Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

People

2019-11-22

Jane Anderson kombinerar bankjobb med att designa smycken för egna varumärket Jane and Sophie

 

Jane Anderson grundade varumärket Jane and Sophie 2014 efter att hon fått sin dotter Sophie. Visionen är att skapa klassiska och coola smycken med en modern tvist. Vi har pratat med Jane om hur hon fick idéen till varumärket, hennes tidigaste smyckesminne och vad den största utmaningen med att driva ett eget varumärke är. 

 

 

BERÄTTA, HUR FÖDDES IDÉEN TILL JANE & SOPHIE?

 

Jag jobbade på Bank (vilket jag fortfarande också gör) och kände att jag behövde utveckla min kreativa sida, då den alltid varit närvarande men jag aldrig riktigt fått utlopp för den. I samband med att min dotter Sophie föddes 2012 kändes det dock som att allt var möjligt. Idén till Jane & Sophie växte fram och vid 2014 grundades företaget.

 

DITT TIDIGASTE SMYCKESMINNE?

 

Min mammas breda Bismarcklänk är mitt absolut tidigaste smyckesminne. Hon hade alltid på sig stora guldsmycken och var generellt väldigt elegant och intresserad av att klä sig snyggt. Jag ärvde sedan länken av henne då Sophie föddes, så cirkeln slöts kan man säga.

 

 

HUR SKULLE DU BESKRIVA DIN SMYCKESSTIL?

 

Jag kör ofta en klassisk, stilren set up med cleana smycken som grund. Sedan bryter jag av beroende på dag, tillfälle och humör med något med mer edge för att skapa en hel look, oftast blir det något med en rockigare twist. Jag gillar också att experimentera med smyckena och tillexempel sätta massvis med tunna ringar på ett finger och en klackring på det andra.

 

Om jag inte har några smycken känner jag mig oklädd, så min smyckesstil är en viktig del av min hela personliga stil.

 

VAD ÄR DEN STÖRST UTMANINGEN MED ATT DESIGNA SMYCKEN OCH DRIVA ETT EGET VARUMÄRKE?

 

Att allt ska bli som man tänkt sig. Det är svårt att kommunicera så det blir rätt i alla led. Jag kan ha en idé, men sen är det många steg till att det faktiskt ska bli ett smycke som en annan människa bär. Det är viktigt att skaffa sig kunskap om alla delar i kedjan och att ha ett genuint intresse i processen – i allt från val av fabrik till paketering. Det är inte bara att öppna en webbshop, vilket man kanske tror.

 


ETT SMYCKE SOM HAR ETT SENTIMENTALT VÄRDE FÖR DIG?

 

Alla smycken jag gör får ett sentimentalt värde i och med att det ligger så mycket tid, tanke och jobb bakom de. Men det som kanske betyder mest är ändå när Zara Larsson bar Double Line Earcluff. Det blev som en milstolpe, att det från en idé har gått till att bäras av en världsartist och en så inspirerande kvinna som hon ändå är.

 

 

OM DU FICK DRÖMMA, VEM SKULLE DU HELST VILJA SE I DINA SMYCKEN?

 

Måste säga alla! Oavsett var man bor, vem man är, vilken ålder, eller hur man ser ut.

 

 

TIPS TILL NÅGON SOM VILL BÖRJA GÖRA EGNA SMYCKEN?

 

Jag tror att man först och främst måste ha ett genuint intresse för hela processen och vilja lära sig den. Inte bara för att vilja designa smycken, utan för hur det funkar med återförsäljare, fabriksval, sociala medier och så vidare. Att hela tiden vara intresserad av what’s the next step. Så är det verkligen överlag om du vill starta ett eget bolag, oavsett nisch, – det är bara du som kan få saker att hända. Och sen är ett tips såklart att se till att ha så roligt som möjligt längst vägen.

 

 

 

RELATED
Reactions