Search among our articles

Words by Linda Persson

Health

2019-09-19

4 steg för att lyckas med din träningsrutin

Om ett träningsschema ska hållas så är rutin A och O. Det är lätt att träningen blir bortprioriterad när man inte vet exakt vad man ska göra och när man ska göra det! Jag har tagit fram fyra steg för att du ska lyckas sätta upp och hålla (!) din träningsrutin. Enjoy!

 

Steg ett

För att se resultat av din träning gäller det att du är konsekvent i din rutin. Därför är det viktigt att sätta sin träningsrutin efter hur du skulle ha tid att träna. Vart finns din tid för träningen? Är det på morgonen innan jobbet? Eller kanske på lunchen? Oavsett när du har tid att träna så är det viktigt att sätta upp ramar för att det är på en utsatt tid din träning sker – då ökar chansen för att du faktiskt får träningen gjord! Så börja med att sätta dig ner och se över din tid. Där luckor finns i ditt schema lägger du in vilken typ av träning som ska göras. Att skriva ner exakt hur du ska träna ökar också chansen för att du faktiskt gör träningen, eliminera utrymmet för att träningen bli komplicerad. Glöm inte att även planera in vila – träna max fem dagar i veckan och vila två.

 

Steg två

När du satt upp dina träningsdagar och vilken typ av träning du ska göra så är det nu dags att se på detaljerna. Skriv upp hur du ska träna på vilken dag, då får du en helhetsbild och ser tydligt vilken typ utav träning som sker på vilken dag. Är det konditionen du ska träna på en viss dag så skriver du upp det på en dag och likaså med vilka muskelgrupper du ska träna det andra dagarna. Går du på pass eller tränar någon sport en viss dag i veckan så skriver du även upp det. Alltså är planeringen och struktureringen utav din träning vägen till träningsframgång. Se träningen lite som ett jobb för att ta det på allvar och få det gjort!

Steg tre

Det är i detta steget du tar din träning till nästa nivå! Variation är ett måste för att din träning ska bli långvarig – och för att det ska vara bra för din kropp. Se till att planera in några veckor framåt och överblicka så att du inte tränar på samma sätt hela tiden. Om du vill bli bättre på att springa så är det alltså inte ett ensidigt löpande som kommer att ta dig till ditt mål. Träna andra muskelgrupper för att se till att vila de muskler du använder vid löpning, och märk hur du blir bättre på att springa utan att faktiskt träna löpning hela tiden. Jag lovar att det fungerar!

 

Steg fyra

Det sista steget för att komma vidare i din träningsrutin är att se till att din träning blir lite hårdare för varje gång. Mät tiden och repetitionerna i din träning och se till att lägga på mer för att utvecklas. Det är såklart inte hållbart att pusha sig lite hårdare varje pass, men att successivt öka intensiteten vecka för vecka gör att du utvecklas. Du kommer känna dig mer motiverad om du märker att du förbättras – så var uthållig och utöka din träning för att komma till ditt långsiktiga mål. Kör hårt!

RELATED
Reactions