Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Wedding

2019-07-26

Emelie och Robin gifte sig på sin brygga – ett intimt bröllop med personliga inslag

Foto: Loke Roos

Emelie och Robin valde att bjuda in sina gäster till familjestället neråt Småland och en eftermiddag i september förra året gifte de sig ute på bryggan framför familj och vänner.

 

– Efter nästan 14 år tillsammans så frågade jag Robin på nyårsafton 2017, med hjälp av en bok med titeln “Nu gifter oss på vårt eget sätt”, om han ville gifta sig med mig. Vi båda var överens om att vi ville gifta oss under det kommande året. Att jag dessutom var mammaledig fortfarande gjorde att jag hade ganska mycket tid över att planera ett bröllop. Vi började kika runt på tänkbara platser för bröllopet och bestämde oss rätt snabbt att bröllopet skulle äga rum vid min familjs landställe som ligger neråt Småland. En plats vi har varit på mycket tillsammans genom åren och ett ställe som ligger oss båda varmt om hjärtat.

 

– Efter lite letande hittade jag en festlokal som var perfekt för vårt bröllop – Kvarnkulla Trädgård. Det visade sig att de hade en lucka 1 september så vi var snabba med att boka in det datumet. Bröllopet blev nästan exakt nio månader efter vi förlovade oss så det hela gick väldigt fort. Eftersom jag var mestadels hemma den perioden så drog jag i trådarna för planeringen, höll min man inkluderad och underrättad om vad jag hade för mig, haha. Vi bollade alla idéer hemma om kvällarna och försökte få fram vad det var för typ av bröllop just vi ville ha.

 

 

– Så fort vi skickat ut “save the date”-korten till våra gäster började jag jaga vigselförrättare. Vi bestämde oss nämligen för att hålla ceremonin ute på vår brygga, för att binda ihop naturkänslan och det som känns personligt och speglar oss.

 

– Från början hade vi ganska olika åsikter om hur vi ville ha hela bröllopet, ingen av oss hade någon tydlig bild. Men vi båda ville att det skulle vara personligt och intimt men inte för mycket fokus på bara oss. Inget för traditionellt. Vi utgick från att vi ville ha en stor, härlig fest med alla våra närmsta och så tog vi det därifrån.

Bröllopsklänningen

– Ganska snabbt efter att jag började leta bröllopsklänning insåg jag att det inte var så mycket som föll mig i smaken. Det var ingenting som kändes riktigt jag. Min faster har länge sytt och är fantastiskt duktig så jag bad faktiskt henne om hjälp till slut, för att lyckas hitta rätt. Jag fick idén om att sy om min mammas gamla klänning som min farmor (som också var sömmerska) sytt upp till henne på 80-talet. När jag frågade mamma om det skulle vara okej att jag sydde om hennes klänning så skrattade hon först till och undrade lite hur vi skulle få det bli bra, men sa ändå självklart då den nu bara låg i en låda och dammade. Om den kunde få ett nytt liv och få se ljuset en dag till så vore det ju fantastiskt!

 

– Grunden till klänning är väldigt fin så vi valde att behålla den till så stor del vi kunde och hittade ett fint spetstyg med vackra små utstående blommor att ha över kjolen. Jag hade svårt att hitta vad jag ville ha upptill så jag satt flera dygn på Pinterest för att få inspiration. Jag är glad att jag hade min faster att bolla med fram och tillbaka om vad som var möjligt för henne att genomföra.

 

– Till slut föll önskan på en spets-topp med öppen rygg och i en lokal bröllopsaffär här i stan så hittade vi en form av spetsbolero som min faster sydde om och sydde fast på min stora kjol. Av det överblivna tyget från tyget som satt innan på mammas klänning gjorde vi en liten väska jag kunde bära till och sedan knöt vi resten av tyget runt min blombukett. Allt var helt och hållet hemmagjort och fullt av kärlek, det kändes fint.

Gästlistan 

– Robin har inte jättestor släkt, medan jag och min (ganska stora) släkt är väldigt tighta och vi ville bjuda ungefär lika många så Robin bjöd mindre släkt och mer vänner och jag bjöd mer släkt och mindre vänner. Det fungerade väldigt bra för oss att dela upp det så. Lokalen vi hyrde rymde strax över 100 gäster för sittande middag och i slutänden var vi 98 stycken.

 

 

Bröllopsdagen

– Vi hade valt att dekorera och fixa allt inför bröllopet dagen innan med hjälp av bröllopsföljet så på morgonen när vi vaknade upp på vårt landställe åt vi en lång frukost tillsammans. Strax efter kom en kollega/vän till mig och make-up artisten för att hjälpa oss med hår och smink. Jag, min tärna, vår värdinna och min mamma hade en riktigt fin stund tillsammans där. Vi hade både fotograf och videograf som följde oss hela dagen och dokumenterade varje del av vår stora dag. Vi försökte göra allt för att jag och Robin inte skulle se lyckas se varandra innan det var dags för “first look”-fotografering men på ett landställe och med två gemensamma barn var det en utmaning, haha.

 

– 14.00 hölls vigseln ute på bryggan och gästerna hade då fått välja en plats nere vid bryggan. Vi hade inga bestämda sidor utan alla gästerna fick slå sig ner där de ville. Stämningen var fantastisk och även om vi inte minns så mycket av ceremonin (många känslor där, haha) så kändes det i alla fall som det flöt på väldigt bra!

 

– Efter ceremonin väntade en tur som skulle ta gästerna till Kvarnkulla Trädgård. Vägen dit innefattade både ringlande skogsvägar och en fin båttur. Vädret gick från hällregn dagen innan till en mulen förmiddag och under eftermiddagen så kom solskenet fram, så vi hade verkligen vädergudarna på vår sida. När vi anlände till Kvarnkulla åt vi snittar, macarons, kramades och drack champagne. Hela Kvarnkulla Trädgård är jättestort och har en helt fantastisk trädgård som vi hade bokat för mingel.

Foton av: Loke Roos

– Vi ville ju verkligen att bröllopet skulle vara personligt och kännas genomtänkt. Så jag hade gjort små armband med namn till alla istället för traditionella namnskyltar. Linneservetterna hade jag hittat på olika loppisar och lånat ihop från släkten, så alla var unika och bar på en egen historia. Det kändes väldigt fint. Vi åt en tre rätters middag medan vi lyssnade på vackra tal och sånger och delade tårar och skratt. Allt man önskar sig på sin bröllopsdag. Både jag och min man Robin har en del tatueringar så vi hade faktiskt gjort en egen ”gnuggis” föreställande oss, den la vi ut vid varje plats så kunde var och en tatuera sig under middagen med. Jag tyckte det var ett roligt inslag. Det kändes som att vi hade fått till en riktigt bra bordsplacering och till varje bord hade vi gjort en liten pappersloppa med utmaningar i som gästerna fick ta sig igenom för att lära känna varandra. Middagen tog mycket längre tid än vad vi hade räknat med men det var lättsamt, lyckligt och härligt rakt igenom.

 

– Efter middagen blev det någon form av bröllopsvals och sedan var dansgolvet öppet och festen tog fart! Istället för att få nya glas i baren varje gång så fick alla gäster varsin glasburk med sitt namn på som de kunde fylla på. Det här är burkar som vi samlat på under årens gång från olika loppisar och ställen jag besökt. Så glad över att de kom till användning på det här sättet!

RELATED
Reactions