Search among our articles

Words by Linda Persson

Beauty

2019-08-09

10 saker att äta mer utav för att få en strålande hy

Hösten närmar sig med stormsteg och allt jag vill just nu är att komma igång med rutiner och reparera brutna tränings- och kostlöften som sommaren inneburit. Vad passar då bättre än att kickstarta hösten med bra mat för både huden och hälsans skull? Jag har tagit fram 1o saker att äta mer utav i höst för att få din hud att stråla!

 

Mörka bär

Mörka bär som hallon, blåbär och jordgubbar är inte bara goda utan också superbra för din hud! Dessa bär är fyllda utav antioxidanter som rengör din hud inifrån. Inte nog med detta så finns det även mycket fiber i bären – vilket gör att de håller dig mätt och reglerar din insulinproduktion. Det finns alltså ingen ursäkt till att inte mumsa i sig dessa glowboostade bär.

 

Nötter

Ibland kan dålig hy ha en koppling till brist på zink och selen – vilket finns i nötter! Zink och selen hjälper till att öka antalet infektionsbekämpande vita blodkroppar i kroppen som hjälper huden att bekämpa bland annat acne. Det är alltså nötter du bör lägga på din yoghurt till mellanmålet vid nästa snackattack. Då blir du både mätt och får en ren hy!

 

Pepparmynta

Det är svårt att se en anledning till varför du inte skulle dricka en kopp pepparmyntste på kvällen. Pepparmynta innehåller ämnen som verkar både läkande och lugnande för både hy och själ. Dess lugnande effekter förbättrar både rodnad och irritationer i huden, det sägs även att denna mynta ska ha en botande effekt mot huvudvärk. Testa att byta ut en kopp kaffe om dagen mot te med pepparmynta och se vad som händer!

 

Tomater

Denna C-vitamins boostande grönsak hjälper huden med dess kollagenproduktion vilket håller huden fast och stram. Tomater innehåller också lykopen – det röda i tomaten – vilket stimulerar din blodcirkulation. Lägg till tomater i salladen för att se hur din hud successivt återfår sin färg och börjar förnya sig.

 

Vatten

Det prisvänligaste skönhetstipset som finns är vatten – något som märkbart rensar upp och bidrar till hudens elasticitet. Dricker du tillräckligt med vatten så hjälper det till att rensa ut giftiga ämnen ur kroppen och självklart återfuktar det huden inifrån. Det rekommenderade måttet på åtta glas om dagen är något du borde sträva efter både får hudens och ditt välmåendes skull.

Röda vindruvor

Både röda vindruvor och dess stjärnor ska innehålla kraftfulla naturliga ämnen och antioxidanter som har visat sig behandla inflammerad hud. Har du en väldigt känslig hud och upplever att du kan få eksem och liknande åkommor så är det röda vindruvor du ska äta mer utav! Detta är ytterligare en anledning till att byta ut lördagsgodiset mot vindruvor (tyvärr).

 

Rödbetor

Rödbetorna är lika mångsidiga i sitt sätt att ätas på som i sin godhet för din hud. I rödbetor finns vitamin A, kalium, natrium, magnesium och vitamin E. Med andra ord en stor dos hudförbättrande egenskaper i en beta. Tycker du inte om smaken på rödbetor så kan du enkelt få bort den genom att blanda en smoothie med ingefära för att neutralisera smaken.

 

Brunt ris

Undersökningar har i den senaste hysterin kring beauty foods visat att din blodsockernivå och din hys hälsa kan vara länkade. Så se till att byta ut snabba kolhydrater och processad mat mot fullkorn och långsamma kolhydrater. Brunt ris är ett perfekt supplement till de snabba kolhydraterna som får ditt blodsocker att svänga som en berg- och dalbana. Ät mer av detta och se hur både humör och hud blir sitt bästa jag!

 

Grönkål

För den ambitiöse går det att göra mycket roliga recept med grönkål – testa till exempel att göra hemmagjord pesto av kålen. Detta får dig inte bara att framstå som ett proffs i köket utan innehåller även vitamin A, B, C, E och K som alla är som gjorda för att få din hy att stråla.

 

Avokado

För att förbättra både ton och textur i huden så är det avokado du ska äta till mellanmål. Denna halkiga gröna frukt innehåller rikligt med vitamin C, och avokadooljan hjälper till att stimulera hudens kollagenproduktion. Av denna frukt får du alltså både glow, mättnad och en föryngrad hud. Avokadon är också utmärkt för att göra en hemmagjord ansiktsmask utav, blanda med honung och applicera på ansiktet – voila!

 

RELATED
Reactions