Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Fashion

2019-10-21

Slow fashion och nio hållbara köp

 

Från designers hållbara kapselkollektioner till Net-a-Porter’s Net Sustain-lansering blir lyxdesigners och återförsäljare alltmer medvetna om sin etiska förmåga och omfamnar “slow fashion”. Mer ofta börja vi söka efter högkvalitativa plagg som kommer att hålla, snarare än att rensa ut och handla nya snabba trender varje vecka. Vi försöker finnas här för att guida er i modedjungeln, upptäcka nya spännande designers, lyckas med stylingen och förhoppningsvis få lite inspiration. Varje vecka visar vi upp våra favoritnyheter i butik utan någon vidare eftertanke på material, framtagningssätt, arbetsetik etc så vi tänkte att det är dags att lyfta de miljömedvetna varumärken som faktiskt jobbar för att göra modebranschen till en mer hållbar industri.

 

Ja, det låter som det lyxvarumärken redan gör, men det finns mer att göra. Flera designers (den bästa förebilden enligt mig är Stella McCartney) tar sina åtaganden genom att säkerställa att både tillverkningssätt är etiskt korrekt och plaggen är tillverkade av miljömedvetna material.

 

Det finns så klart några svenska modeföretag som förtjänar att lyftas här. Sedan 2005 har House of Dagmar jobbat noga med hållbarhet och strävat efter att skapa tidlösa kläder gjorda av långvarigt material. Material de arbetar med är bland annat certifierad viskos, organisk bomull, animal friendly-fur och återvunnen polyester. De strävar efter att vara i framkant när det gäller både sökning och användning av nya miljövänliga tyger. Kvinnorna bakom House of Dagmar är därför även involverade i flera projekt som aktivt arbetar för att utveckla nya tyger och produktionsmetoder i modeindustrin.

 

Avavav Firenze är ett annat svenskt, ganska nytt varumärke som endast gör sina kläder av överblivna tyger från fabrikerna i Italien. Oftast handlar det om tygrester som modehus som Bottega Veneta och Burberry redan sytt upp som AVAVAV köper och tar tillvara på. På det sättet bli kvantiteten inte heller så stor och antal klänningar i exakt ett material och mönster är väldigt begränsat – då blir du också unik med ditt köp.

 

BITE Studios är ett svensk-brittiskt varumärke som också relativt nytt. BITE Studios fokuserar på kompromisslös design och oklanderlig passform genom hållbar tillverkning. De handgjorda bitarna tillverkas endast med högsta kvalitet och etiskt framställda material. Deras kollektioner består av stickade tröjor, sidenblusar och ytterkläder tillverkade av organisk ull, bomull och siden. Varje plagg utformas med ett syfte och görs av material som har lägsta möjliga påverkan på miljön.

 

Handla våra bästa hållbara val för den här övergångssäsongen

Senaste åren har det blivit allt viktigare för varumärkena att presentera och berätta om sitt åtagande för miljön och hur man jobbar för att tillverka kläder mer hållbart. Att vara medveten och förstå vilken påverkan industrin faktiskt har på miljön. Visste ni exempelvis att danska Baum und Pferdgartens sommarkollektion är till över 40 % gjord på återvunna material? De återvunna material som använts till bland annat denim har dessutom tagits fram i en process där 85(!!) % mindre vatten har använts. Baum und Pferdgarten visar att det går att göra fantastiskt mode som faktiskt är snällare mot miljön och trots att 40 % är mycket, är det förhoppningsvis bara början.

 

Baum und Pferdgarten 2020 

 

Alla har vi säkert plagg i garderoben som inte används och som egentligen bara tar plats. Börja se över vilka plagg du använder mest och vad du faktiskt inte behöver ha kvar i garderoben. Jag försöker rensa min garderob ett par gånger per säsong, och mer ofta börjar jag inse att jag tyvärr har alldeles för mycket kläder som bara blir liggandes. Att skänka eller sälja bort plagg jag inte längre använder har varit en självklarhet för mig i många år och jag har blivit allt mer selektiv när jag shoppar. Second hand-utbudet idag är riktigt bra, framför allt online och det finns även bra återförsäljare av modevärumärken så glöm inte att scanna av plattformar som Tradera, Afound eller Vestiaire Collective innan du ska handla något dyrt.

 

Ett tips att tänka på när du köper nytt är att investera i plagg som går att styla med minst fem andra plagg i din garderob. Då blir plaggen en förlängning av vad du redan tycker om och det blir lättare att kombinera ihop.

RELATED
Reactions