Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

People

2020-02-07

Intervju med Linn Frisinger, grundare av Swedish Stockings

 

 

Linn Frisinger är en av grundarna till Swedish Stockings, företaget som satsat på att tillverka 100% hållbara strumpbyxor. Hållbarhet är ett ämne som är högst aktuellt i alla branscher, inte minst i modebranschen där vi har en del förändring kvar att göra. Önskan om att skapa mer innovativa och miljömedvetna produkter banade väg för vad som idag är Swedish Stockings. Vi har pratat med Linn om allt från hur det är att driva ett hållbart varumärke, förändringar branschen kan göra för att bli mer hållbar och vad hon helst hittar på en ledig dag.

 

Berätta, hur fick ni idén till Swedish Stockings?

 

– Vi såg en dokumentärfilm som heter Glödlampskonspirationen. Den tar upp problematiken kring att varor och produkter produceras i syfte att ha en kort livslängd för att på så sätt öka konsumtionstakten. I filmen tar man upp det faktum att strumpbyxor gått från att vara en exklusiv produkt till att idag vara kvinnors främsta slit och släng plagg. Dessutom tyckte jag att strumpbyxor generellt var ett tråkigt inköp för kvinnor. Jag såg flera möjligheter till att öka attraktionskraften för produkten genom att addera olika mervärden.

 

Vad var det första steget till att göra Swedish Stockings till en business?

 

– Det första steget var att finna en leverantör av återvunnet nylon. Därefter en plats där vi kunde sticka strumpbyxorna. Det krävdes en hel del research eftersom vi var helt nya i denna bransch och hade inga kontakter eller förståelse för hur produktionskedjan såg ut.

 

Vad är det mest utmanande med att driva ett hållbart företag?

 

– Jag tror det kan vara just det; att man konstant ställs inför olika svårigheter. Jag har försökt se på det positivt eftersom företagande handlar om problemlösning. Summan av problemen vi lyckas lösa är värdet på vårt företaget. Det innebär att ju fler problem vi löser, desto närmare har vi kommit våra mål och i takt med det ökar värdet på företaget.

 

Om du kunde göra en förändring för hållbarhet i din egen bransch, för att göra det bättre, vad skulle det då vara?

 

– Det pratas mycket om produktion och material men jag skulle gärna se att allt fler företag tog ansvar för deras produkter när de väl förbrukats. Att alla tvingas ha en lösning för hur de tar tillvara på sitt avfall. Det innebär inte att en t-shirt behöver bli en t-shirt igen, det är nödvändigtvis inte det mest energi smarta återvinningen. Men respektive företag måste själva skapa ett mervärde för sina kunder att återvinna. Vårt recycling program har blivit väldigt populärt – vi gör bord av de gamla strumpbyxorna!

 

Om du fick drömma, vem skulle du helst se i ett par strumpbyxor från Swedish Stockings?

 

– Finns så många! Emma Watson, Margot Robbie, Stella McCartney, Michelle Obama.

Modebranschens framtid är mer hållbar än den ser ut idag, varför arbetar inte fler märken för en hållbar framtid?

 

– Vi har sett en stor förändring bara under de senaste två åren, men jag tror det handlar om kostnaderna som är förenade med att ställa om sin produktion till att bli mer miljövänlig. Ofta är det förenat med en helt ny prisbild och många företag har svårt att se den långsiktiga vinsten med det och stirrar sig blind på siffror. Resultatet av ett mer aktivt hållbarhetsarbete är i slutändan beroende på hur skickliga vi är på att kommunicera till våra kunder. Det måste framgå vad, hur och varför vi gör vad vi gör.

 

Berätta om hur produktionen av hållbara strumpbyxor går till

 

– Våra produkter består utav olika material, det vanligaste är nylonspill från annan nylontillverkning. Men vi gör också strumpbyxor utav plastflaskor och överblivna fisknät från haven. All produktion sker i Italien, som kommit längst vad gäller kvalité och hållbarhet. För oss är produktionen minst lika viktig som det material vi använder oss utav. Vår fabrik drivs främst utav solceller, allt vatten som används vid infärgningen renas och återanvänds. Mängden kemikalier i färgprocessen är också den minimerad.

 

Vad är något du önskar att folk visste om hållbart mode?

 

– Att biologiskt nedbrytbart (biodegradable) inte betyder att något är komposterbart (compostable) Man pratar ofta om att det finns material och plaster som är nedbrytbara och en vanlig missuppfattning är då att denna plast bryts ner och försvinner. Så är inte fallet, den blir bara till mikroplaster och bryts endast ner under särskilda förutsättningar. Alltså inte i soptunnan eller komposten.

 

Om vi blickar framåt. Hur ser framtiden för Swedish Stockings ut?

 

– Vi kommer att fortsätta pusha utvecklingen framåt för att skapa fler spännande innovationer inom hållbarhet. Vi strävar efter att kunna tillverka en strumpbyxa som är helt komposterbar. Eftersom vår vision är att förändra och influera industrin vill få fler företag att producera strumpbyxor på samma sätt som vi gör. Därför strävar vi efter att genomföra ett större samarbete, antingen med ett varumärke eller en person, som sätter Swedish Stocknings på kartan internationellt.

 


Finns det någon i branschen som inspirerar dig och varför?

 

– Nytänkare! Som vågar tänka utanför boxen och på så sätt kommer med lösningar som ingen annan kunnat se. Vi triggas såklart av innovationer inom material och hållbarhet.

 

 

Något tips och råd till andra som drömmer om att starta eget och följa sina drömmar?

 

–  Skaffa dig någon eller några personer du litar på att bolla din idé med. Blir det för många inblandade är det lätt hänt att du försöka lyssna på alla viljor och fokus från grundidén försvinner. Jag tror att de flesta affärsidéer kan lyckas bara du erbjuder ett extra mervärde till dina kunder som inte dina konkurrenter gör. Det handlar inte om vad du gör utan hur du gör det!

 


Hur spenderar du helst en ledig dag?

 

– Utomhus! Jag är uppvuxen på landet och spenderar mycket av min lediga tid i naturen. Det får mig att varva ner. Jag åker gärna skidor (om det finns snö vill säga) eller går långa promenader med min Jack Russel Frans. Till sommaren hoppas jag kunna dyka på vårt sommarställe på västkusten.

RELATED
Reactions