Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Wedding

2019-03-06

Camilla von Blixens italienska dröm – här är bilderna från bröllopet som varade i tre dagar

 

Camilla och Henrik von Blixen bjöd in sina gäster till ett tre dagars bröllop till Puglia, södra Italien. Den 31 augusti 2018 gifte de sig på det vackra hotellet Masseria Potenti och i tre dagar firade de sin kärlek med poolpartyn, festliga middagar och minnesvärda överraskningar. Camilla von Blixen berättar om varför de valde att gifta sig i Italien, jakten på brudklänning och utmaningen med att hålla ett bröllop utomlands.

 

Bröllop i Italien

– Jag och min man Henrik har alltid tyckt om Italien och spenderat mycket tid där under flera somrar, så vi har alltid känt att vi ville ha vårt bröllop någonstans i pastans mecka. Att gifta sig utomlands var en självklarhet då vi ville ha värme och kunna vara utomhus och sitta under bar himmel. Vi hade redan från början bestämt att vi ville ha ett tre dagars bröllop och hade en ganska klar bild av vad vi ville att helgen skulle innehålla. Om gästerna tagit sig hela vägen dit, och man har bjudit in till en hel helg kände vi att det ska finnas aktiviteter och planer för samtliga dagar.

 

– Första drömdestinationen var Capri, men att lösa logistik och resa till en ö kändes som ett alldeles för stort och krångligt projekt. Jag blev tipsad om en bröllopskoordinator från Sverige som har stenkoll på Italien. Hon hjälpte till att ta fram förslag och skickade en lång lista på tänkbara ställen att gifta sig på. Valet föll tillslut på ett ställe i södra Italien, närmare bestämt Puglia som vi båda föll handlöst för. Vi åkte ner i nästan samma sekund för att titta på masserian och utforska området bättre. Ingen av oss hade nämligen varit i Puglia tidigare.

Gästlistan

– Största nackdelen med ett utomlandsbröllop är ju att det blir lite krångligare för gästerna att ta sig. Vi var noga med att skicka ut ”save the date” och inbjudan i god tid för att våra gäster skulle hinna planera, ta ledigt och boka resan. Jag tror vi bjöd runt 140 gäster och 125 tackade ja, vilket vi var otroligt glada för. Det blev ett stort bröllop med mycket gäster. Vi ville ha alla våra vänner, släktingar och respektive där utan att behöva ”välja ut” vilka vi skulle bjuda. Och då många bröllopsplatser endast rymmer ett visst antal gäster valde vi location utifrån storleken på bröllopet – och inte tvärt om.

 

– Att gifta sig är verkligen det roligaste jag gjort! Jag har aldrig haft en tydlig bild eller plan av hur jag vill göra det, som många kanske har sedan de var små. Jag visste bara att jag ville ha en stor jäkla fest med alla människor jag älskar.

Bröllopsklänningen

– När det kommer till bröllopsklänningen hade jag ingen som helst aning om hur jag ville att den skulle se ut. Jag och mina bästisar Miki och Melina åkte till London för att grotta ner oss i klänningsdjungeln i förhoppning om att trilla över den perfekta klänningen med stort K. Det var svårare än jag hade förväntat mig. Hade en del tankar innan om vilken modell som skulle passa mig, men det kändes mest bara fel när jag väl började testa.

 

– När jag var tillbaka i Stockholm besökte jag Therese Zetterberg (Zetterberg Couture). Hennes klänningar är fantastiska och lite mer bohemiska, vilket kändes mer som jag. För mig var det jätteviktigt att vara bekväm. Jag ville kunna dansa tills fötterna blödde utan att svettas ihjäl. Bestämde mig ganska snabbt för att sy upp en egen klänning hos Zetterberg Couture. Det är förmodligen den enda gången i livet man gör just det – och det var en väldigt speciell känsla att få något sytt utifrån mig. Varenda litet steg blev så speciellt – att gå dit prova sig fram, ta mått, skåla in valet med sina tärnor och få se klänningen bli till är så häftig.

Planera bröllop utomlands

– Vi började planera bröllopet i god tid för att vi ville undvika stress eller ”sista minuten”-lösningar. Vi ville slippa bråk och tjafs och bara känna att vi kunde planera när vi hade lust. Det gjorde att det bara blev härligt när vi väl satte oss ner för att planera utan andan i halsen. Vi valde att ta hjälp av en bröllopskoordinator i början av planeringen och det kan vara ett de bästa besluten, det underlättade verkligen hela resan från början till slut. Hon hjälpte oss att hitta platsen, svarade på eventuella frågor om resa och boende från gästerna och höll kontakt med alla leverantörer i Italien. Hon pratar dessutom italienska och kunde kommunicera med alla italienare åt oss. En talang vi inte besatt själva. Detaljerna planerade vi själva, ordnade inbjudningar, valde dekor, DJ etc. men det var skönt att ha ett proffs att bolla med och få input från någon med mer erfarenhet.

 

– Vi valde även att ha bröllopskoordinator på plats under bröllopet för att projektleda hela kalaset. Det var skönt att kunna släppa kontrollen och känna att någon annan hade ansvar över DJ, band, belysning, gäster osv. Jag tror man får förbereda sig på att det inte finns någon svensk exakthet och ta det för vad det är när man är i ett annat land.

 

 

Att gifta sig i dagarna tre

– Vi började bröllopshelgen på torsdagen och på eftermiddagen körde vi välkomnsaperitivo på en stor terrass. Därefter hade vi en enklare middag vid poolområdet. Vi hade handlat massa pynt och dekor på Alibaba som vi beställde direkt till Italien. Jag tycker att dukning och placeringen blir mycket roligare om man spexar till det lite. Varje sittplats var pyntad med en solhatt och fina namnbrickor. På själva bröllopsmiddagen hade vi istället hängt upp tamburiner och namnlappar från taket vid varje plats. Tamburinen är nämligen från just det området i Puglia så det kändes roligt att ha med det. Vi hade även ett 13-mannaband som spelade livemusik hela kvällen som bidrog till fantastisk stämning. Så länge det finns mat, musik, värme och vin så kan det ju inte bli annat än trevligt. Under bröllopsmiddagen åt vi en fyra rätters middag i italiensk anda och serverade ett rött- och ett vitt vin, vi hade även en bar öppen så gästerna kunde beställa drinkar, det var väldigt uppskattat.

 

– På lördagen, dagen efter bröllopet, hade vi ett stort poolparty med pizza och glassbil. Alla samlades, drack drinkar och umgicks, skvallrade om gårdagen och svalkade sig i poolen.

 

Dina tre bästa tips om man funderar på att gifta sig utomlands:

  • Ta hjälp av någon som har kontakter på plats. Det är svårt att rodda allt själv hemifrån. Ofta har de redan bra dealer med leverantörer och kostnaden för projektledningen jämnar ofta ut sig, än om du hade styrt och bokat allt själv. Dessutom slipper du huvudvärken.
  • Att åka och besöka stället innan du spikar location, är något jag verkligen rekommenderar att göra.
  • Tänka på att skicka ut inbjudan i god tid, särskilt om man ska ha sitt bröllop utomlands.
RELATED
Reactions