 

 

Vatten

Ja du läste rätt – vatten kan faktiskt hjälpa dig att komma ur sängen, och då menar jag inte någon form utav Kalle Anka väckning med en hink över huvudet. Ställ ett stort glas vatten bredvid sängen och häll i dig detta det första du gör. Det får dig att känna dig både piggare och det sparkar igång kroppen! Ett stort plus är också att du får i dig ditt första av åtta glas redan innan du har borstat tänderna!

 

Placering utav väckarklockan

Alla har förmodligen hört denna förut, men den tåls att påminna om. Placerar du väckarklockan (eller din mobil) en bit från sängen så att du måste resa dig upp för att stänga av den så tvingas du gå upp ur sängen. Använder du som de flesta alarmet på din telefon är det dessutom en jättebra detox för att inte somna med mobilen i handen. Lägg den en bit ifrån sängen och få lite mobilfri tid innan du somnar.

 

Välkomna ljuset

Våra kroppar ställer naturligt in sin dygnsrytm efter solen – därför stör vi faktiskt kroppens naturliga rytm när vi släcker ner och mörklägger sovrummet för mycket. Se istället till att det faktiskt blir lite ljust i sovrummet på morgonen, då kommer du vakna mycket fortare och lättare. Vill du fuska lite så finns det numera väckarklockor med ljusfunktioner som successivt gör det ljusare i rummet efter när du ställt ditt alarm.

 

 

Koffein-stop

Jag vet att det är många som lever i förnekelse om att vi “klarar” av att dricka kaffe sent på kvällen. Även om man tror att man gör det så påverkas faktiskt sömnen. Om du dricker koffein för sent in på eftermiddagen sover du oroligare vilket såklart leder till en mer frekvent användning av snoozeknappen. Så slopa det sena koffeinet!

 

Ändra inställning

Jag vet att man är trött på tjat om inställning, men den spelar stor roll oavsett vad vi gör! Försök att intala dig själv att du är en morgonmänniska redan på kvällen när du ska sova. Att intala sig själv något går inte på en dag eller en vecka, så var ihärdig och prata med dig själv som om du vore en morgonmänniska.

 

Kaffe på beställning

Till sist kommer mitt absolut bästa tips som är ett riktigt life hack! Om du är som jag och behöver dricka din första kopp kaffe redan innan du kommer till jobbet så spetsa öronen nu. Förbered kaffet kvällen innan och låt kokaren startas med en timer till klockslaget du ska gå upp. Voila! Nybryggt kaffe på sängen varje morgon!

 

 

 

 

RELATED
Reactions