Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

People

2020-01-01

Mathilda Lundin har börjat blogga hos oss – Lär känna henne bättre här!

Under hösten 2019 skapade Mathilda en framgångsrik kampanj för att uppmärksamma Orange Day i Sverige. Kampanjen fick stor spridning och syftet var att uppmärksamma och stötta organisation UN Women. Nu har Mathilda äntligen börjat blogga hos oss och ni kommer kunna följa henne här framöver!

 

Vad kommer vi få läsa om i bloggen?

Ni kommer få följa mig och min vardag, en del inredning, en och annan resa men framför allt min resa framåt i livet fylld med åsikter, vilja och tankar.

 

Jag kommer framåt i tiden att skriva och lyfta vitala ämnen och frågor som vi måste ta ställning till och börja prata om. Min vardag, tips och ett och och annat recept kommer ni självklart få läsa om lite då och då men mitt huvudämne kommer vara hälsa och mående. Ni kommer få läsa om min väg i livet, hur jag förlorade mig själv och plötsligt vaknade upp utan att knappt veta vem jag var eller om jag ens var kvar i mig egen kropp, för exakt så kändes det när jag såg min egna sanning. Jag kommer skriva mycket om mina egna erfarenheter men också gå in på djupare frågor om samhället, politik och vad vi kan göra för att göra skillnad. Jag tror starkt på att prata, bryta tystnadskulturen inom många ämnen och på så sätt väcka tankar och debatter om bland annat kvinnors rättigheter. 

 

Drömyrke som barn?

Jag hade nog mer än ett drömyrke som barn men ett av dem var designer och det var också det jag utbildade mig till som sedan ledde till att jag jobbade som inköpare i åtta år. Ett annat drömyrke jag väl kommer ihåg var att jag som liten alltid sa att jag skulle bli advokat, så blev det dock aldrig men idag har jag turen att jag får jobba nära jurister och advokater för att göra skillnad och påverka. Det inspirerar mig väldigt mycket och tänker jag tillbaka kanske det vore just det jag borde studerat till, allra helst inom brottmål. 

 

Det bästa med att driva eget?

Det bästa med att driva eget är att man kan utforma sitt bolag och jobba helt efter hjärtat. Jag får en helt annan kraft i att jobba för något jag brinner för och då skulle jag kunna jobba dygnet runt utan paus. Eller ja återhämtning och vila är såklart viktigt och något jag idag prioriterar högt men väljer också att jobba sena kvällar ibland då jag kan bestämma mina timmar själv. Men ett eget bolag medför inte bara frihet utan även en stress som ibland kan vara svårt att hantera, balansen är viktigt för att orka driva eget tror jag.

 

Favoritresmål du alltid återvänder till?

Italien är ett favoritresmål, jag har varit mycket i Italien under åren och reser gärna till klacken av Italien. Där finns otroligt många vackra småbyar och mysiga platser att upptäcka. Sri Lanka är också ett favoritresmål och jag kommer absolut att åka tillbaka dit en dag.

Berätta om ett minne som ligger dig varmt om hjärtat

Jag har många minnen som ligger mig varmt om hjärtat men jag skulle nog ändå vilja lyfta ett som inte är så längesen men ett av mina finaste minnen på många sätt. Minnet är dagen vi tillsammans skapade kampanjen för Orange day. Den här dagen var mycket speciell för mig på många sätt, jag minns så väl när jag satt själv i studion efter att alla hade gått. Jag satt kvar själv i en tyst studio med en stor hög orangea kläder, en färdig video med inspelade röster och fantastiska bilder tagna. Jag andades ut efter ett par veckors hårt jobb, mycket känslor och nervositet. Kände hur tårarna rullade ner från min kind medan mitt leende var stort och tacksamt. Så mycket känslor på en gång, blandade känslor men ett stort minne av lycka, kärlek och vilja. Denna dagen kommer jag bära med mig resten av mitt liv, se kvinnor tillsammans skapa och jobba för varandra skapar en enorm vilja, kraft och kärlek. Jag har fortfarande svårt att sätta ord på dagen men att se att så många kvinnor stå upp för varandra den 25e november fick mig att känna en enorm tacksamhet och lycka.

 

Har du en go to- outfit? Om ja, vad är det?

