Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Beauty

2019-04-01

10 minuters hudvårdsrutin med Maria Ahlgren

 

Morgon: 

Jag jobbar som skönhetsredaktör, så att testa nya produkter ingår i min arbetsbeskrivning. Kul, men det betyder också att jag är en otrogen användare som har ständig rotation i mitt badrumsskåpOavsett märken så är morgonrutinen alltid den samma – en mild tvätt med micellärvatten, fukttoner, serum med maxade mängder C-vitamin och antioxidanter, och till sist en dagkräm med minst SPF 30. Biodermas klassiska micellärvatten är en återkommande favorit. Är jag i Frankrike köper jag varianten AR, Anti-Rogeurs, eftersom jag lätt rodnar, men även den vanliga rosa är en favorit. Nu på senare har den dock fått konkurrens av prisvärda nykomlingar som Niveas MicellAir Sensitive 3-in-1 Cleansing Water eller Lumenes Lähde 3-in-1 Micellar Water. Hinner jag sveper jag över med Exuviance briljanta SkinRise Bionic Tonic. Dessa pads är magi. De kör snällt igång cellförnyelsen med PHA-syra, den snällaste typen av syra som ger fukt och stärker barriären. Jag använder Leegeehaam Grow Hyal B5 Toner både morgon och kväll. Den mättar huden med fukt och preppar huden så att kommande produkter ger maximal effekt.

 

Är huden torr lägger jag på något serum med hyaluronsyra och vitamin B5. Medik8 Hydro B5 Intense är fenomenal. För extra glow klappar jag in Leegeeham Vita Propolis Ampoule. Min hud är känslig och blossar lätt, men denna lugnar rubbet, plus ger galen lyster.

Runt ögonen kör jag Ole Henriksen Banana Bright Eye Cream. Den har en instant uppljusande, uppiggande effekt som behövs om man som jag är en riktigt dålig sovare. Jag är dessutom sjukt morgontrött. Den tillhörande primern är sinnesjukt bra – kolla in den!

Till sist packar jag in rubbet i Exuviance Age Reverse Day Repair med SPF 30 och mängder av antioxidanter. SPF 30 varje dag året runt är mitt mantra. Solskydd är den viktigaste försäkringen vi kan ge huden. Den krämen tar en stund att sjunka in, så nu passar jag på att äta frukost.

 

Under dagen: 

Misten är skrivbordsslavens bästa vän, även om jag ofta glömmer den. Jag älskar Pixi Glow Mist. Elemis har en ny magisk mist – Superfood Kefir Mist. Dyr, men så satans lyxig. Innehåller mängder av prebiotika som lugnar och balanserar, och mängder av antioxidanter och fuktämnen. På sommaren har jag mist med SPF 50 för att toppa upp solskyddet och antioxidanterna under dagen – min favorit är Filorga UV Bronze Mist. Även Biotherm har en som är grym.

Annars ligger jag lågt under dagen. Smörjer läpparna med Glossier Balm Dotcom i nya mangosmaken, annars är det mer jobb än piff under dagen.

 

Kvällen:

Kvällsrutinen kan se olika ut beroende på årstid, stressnivåer, pms, mens och annat som påverkar huden. Men dubbelrengöring är ett måste. Först oljebaserat, sen vattenbaserat. Jag avgudar Chanels rengöringsolja L’Huille Anti-Pollution Cleansing Oil. Även amerikanska Tatcha’s Camelia Cleansing Oil är magisk. Sedan några dagar har jag Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil, och den blir nog en ny favorit. Jag följer upp med NeoStrata Facial Cleanser eller Medik8 Micellar Mousse om jag haft smink eller svettats, annars bara micellärt vatten. Jag varvar mellan syrapeelings med AHA och BHA. Cosrx BHA-toner är en stadig favorit, och såklart Paula’s Choice BHA 2%. Episk ju. Så nyfiken på Kicks nya toner med just 2 % BHA-syra.

 

Jag kör lager på lager med olika peptid- och fuktserum. Nu är jag besatt av Medik8 Liquid Peptides Serum som instruerar huden att tillverka kollagen. Huden bli skimrande slät och jämn nästa direkt – peptider kallas ofta ”needle-free botox” för den temporärt muskelavslappnande effeken. Niacinamid är också en älsklingsingrediens som återfuktar, lugnar och tar ner rodnad – Verso Hydration Serum med niacinamid finns alltid på min badrumshylla. Kan inte leva utan den.

 

Sen kommer retinol! Medik8 gör några av marknadens bästa retinolprodukter. Retinol på kvällen är ett måste, i alla fall för oss som är lite till åren. Ingen ingrediens är lika väldokumenterad och effektiv. Medik8 R-Retinoate Instense Cream är dyr, men satan i gatan vilka resultat. Ultra-effektiv ny, form av retinol (retinaldehyd) som ger huden en total makeover – alltså total – utan att irritera, som retinol annars kan göra. Akademikliniken Pure Retin-Oil är också suverän. Den funkar också på känslig hud. Alla behöver retinol i sitt liv – det löser allt från finnar till linjer.

 

Oftast behövs inte nattkräm om jag haft Medik8s R-Retinoate, men är jag torr så smackar jag på en sovmask. Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask är en klassiker. Svenska ekomärket M Picaut gör också en magisk nattmask – Hydra Lagoon.

Maria Ahlgren jobbar som skönhetsredaktör på Damernas Värld,
driver podcasten Skönhetspodden
och släpper snart sin andra kokbok – Destination Beautyfood.
Föj med henne på Instagram här!

RELATED
Reactions