Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

People

2020-02-26

Min stil: Vanessa Werkelin

 

Vanessa Werkelin är 23 år och jobbar som stylistassistent till stylisten Lisa Lindqwister. Hon har en garderob som består av skandinavisk minimalism och stilsäkra accessoarer som skvallrar om hennes öga för detaljer. Vi har frågat ut Vanessa om hennes favoritresmål, hur hon hamnade i modebranschen och vilka plagg i garderoben hon aldrig kommer göra sig av med.

 

 

Ett ögonblick du skulle vilja uppleva igen?

– Oj, jag har alltid hållit på med sport, både fotboll, innebandy, fäktning, tennis, handboll , löpning.. you name it! Och jag måste säga att det inte finns något så gött som när man vinner en stor tävling, sätter ett mål eller slår sitt personbästa. Den känslan och ögonblick glömmer man aldrig.

 

Hur skulle du beskriva din stil?

– Väldigt blandad, en mix mellan feminin och maskulin, jag gillar att inspireras av andra med sedan göra min egna touch på det. 

 

Berätta vad som ledde dig in i modeindustrin?

– För att var helt ärlig så stod det mellan stylist eller brandman, men eftersom att man måste vara 23 för att bli brandman så blev det stylistspåret först. Efter studenten flyttade jag  till New York för att jobba som Au pair. Jag passade även på att ta en grundläggande stylistutbildning på FIT där min lärare sa att jag hade talang och borde assistera stylister när jag kommer tillbaka till Sverige, vilket jag också gjorde. Jag skrev till varenda stylist jag kunde komma på, fick napp, började pendla från Gotland någon gång i månaden tills jag blev erbjuden en praktikplats på Damernas Värld, då bestämde jag mig för att flytta till Stockholm.

 

Efter bara två månader valde jag att avsluta min praktik då det började höra av sig flera stylister till mig om hjälp så jag har assisterat ett 10-tal stylister, börjat göra egna jobb och jobbar nu både som frilansstylist samtidigt som jag är stylistassistent till Lisa Lindqwister.

 

Om du skulle få bjuda in fyra personer, levande eller döda, vilka skulle det vara och vad skulle du bjuda på?

– Jag älskar att laga mat! Så här blir det ju svårt att välja en paradrätt… Men eftersom att jag har en förkärlek till pasta så hade det nog blivit det tillnamns med ett härligt rödpang, lite oliver att snacksa på innan och kanske avsluta med en ostbricka eller olika sorters glass. Runt bordet skulle jag vilja bjuda in min farmor, hon gick plötsligt bort under tiden jag bodde i NYC, det skulle vara så kul att få visa och berätta för henne allt jag lyckats med idag. Phoebe Philo, kvinnan bakom old Céline. Sarah Jessica Parker,  ÄLSKAR Sex and the City så det hade ju varit kul med en riktig tjejmiddag. Och till sist, Prinsessan Diana. En stilikon utan dess like! WOW! 

Tre favorittidningar (online eller offline)?

ELLE, Vouge och The Zoe Report.

 

Ett plagg du aldrig skulle göra dig av med?

– Min beiga overzise herrkavaj som jag fyndade på Gotland för bara 10 kr! Jag använder den flera gånger i veckan.

 

Vart handlar du helst vintage i Stockholm?

– Eftersom att jag bor på söder så har jag löjligt nära till Humana Second Hand vid Mariatorget, blir att jag springer in där lite då och då, älskar verkligen att shoppa second hand!

Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?

– Julia Roberts! Utan tvekan. Finns det ens någon bättre skådespelerska än hon?

 

Smycken du bär varje dag?

– Älskar örhängen, antigen är det min farmors gamla eller ett par enkla hoops i guld, troligen sitter även min lejonring på fingret.

 

Drömyrke som barn?

– Som barn tänkte jag att jag skulle driva vidare Kneippbyn, ett familjeföretag med både en sommarpark och ett vattenland med en massa olika karuseller och vattenrutschbanor… ja ni hör ju, en 10-årings dröm!

 

Din bästa ”go to”-look?

– En oversize kavaj, den räddar varje klädkris och passar till allt! 

 

Något i branschen som har förvånat/överraskat dig?

– Att alla är så snälla? Man tänker ju att alla skall vara lite som Marlyn Strep i “Djävulen bär Prada” men icke!

 

Vem är din stilförebild och varför?

 –Min farmor, hon var alltid så välklädd och så där elegant snygg, tror det är därifrån jag har fått min kärlek för kavajer, hon bar mer än gärna stora kavajer.

Favoritresmål du alltid återvänder till?

– NYC, bodde där ett år och blev helt kär! 

 

Vem är den värsta gästen du haft i ditt hem och varför?

– Oj, haha jag skulle nog vilja säga min lillebror och pappa, jag får alltid städa upp efter dem haha. Men de är ju familj så det är förlåtande!

 

Vart ser du dig själv om tio år?

– Om tio år så tror jag att jag klättrat ännu mer på min karriärstege, förhoppningsvis kanske jag har flyttat utomlands under en period..

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen! Ena dagen är aldrig den andra lik, du är ständigt i rörelse och sitter sällan stilla, ett perfekt jobb för en rastlös människa som jag!

 

Vem:  Vanessa Werkelin
Ålder : 23 fyller 24 i sommar
Gör: Frilansar som stylist och stylistassistent till Lisa Lindqwister
Familj: Mamma, pappa, lillasyster, lillebror och hunden Messi
Bor:  Söder i Stockholm, men jag är född och uppvuxen på Gotland 

RELATED
Reactions