Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Interior

2020-01-09

En guide för att shoppa möbler & inredning vintage

 

Enda sedan jag flyttade in i min killes ungkarlslya har jag successivt bytt ut möbler, textilier och lampor för att få det att se ut som mitt hem snarare än en Mio-katalog. När jag först skulle börja dekorera lägenheten insåg jag att det här är någonting jag absolut inte har en aning om hur man gör. Ge mig en avklädd kropp och jag kan enkelt para ihop byxa och tröja men en tom lägenhet är något helt annat. Jag vet inte vilken inredningsstil jag har (har jag ens någon?), jag vet inte vad som passar ihop med vad, vilka material som funkar ihop eller hur mycket ljus jag behöver inreda med – kort och gott, inredning är ett område jag inte har en koll på.

 

Men jag är ivrig på att köpa en större lägenhet, utforska min inredningsstil och gå vilse i inredningsdjungeln. Jag vill fortsätta hitta guldkorn vintage som jag faktiskt har plats för i hemmet. När jag snubblar över något nu som jag övervägar att handla så drar jag mig ur i sista stund för att jag inte har någon yta kvar att möblera på. Så mål för 2020? Större lägenhet! Här kommer några tips jag lärt mig längst vägen!

 

Sök inspiration och spara ner vad du tycker om

Eftersom att jag aldrig har inrett en lägenhet från grunden har jag ingen aning om vad det är för stil jag vill ha hemma. För att lyckas bena ut vad som tilltalar mig inom inredning har jag skapat mappar där jag sparar ner allt som kommer i min väg som jag tycker om. Att spontanhandla möbler blir sällan bra så var noga med att tänka igenom dina köp. Jag har också börjat följa en hel del inredningskonton och profiler på Instagram och Pinterest för att hela tiden hålla mig uppdaterad. Det har visat sig vara till stor hjälp när jag ska investera i en ny möbel eller inredningsdetalj då jag har bättre koll på vad som passar ihop med vad. Jag kan visualisera ihop styling av kläder men när det kommer till möbler är det helt blankt.

 

Några av mina favoritkonton just nu är @lukeedwardhall, @alyssakapitointeriors, @ritakonig, @ettoresottsass, @indiamahdavi.

 

Be om närbilder och se till att allt fungerar innan du köper något

När man handlar vintage online står det oftast i beskrivningen “gott skick” eller “bra”. En något vag beskrivning som jag inte tycker säger mig så mycket. Innan jag handlar second hand brukar jag be om att få närbilder  på ev repor, märken och förslitningar. Ett tips är också att dubbelkolla så allt verkligen fungerar som det ska. Att byrålådorna fungerar som de ska att dra ut och in exempelvis. Sådant man vet kan vara problem med äldre möbler, det är också bra inför ett eventuellt förhandlingsläge.

Soffbord från Art N' Deco

 

Förhandla

Och på tal om förhandlingsläge! En del webbplatser har inbyggd teknik för att underlätta prisförhandling. På Tradera kan du exempelvis alltid ange ditt “maxbud” och vad du vill höja med och sedan sköter Tradera förhandling åt dig. När produkten nått ditt maxbud får du en notis om det och kan enkelt välja om du vill fortsätta budgivningen eller inte.

 

I en del annonser på exempelvis Blocket kan det stå att priset är förhandlingsbart och då kan det vara en god idé att kontakta säljaren om det innan du slår till. Kom ihåg, priset är nästan alltid förhandlingsbart.

 

 

Jämför med moderna kopior

Jag tycker att det kan vara en riktig djungel att handla möbler vintage, ibland har man tur men allt för ofta lägger jag bara oräkneliga antal timmar på att scrolla mig igenom och uppdatera samtliga sajter i hopp om att trilla över ett riktigt guldkorn. Budgivningar på populära objekt tenderar också att springa iväg i pris därför kan jag tycka det är värt att jämföra priserna på populära vintageobjekt med moderna kopior för att väga för- och nackdelar med att investera i det ena eller det andra.

 

Populära vintageobjekt kostar som bekant en slant men är också av god kvalité och man kan räkna med att de står i en livstid. Jag sökte exempelvis efter en specifik stol att para ihop med mitt matbord, men insåg rätt snabbt att budgeten drog iväg. Det slutade med att jag istället sökte efter replicor som jag är väl medveten om inte håller samma kvalité och inte är lika välgjorda, men de uppnår samma visuella effekt och det tillfredställer mig tillräckligt tills den dag jag vinner på lotto.

 

Glöm inte frakten

Leveranstid och kostnad för frakt av varor beställda utomlands är två saker jag väger in om jag ska handla något vintage och online. Några veckors leveranstid, ibland månader, har gjort att jag ibland avstått. Så räkna alltid med att leveransen tar längre tid än du tror och att slutpriset också blir högre.

RELATED
Reactions