Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Travel

2019-02-05

Allt vi såg, åt och gjorde på modeveckan i Köpenhamn

09.00 

Vi landar i Köpenhamn med kurrande magar och det enda vi kan koncentrera oss på är att stilla vår hunger. När vi tagit oss genom ankomsthallen och vidare ut till bagagebanden stannar vi på Joe & The Juice för att slänga i oss en spicy tuna sandwich. Och med mackan i ena handen och väskorna i andra tar vi oss ombord på snabbtåget in till city.

 

10.00

En kort promenad från tåget och vi är framme vid vårt hotell i Vesterbro. Vi checkar in. Jag duschar, Uchenna vilar. Jag hänger upp mina outfits, Uchenna slänger sina på golvet. En timme senare är vi klara och redo att ta oss an första visningen. Jag har på mig mina rutiga kostymbyxor från 2NDDAY och en tunn lila kofta som påminner om något jag grävt fram ur min farmors garderob.

 

12.00 

Efter en 20 minuters taxiresa är vi i utkanten av Köpenhamn, i ett industriområde, där svenska J.Lindeberg valt att visa sin kollektion för AW19. Utanför är det modecirkus, aggressiva fotografer och färgglada pälsar vart man än vänder sig. Vi ser visningen, så gott det går från våra platser längst in klistrade mot väggen. Jag lägger märket till mycket stickat, full huvudmundering och denim matchat med sexiga toppar. Det är Jens Werners fjärde kollektion för J.Lindeberg och det märks att han börjar bli varm i kläderna.

13.00

Det är omöjligt att få tag i en taxi, så istället tar vi lokalbuss och tåg tillbaka in till stan. På vägen möter vi rutinerade modeproffs som förklarar för oss att cykla till och från visningarna är det enda rätta. Så klart vi borde hyrt cyklar!

 

14.15

Dags för lunch och vi ropar in en vegetarisk pizza med tomat, ruccola och mozzarella som vi glatt sköljer ner med varsin Aperol Spriz. Det är ju ändå modevecka. Efter maten åker våra datorer fram i ett desperat försök att slå ihjäl ett par timmars jobb.

 

16.30 

Tillbaka på hotellet där vi ska försöker klura ut logistiken. Hur tar vi oss förbi tre drinktillställningar på mindre än två timmar. Vi funderar över klädval och svär över att vi inte kan bära våra nätta sommarklackar ute i vinternatten. Det slutar med att jag återigen tar på mig mina rutiga favoritbyxor och snor åt mig en festlig blus ur Uchennas packning (som fortfarande ligger på golvet).

 

17.30

Första stoppet är festliga Hotell Sanders där Levi’s har bjudit in till en drink i deras svit. På väg upp springer vi in i Leandra (Man Repeller) Medine Cohen. Vi tvärnitar i trappen och kan inte annat än glo med stora ögon. Hon möter oss med ett leende och går förbi oss där vi står stela som statyer. Ni kan ju gissa vad som blev vår stora snackis under dagarna, (och fortfarande är!!!).

 

18.15

Vi är på drink med Baum und Pferdgarten. Designers, internationella modeprofiler och stylister minglar glatt på Café Europa 1989, något som verkar motsvara Stockholms Wienercaféet. Vi pratar om vilka visningar vi är spända på att se, street style-trender som florerar och varför Köpenhamns modevecka blir så internationellt uppmärksammad.

 

19.00

Nu är mingelhumöret på topp och vi spatserar vidare till Café Victor (som sägs vara Köpenhamns Riche). Vi dricker bubbel och fortsätter prata kläder och modeindustrin.

20.45

Middagsbordet på Osteria 16 kallar! Vi äter oss igenom en 7-rätters meny och fortsätter skåla i bubblor. Vi stänger stället och blir utslängda runt midnatt.

 

07.30

Vi vaknar upp med lite tyngre huvud än vanligt. “Det är drinkarna från igår” mumlar vi till varandra samtidigt som vi samlar kraft för att försöka se ut som människor igen, människor som ska gå på modevecka. Efter en hel timmes snooze landar vi äntligen i frukostbuffén där vi fyller på både vätske- och kalorireserver.

 

10.00

I lobbyn möter vi Tess Hellström (god vän och pr-tjej från Stockholm) och norskan Nina Sandbech som vi delar taxi med till Munthes visning. I bilen passar vi på att fråga ut tjejerna om vårens trender, inspiration och vad som är så fantastiskt med modeveckan för Her Hours räkning.

11.00

Munthe håller sin visning i en stor industrilokal till tonerna av tung RnB och catwalken är utsmyckad med spegelpyramider som modellerna sicksackar sig runt. Kollektionen innehåller stickat, logos, fantastiska ytterplagg och välarbetade detaljer som vi bevakar samtidigt som vi dricker te i brandade take away-muggar som skriker Munthe, (ni ser dem längre upp i bildspelet).

 

12.30

Efter att ha väntat på en försenad taxi i ett iskallt Köpenhamn missar vi nästa visning som är Hofmann Copenhagen. Vi går bittert tillbaka till hotellet för att packa ihop våra väskor och checka ut. Jag gör också ett ombyte till vad som är ett tunt, JÄTTEFINT set i siden, men jag bara SKA ha det på mig, trots tio stadiga minusgrader. Vi har inte tid för ordentlig lunch så i väntan på nästa taxi smiter vi in på Netto för att handla snacks. Vi stillade fashionabelt hungern med bananer, riskakor och nötter.

15.00

Baum und Pferdgartens visning ska precis börja, 45 min sent men det är glömt så fort första modellerna gör entré på catwalken. Baum und Pferdgarten är ett av Danmarks mer etablerade modehus och deras kollektioner är alltid “wearable” om man jämför med mycket annat. De brukar bjuda på mönster och färgstarka plagg som lätt går att matcha med varandra, och den här kollektionen är inget undantag. Hela kollektionen är fantastisk och jag tänker extra mycket på den rosa manchesterkostymen matchad med en lila hatt, vill bära hela looken NU! Kan inte vänta!!!!!

 

16.30

Vår sista visning är Stand och vi kommer till lokalen (som är en helt underbar konsthall) och är bland de första gästerna. Vi trycker återigen in oss mot väggen och spanar på alla modemänniskor som anländer – och på alla kindpussar som delas ut till höger och vänster. Efter vad som känns som en evighet verkar alla gäster ha kommit, ett par platser är fortfarande tomma och vi blir tillfrågade om vi vill sitta ner – JA TACK! På stolen står det Emilia de Poret. Två minuter senare kommer hon inrusandes och jag är beredd att återigen ställa mig upp, men till min stora lycka blir hon placerad på en annan plats… puh! Visningen börjar och jag njuter rakt igenom. Nellie Kamras, grundare och creative director, är otroligt vass och jag blir imponerad av hennes lekfullhet säsong efter säsong.

RELATED
Reactions