Search among our articles

Words by Linda Persson

Life

2019-07-10

Experternas tips på hur du lyckas med en sociala medier-detox

 

Sommaren är ett perfekt tillfälle för att fokusera på saker som är kul – utanför cybervärlden. Lägg ifrån dig telefonen, minska din skärmtid, och ägna dig istället åt nuet. Under sommaren är det ett perfekt läge att utföra en sociala medier-detox, men hur gör man för att lyckas bäst? Jag har samlat in experternas bästa tips för att du ska lyckas lägga ifrån dig din mobil!

 

 

Ha inte mobilen fastklistrad i handen

Tänk efter en gång – hur många gånger om dagen får du ett meddelande som faktiskt är en nödsituation? Förmodligen inte så ofta, därför är det viktigt att faktiskt inte ha mobilen i handen hela tiden. Lämna mobilen utanför så du kan koppla bort den totalt. Om mobilen ligger bredvid dig i soffan eller i sovrummet så tar den uppmärksamhet även om du inte tittar på den. Hjärnan ägnar kraft åt att aktivt tänka på att inte ta upp mobilen så länge vi har den i närheten av oss. Du blir givetvis också störd av den så fort den ger ifrån sig ett läte om den är i närheten. Lämna därför mobilen i hallen, väskan eller i ett annat rum. Mobilen är inte en förlängning utav din arm!

 

Ta bort sociala medier 

För att eliminera risken att bli påmind om och störd utav mobilen är det en god idé att ta bort sociala medier-appar. Ditt konto tas inte bort för att du tar bort appen och du kan enkelt ladda ner appen när scrollandet är på dina villkor. Vill du får kontroll över din skärmtid kan du bestämma att du tar bort sociala medier på veckodagarna och istället tillåta dig att kika runt någon timme på helgen. Att plocka upp mobilen och kolla sociala medier är främst är en vana, så för att inte hamna i scrollande av rent vanemönster så är det bra att du stoppas av att det inte finns några appar att kolla. Att ladda ner appen när Instagram-suget faller sig på är för det flesta ett för stort steg att ta – så då låter man hellre bli.

 

Bestäm din skärmtid 

Ett betydligt mer hälsosamt skärmbeteende är det du bestämmer över själv. Avsätt en liten tid per dag då du kollar över din mobil istället för att omedelbart ta upp telefonen när du får en notis. För att vänja sig av med ett beteende där vi direkt belönas med dopaminkickar från likes eller meddelande på telefonen behövs en skärm-disciplin. Denna kan du träna genom att bestämma en tid när du kollar på mobilen och utesluta skärmen resterande del av dagen.

 

 

Svartvitt läge och stör ej

Hamnar du ofta i onödigt surfande trots att du försökt ovannämnda, alternativt vill använda mobilen ännu mindre, så kan du testa att låta mobilens funktioner hjälpa dig. Många experter menar att om vi ställer om vår mobil till svartvitt är den mindre intressant för oss. Likaså gäller stör ej som gör mobilen både tyst och notisfri. Kombinera dessa två och känn hur det blir svårare att spendera timmar framför en svartvit tyst skärm. Det svartvita läget hittar du under inställningar och sedan hjälpmedel och stör ej-funktionen hittar du i samma meny som flygplansläget.

 

Skaffa ett mantra

De första veckorna kan vara svåra – vår mobil är trots allt en form utav beroende för de flesta av oss. Därför kan det vara effektivt att sätta upp ett mantra. Med detta menar jag att varje gång du får ett infall utav att ta upp mobilen, eller känslan av att vilja kolla sociala medier ska du ha något förbestämt som du gör istället. Mantrat kan vara precis vad som helst och du måste öva på att hjärnan ska tänka på detta istället för mobilen. Tillslut kommer du ha bytt ut din “nu vill jag scrolla i mobilen”-tanke mot något betydligt vettigare. Istället för att spendera tid i cybervärlden hade du kunnat läsa en bok, gå en promenad, fundera på nästa uppgift eller kanske faktiskt bara ha lite tråkigt ett tag.

 

Vill du läsa mer om hur du lyckas med en sociala medier-detox – inspireras av hur Elsa Billgren lyckades med sin här.

 

RELATED
Reactions