Search among our articles

Words by Uchenna Okolo

Fashion

2018-12-01

Så här lyckas du med färg

Vi svenskar är framstående i många fält, men att klä sig i färg och mönster är inget vi direkt kan skryta med. Det är med allra största sannolikhet en vanesak att klä sig lika mörkt som vädret, därför skulle många behöva lite beteendeterapi i hur man anammar mer färg och mönster i sitt liv. Välkomna till min 3-stegs kurs!

 

 

NIVÅ 1
Första steget i ditt nya färgsprakande liv är att utesluta svart från garderoben och istället omfamna beiget som din nya basfärg. Beige är en kulör som passar alla, och en effektiv sådan för den som inte är sugen på att gå all out färgexplosion på en gång. Välj beigea plagg i olika mönster, material och nyanser för att skapa dimensioner i din look. Addera gärna en accentfärg för att ha något i klädkonstellationen som sticker ut en aning.

 

 

NIVÅ 2
När du börjat bli lite varm i kläderna och levt utan basplagg i färgpaletten 50 shades of gray i några veckor är det dags att gå vidare till nästa nivå som är lite mer vågad, men fortfarande ganska timid. I detta steg väljer du ett plagg och en accessoar i samma färgstarka kulör, men låter resterande outfit fortfarande gå i mer neutrala toner. I detta stadie kan osäkerhet smyga sig på och när impulsen av att springa hem igen för att dra på sig en helsvart look kommer, sträcker du istället på ryggen och fortsätter framåt med stolta steg. Med självsäkerhet kan nästan vad som helst bli snyggt.

 

NIVÅ 3
Nu är du nästintill fullärd och har förmodligen vant dig vid tanken på färg. Det är dags för det ultimata testet, matcha färg med färg och addera mönster. Karl Lagerfeld sa en gång: “Trendy is the last stage before tacky” – ha det i baktanken medan du fortgår, för gränsen mellan en cool och kaotisk look är hårfin. För en rookie är det lättaste att börja med att matcha liknande färger med varandra, rött och rosa passar exempelvis utmärkt i kombination. Ett annat knep är att fånga upp en färg i det mönstrade plagget och utgå från den färgen i resten av din look. När du kommit till den sista nivån kan du räkna med att allt strålkastarljus är riktat mot dig när du går på stan, men vid det här laget kommer du att äga uppmärksamheten med ditt nya (färg)självförtroende.

 

P.S. Det största misstaget många gör är att addera svarta skor när det börjar bli lite för färgglatt, men faktum är att svart ofta skär sig med en i övrigt färgstark look. Satsa hellre på skimrande skor i guld eller silver som gifter sig fint med precis alla kulörer.

RELATED
Reactions