Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Health

2020-01-28

Det här ska du äta för att undvika torr vinterhy

 

För att skydda och reparera hudens celler behövs antioxidanter som finns naturligt i frukter, bär och grönsaker. Huden fungerar som kroppens yttersta försvarsbarriär och med tanke på vad huden utsätts för dagligen i form av bl.a. gifter och solens UV-strålar är det viktigt att vi är noga med att skydda den, lika mycket utifrån som inifrån. Jag har tidigare pratat med Maria Ahlgren om hennes bok “Beautyfood”, för att få bättre koll på hur det här med kost påverkar vår hy. När det gäller hudvård bör vi alltså inte bortse från vårt kylskåp, speciellt under vintern när huden utsätts för mycket kyla och torr luft så finns det faktiskt några livsmedel du kan addera till din veckomeny för att göra huden glad!

Friska fetter som avokado, omega 3-fettsyror och kokosnötsolja är viktiga för hudens hälsa, liksom att dricka mycket vatten dagligen. Men här kommer ytterligare några tips på livsmedel du kan äta för att hålla din hy återfuktad och balanserad under vintern!

 

Acaí
Även om açaí är ett bär, är det faktiskt också en fet frukt som innehåller kraftfulla omega-fettsyror som hjälper till att motverka torr hy. Det populära bäret är också rik näring och antioxidanter och har ett relativt högt innehåll av fettsyror!

 

Ananas
Ananas stöder matsmältningen och eliminerar gifter, vilket hjälper till att undvika återcirkulation av gifter som orsakar torr hud och rynkor. Ananas innehåller också C-vitamin som hjälper till att bilda kollagen, ett protein som bland annat har en fantastisk förmåga att reparera och bygga upp våra naglar, hud och hår.

 

Mandel
Den här nöten är en fantastisk ingrediens för torr hud. Det är en extremt rik källa till den hudförskönande antioxidanten E-vitamin, vilket hjälper till att skapa jämnhet och smidighet.

 

Valnötter
Valnötter har ett högt innehåll av omega-3-fetter, vilket hjälper till att hålla cellmembranen flexibla och flytande. Det gör också att dina celler får större möjlighet att leda näringsämnen och fuktgivande vätskor i huden för att förhindra torrhet.

 

Grönsaker
Enligt en studie från Brittish Journal of Nutrition framkommer det att grönsaker med grön eller gul färg ger mindre rynkor runt ögonen. Tydligen beror det på att färgstarka grönsaker innehåller stora mängder antioxidanter som ser till att huden inte åldras i samma hastighet.

 

Grönt te
Te kan innebära mer än bara avkoppling. Som bekant innehåller grönt te antioxidanter så det både räcker och blir över. Enligt forskning kan grönt te också minska risken för hudcancer.

 

Granatäpple
Granatäpple är en av de frukter som är mest rik på antioxidanter. Äa äpplet färskt eller gör en egen ansiktsmask och använd för att avlägsna döda hudceller. Skär bort kronan och lägg äpplet i en skål med vatten i tio minuter, blanda sedan fröna tillsammans med havregryn, två matskedar kärnmjölk och två matskedar honung. Applicera på ditt ansikte och skölj bort efter några minuter.

 

RELATED
Reactions