Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

People

2019-11-08

Q&A med Giorgia Lupi som precis släppt en kollektion för & Other Stories

 

De flesta av oss har säkert redan en relation till varumärket & Other Stories, och namnet Giorgia Lupi kanske inte klingar bekant för dig än men dina vänner inom vetenskap och teknik känner garanterat redan till henne. & Other Stories har nämligen låtit informationsdesignern Giorgia Lupi göra en kollektion för dem och resultatet är blusar, skira klänningar och stickade turtlenecks. I en tid där influencersamarbetena avlöser varandra blir jag sällan överraskad längre men det är verkligen något befriande med att se att & Other Stories valt att samarbeta med en kvinna i ett helt annat fält.

 

 

Lupi´s arbete är att skapa ett humanistiskt sätt att se på data. Som förespråkare för datahumanism handlar hennes inställning till data om människor och berättelser snarare än siffror och statistik. Hennes annorlunda sätt att jobba med data på har blivit uppmärksammat världen över då hon ritar vackra tryck för hand som ska symbolisera data och samband istället för att använda sig av grafer och diagram.

 

 

Tillsammans med & Other Stories har Giorgia tagit fram en kollektion utifrån hennes process att omvandla datapunkter till en visuell berättelse. Kollektionen består av 12 plagg med skira tyger, inspirerande mönster och utmärkande siluetter som Giorgia visualiserat utifrån datakoder från tre kvinnor och deras bedrifter. Gemensamt för de alla tre kvinnorna är att de är pionjärer inom fält som historiskt varit mansdominerade. En matematiker, en biolog och en astronaut.

 

Ada Lovelace skrev det första datorprogrammet i mitten av 1800-talet, Rachel Carson startade en miljörörelse med sin bok Silent Spring år 1962 och Mae Jemison blev den första afroamerikanska kvinna att resa till rymden 1992. Giorgia Lupi har genom den här kollektionen fokuserat på att tolka deras betydande prestationer snarare än på deras liv som kvinnor.

 

Shoppa kollektionen här ♥

 

Berätta om projektet! 

 

– Det är ett oerhört intressant projekt! Inför kollektionen sökte jag efter data genom tre kvinnor som varit pionjärer i tidigare mansdominerade fält och som banade vägen för andra kvinnor i samma bransch. Vi samlade in data om deras viktigaste prestationer såväl som den viktigaste informationen från deras liv, som jag sedan använde som designmaterial för att skapa de visuella mönster som vi ser i kollektionen.

 

Inspirationen till den här kollektionen kommer från tre kvinnor. Berätta om dem och varför de inspirerar dig

 

– Under den första fasen av projektet undersökte vi livet för många spännande kvinnor, men vi beslutade i slutändan att köra på Ada, Rachel och Mae på grund av vad de delar men också av vad som skiljer dem åt.
Vi ville berätta historier om kvinnor som uppnådde framgång och blir ihågkomna för deras inverkan på områden som vanligtvis domineras av män på grund av kulturella klichéer. Vetenskapen är definitivt ett kunskapsområde där kvinnor är oförsvarligt mycket underrepresenterade. Vi gillade också idén att ett feminint varumärke som & Other Stories skulle kunna omfamna historier som normalt inte är förknippade med kvinnor i mainstreamkulturen och återta kvinnors roll i ledarskap inom alla områden av mänsklig kunskap, till och med inte det mest uppenbara och kulturellt ”feminina” sådana.

 

Nämn en favorit ur kollektionen? 

 

– Det här är SÅ svårt! Jag älskar dem alla! Men personligen för min stil ser jag fram emot att bära Algoritmo Jumper, Rachel dress, and Mae’s Orbit Jumper. Men så klart ser jag fram emot att bära hela kollektionen och framför allt, se den bäras av alla kvinnor som förhoppningsvis kommer uppskatta berättelserna bakom plaggen.

 

Visdomsord för dem som tycker att vetenskap och data känns skrämmande? 

 

– Data anses ofta vara skrämmande, komplext och opersonligt. Men tänk på detta en sekund: data finns inte ens! Det är inte riktigt i sig självt, det är en abstraktion av samma värld som vi känner och upplever. Vi måste tänka på innehållet i uppgifterna, inte siffrorna. Med hjälp av den förutsättningen kan vi verkligen återfå en mänsklig metod för data.

RELATED
Reactions