Min go to – outfit är kostym. Det är något jag alltid slänger på mig när jag inte har någon större inspiration på morgonen eller får bråttom. Jag har ett flertal olika kostymer men en favorit är en grå utställd kostym från Rodebjer. Känner mig alltid lika klädd och bekväm i kostym.

 

Favoritmöbel i hemmet?

Får nog bli mina nya soffbord från Gubi – TS oysterwhite och brun marmor.

 

Beskriv dig själv med tre saker 

Katie (horton hears a who), haha jag om jag vore en Disneyfigur. Ett gammalt årgångsvin, gärna en Pinot Noir och en Afganhund. Dessa tre skulle man kunna se som mina tre personligheter. De som känner mig skulle säga JA, ja, ja haha så rätt!

 

Bästa storstaden i Europa?

Wien, utan tvekan! Otroligt vacker arkitektur, fantastisk mat och shopping. Nära till vingårdar och grönskade landskap. Enligt mig har Wien allt man önskar i en storstad.

 

Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?

Haha ja det är en bra fråga, skulle det vara en svensk film skulle jag nog säga Eva Röse eller Alexandra Rapaport. Jag kan absolut erkänna att jag ibland känner mig som en av huvudrollerna i den svenska serien Heder när jag springer mellan möten och ständigt går i tankar om hur jag ska göra skillnad för utsatta kvinnor.

Det mest intressanta som du läst eller sett senaste veckan?

Jag fick en bok i veckan av en stark och mycket modig kvinna. Jag började läsa hennes historia och berättelse om hennes tidigare liv i början av veckan. Jag kanske inte ska kalla det det mest intressanta men det mest påverkande och viktiga jag läst just denna vecka. En bok jag tycker många borde läsa för att får en uppfattning på hur våld i nära relation kan se ut, vad det gör med en kvinna och hur det är att leva under total rädsla och manipulation. Viktig läsning och ännu viktigare idag då detta är ett av Sveriges största samhällsproblem som vi måste få en större förståelse för och uppmärksamma för att vi ska kunna göra skillnad genom att väcka ämnet men också för att få ett slut och rättsliga konsekvenser.

 

Boken heter – Spår av dina händer. Boken är skriven av en kvinna som heter Izabelle Åman. En roman baserad på verkliga händelser. En bok om en kvinna som kunde varit du, din kollega eller din vän. Din mor eller syster, eller kanske din granne som som du sällan hälsar på. I denna bok får man läsa om Izabelles egna historia, tre år av misshandel, våldtäkter och fångenskap. En berörande historia som ingen kvinnan ska behöva uppleva.

 

Vart går du helst och äter en stökig middag i Stockholm?

Det var ett tag sen jag var ute och åt en stökig middag i Stockholm om jag ska vara helt ärlig men om jag ska välja ett favoritställe med bra stämning hamnar jag alltid på Ciccios. Men Bank Hotell och L’avventura är också två favoriter.

Skönhetsprodukter som vi alltid hittar i din necessär?

Bio effect serum, Chanel soleil tan de Chanel, Bobbi Brown natural brow shaper, Histories de parfums – this is not a blue bottle 1/.1 Detta är ungefär det jag behöver och använder dagligen.

 

Hur spenderar du helst en ledig dag?

Söndagar är generellt min lediga dag och den spenderar jag nästan alltid på samma sätt. Börjar morgonen på Kampsportslabbet och träning med vänner, sen går jag vidare till Sturebadet för spa och återhämtning och kanske en lunch med en vän. Kvällen avslutar jag ofta med lite vänner och en god söndagsmiddag.

 

Vart ser du dig själv om tio år?

Om tio år ser jag mig själv ungefär som idag men betydligt visare och framgångsrik på livet. Jag hoppas och vill tro att jag om 10 år har ett eller två barn och en fin och kärleksfull familj. Jag ser även att min verksamhet och stiftelse har vuxit och är till största del självgående av fantastiska kvinnor som tagit sig ur och vidare genom vår  hjälp. Utanför min ideella verksamhet håller jag på att bygga upp en ny tjänst för hotellverksamhet tillsammans med två mycket kunniga vänner inom just hotell. Om 10 år hoppas jag att vi etablerat denna idé på marknaden och att den verksamheten rullar på! Haha viktigt att tro på sig själv och se framåt som att inget är omöjligt, det är min drivkraft i det mesta.

 

Läs Mathildas blogg här! 

RELATED
Reactions