Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Life

2019-01-01

5 enkla steg för att få ut det bästa av år 2019

 

 

Jag brukade vara väldigt organiserad av mig. Och extremt intresserad av att hela tiden planera mitt liv för att få ut så mycket av möjligt och nyttja min tid till max. Jag hade ett starkt kontrollbehov över hur jag ville att mitt liv skulle utvecklas. Därför slukade jag självhjälpsböcker som andra slukar julskinkan – kunde helt enkelt inte låta bli.

 

Nu för tiden funderar jag inte så mycket och utvärderar sällan mina lärdomar och erfarenheter. För att inte oroa mig i onödan organiserar jag inte längre upp min vardag i olika listor – i naiv förhoppning om att livet ska flyta på enklare tack vare det.

 

Ibland känns det som att jag ”tappat bort” mig själv för att jag inte längre skriver anteckningar, gör upp mål för året eller detaljerat planerar den närmsta framtiden. Det brukade kännas så bra, och det brukade få mig att känna att jag faktiskt hade kontroll på läget.

 

Det här året har flugit förbi snabbt. Jag vet att jag säger så varje år samma tid. Alltid den där sista veckan i december. Det är tiden på året då allt stannar upp för mig. Alla checkar ut för julledighet och jag lämnas kvar med mina tankar. Egentligen brukar jag säga att hösten är min nystart. Då jag ”tar tag i mitt liv” och styr upp mig själv. Därför är jag inte heller trogen nyårslöften. Jag tror inte på sådant – eller har i alla fall inte gjort de senaste 25 åren.

Men nu när vi snart går in i 2019 har jag bestämt mig för att utvärdera året som gått, och i några korta punkter formulera vad jag vill få ut av nästa. Och detta utan att slänga mig med klyschiga fraser som ”2019 ska bli mitt år”.

 

Så fortsätt läsa, det här kan kanske vara något för dig också!

 

STEG ETT: STÄDA UPP

Vi alla kan de där två första veckorna in på det nya året. När både motivation och inspiration är på topp och drömåret fortfarande är en möjlighet. Jag går till gymmet exakt fyra gånger i veckan, vilket jag aldrig klarar årets resterande 50. Jag har också en plan över vad jag ska – och absolut inte – fylla året med. Vilka personer jag ska se mer av, och vilka jag kanske inte borde umgås med alls.

 

Jag har alltid haft väldigt lätt för att ”sväva iväg”, och det händer ofta exakt två veckor in på det nya året. Jag glömmer då gärna allt jag någonsin sagt om mål och struktur. Därför ska jag det här året inte bara fokusera på att bli mer organiserad i form av att skriva ner mina mål och planer, utan också fokusera på att hitta min disciplin i vardagen. För utan den kommer inga punkter på listan att bockas av under 2019.

 

STEG TVÅ: REFLEKTION

Innan jag hugger in på 2019 ser jag tillbaka på året som gått. Vad har gått bra/mindre bra, hur har jag mått, vad har gjort mig ledsen/glad, vad har jag lärt mig/inte lärt och vad skulle jag fyllt året med mer? Jag ska göra en lista på saker önskat att 2018 skulle innehålla – inte för att deppa ihop över vad jag inte uppnått – utan för att få en bild av vad jag ska fokusera på 2019!

 

STEG TRE: SE FRAMÅT 

Formulera nya mål. Inte bara inom karriär utan också personliga för att utvecklas. Jag kommer (precis som alltid vid den här tiden) skaffa mig en ny kalender. Men den här gången kommer jag bläddra fram till varje månad för att skriva mindre mål eller saker som jag strävar efter och vill uppnå. Då blir jag på månadsbasis påmind om hur jag vill att mitt år ska vara och vad jag ska fokusera på.

 

STEG FYRA: IDENTIFIERA KÄNSLOR 

 Jag har alltid tyckt att det här med känslor är knepigt. Jag känner ju hela tiden saker men ibland kan jag börja ifrågasätta mina känslor och fundera över vad det faktiskt är jag känner. Jag är ju lycklig, men är det så här lycka ska kännas? Eller hur ”borde” jag känna när jag är lycklig? Ja ni fattar, det är knepigt.

 

Jag har bestämt mig för att gräva djupare i känsloarkivet för att ta reda på exakt vad lycka är för mig. Genom att lista tio händelser under 2018 där jag känt mig riktigt lycklig kan jag förhoppningsvis se ett mönster. Och för att identifiera den där tryckande känslan över bröstet ska jag även lista ett par händelser som varit lite extra jobbiga eller ångestfyllda.

 

STEG FEM: DU ÄR HUVUDROLLEN I DITT LIV 

Gör klart för dig vad som är viktigt i ditt liv. Gör en lista på vad du behöver under nästa år. Saker du vill lära dig, svagheter du måste acceptera och styrkor du kan använda dig mer av. Ta också fram en lista på vad som påverkar dig negativt. Jag har exempelvis vänner som väljer att inte använda sociala medier under veckorna utan enbart på helgerna. Det kan vara vad som helst, stort som litet, men du är den enda som vet vad som påverkar dig negativt och vad du eventuellt bör göra dig av med.

RELATED
Reactions