Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Fashion

2019-02-08

Höjdpunkterna från Stockholms modevecka

Stockholms modevecka har passerat för den här gången och modehus och designers har visat upp sina kollektioner för höst och vinter 2019. Jag bestämde mig att samla, det som enligt mig var höjdpunkterna den här veckan och skriva en rad eller två om det jag tyckte var riktigt, riktigt bra. Trots att modeveckan i Stockholm blir mindre och mindre för varje säsong och många designers söker sig till en mer internationell modescen var det några visningar och kollektioner som jag imponerades lite extra över!

 

 

HOUSE OF DAGMAR 

House of Dagmar valde att visa upp en del av sin höstkollektion, med fokus på sina mest hållbara plagg, under en installation i Konstnärshusets vackra lokaler. Alla plagg de visade är 100 % hållbara och en mix av friendly fur, skräddat tidlöst och plagg i ekologisk bomull.

 

Hållbarhetsambitionen har alltid varit hög hos modehuset och de jobbar exempelvis med regenerated kashmir där de återanvänder överblivet produktionsspill och gör nytt garn. Och precis som tidigare jobbar de även den här säsongen med friendly fur som innebär att man klipper av ullen och väver in den i ett tyg så att det blir päls.

 

 

 

SELAM FESSAHAYE

En av modeveckans mest omtalade visningar (likt förra säsongen) blev utan tvekan Selam Fessahayes visning på auktionsverket under tisdagen. Hon har länge arbetat som kostymör och stylist, och klätt artister som Sabina Ddumba, Seinabo Sey och Amanda Winberg – som även är välkända ansikten på catwalken när Selam Fessahaye visar upp sina kreationer.  Kollektionen för AW19 är välarbetad och vacker från start till mål. Mycket volym, starka färger och mönster – och som vanligt fantastisk casting!

RAVE REVIEW 

2017 grundade de tidigare Beckmanseleverna Josephine Bergqvist och Livia Schūck Rave Review och sedan dess har de fått mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Varumärkets fokus är hållbarhet och remake och sedan start har de jobbat med hemtextilier och återvinning. Visionen är att skapa snyggt, hållbart mode och visa att high-end mode och kläder inte behöver vara gjorda på nytt material berättar de i en intervju till BON.

 

För AW19 har de skapat en kollektion som består av mycket mönster och oväntade material – och på catwalken visades återvunna skinnplagg med broderier, skjortor ihopsnickrade av gamla bandanas och vackra plädkappor.

STYLEIN

Under första dagen av Stockholms modevecka bjöd Stylein in till vernissage på Galleri Ekstedt. Som alltid när Stylein visar upp nya kollektioner är det fokus på kvinnliga powerplagg och skandinavisk minimalism. Färgerna går i toner av krämvitt, rostig senapsgul och grått och hela kollektionen känns tidlös och genomtänkt för att hålla längre än bara säsongens trender.

 

 

 

 

Foto: Vogue, Bon Magazine. 

RELATED
Reactions