Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

People

2019-03-12

Allt du någonsin velat veta om diamanter!

Familjeföretaget LWL Jewelry grundades 2017 av makarna Amanda Weibull Laurell och Niclas Ljung. LWL Jewelry skräddarsy smycken med unika stenar utifrån kundens önskemål. Kvalité och kreativitet genomsyrar familjeföretaget. Designern och delägaren Amanda Weibull Laurell har berättat för oss om sin passion för ädelstenar och hur man bör tänka när man ska investera i en diamantring.

 

BERÄTTA LITE OM DIG OCH HUR DU BÖRJADE INTRESSERA DIG FÖR SMYCKEN?

– Jag började redan som 3-åring med att stjäla min mammas smycken för att, som jag då beskrev det, ’vara fin’. Jag cyklade då runt på en trehjuling endast iklädd pärlhalsband, och med sand lastat på pakethållaren med min mammas vigselringar på toppen av sandberget som dekoration.

– Vid universitetsålder började jag läsa till jurist i Lund och samtidigt skaffade jag mig ett extrajobb i en underbar juvelerarbutik som finns än idag. Här började jag på allvar intressera mig för diamanter och ädelstenar. Jag valde därefter att hoppa av juridikstudierna för att studera vidare inom gemologi, läran om ädelstenar. Passionen för att jobba hårt med försäljning och tillverkning av smycken styrde allt, vilket därefter gjorde att jag sökte mig till större bolag för att lära mig mer. Juvelerarbanan tog sedan vidare fart i Danmark på Georg Jensen och därefter hos Ole Lynggaard Copenhagen. Efter mycket drömmande följde jag sedan mitt hjärta och tillsammans med min man startade vi vårt egna familjeföretag LWL Jewelry. Det är fortfarande jätteläskigt att vara egen och känns fortfarande som en dröm.

 

VAD BÖR MAN TÄNKA PÅ INNAN MAN KÖPER EN FÖRLOVNINGSRING ELLER ALLIANSRING?

– Köp två ringar som matchar med varandra och som går att bygga på. Det är snyggt om höjden på ringskenorna blir likadana så att ringarna ”gifter sig med varandra” och det skapas en perfect fit. Det är kul att ha ringar som går att kombinera så du kan bygga ut dem i framtiden med ytterligare en tredje ring, t.ex en morgongåva eller en push-present.

 

– Försök tänka lite roligare med alliansringen! Det finns många fina detaljer, som till exempel små diamanter infällda i stenfattningarna som gör alliansringen mer speciell, eller välj en annan form än rund på diamanterna, tex cushionslipade eller ovala diamanter.

HUR KÖPER MAN IN DIAMANTER?

– Man köper in dem från internationella diamantbörsen, via hundratals olika handlares lager. Eller så köper man dem som råvara ”rough diamonds” innan de blivit slipade och certifierade. Det går också att köpa en andel i en diamantgruva, eller en andel av en rough stone, tillsammans med andra samarbetspartners.

 

OM MAN FUNDERAR PÅ ATT KÖPA EN DIAMANTRING VINTAGE, VAD BÖR MAN TÄNKA PÅ?

– Köp alltid certifierade stenar! Och om du kan så försök få ringen värderad hos en oberoende värderare först. Se till så diamanten eller diamanterna är hela och inte blivit skadade. Se över fattningarna i ringen så att du inte behöver riskera att göra om ringen på grund av att fattningarna är utslitna. Det kan bli en dyr historia och jag har sett det alltför många gånger, tyvärr.

KAN MAN SE HUR DYR EN DIAMANT ÄR UNGEFÄR?

– Ja, om du är utbildad gemolog eller har ett vant och tränat öga för smycken och ädelstenar kan du enkelt se det genom att titta på diamanten med lupp eller i ett mikroskop. Vissa fel som en gul ton i stenen eller en inneslutning går att se rätt lätt bara med blotta ögat.

 

HUR SER SMYCKESTRENDERNA UT I VÅR?

– Stora detaljrika och lite vintageinspirerade ringar är inne nu, fattningar som är fyllda med stenar som syns från alla håll. Stora örhängen, eller örhängen som går att bygga på varandra är trendigt, och att blanda olika små örhängen i flera olika hål är supersnyggt tycker jag. Bär ringar på andra fingrar än ringfingret, våga vara lite annorlunda och ta ut svängarna!

STÄMMER DET ATT EN FÖRLOVNINGSRING “BÖR” KOSTA LIKA MYCKET SOM TRE MÅNADSLÖNER OCH I SÅ FALL, VARFÖR?

– Jag tycker inte alls att det stämmer, viktigt att man inte förköper sig utan landar i en budget som är rimlig för en själv. Tyvärr så stämmer däremot ordspråket ”happy wife, happy life”, HAHA! Se diamanten som en investering, den ska ju bäras i många år, så du kan ju dela kostnaden per år den ska bäras. Satsa på höga kvalitéer så är andrahandsvärdet alltid högre och du kan sälja den till samma pris som du köpte den för inom ett par år, eller mer 🙂

 

HUR SNABBT SJUNKER VÄRDET PÅ EN DIAMANT?

– Om du köper höga kvalitéer på diamanter med rätt certifiering så sjunker de inte i värde, tvärtom.

HUR SKILJER SIG KVALITÉERNA MELLAN VITGULD, GULD, SILVER OCH ROSÉGULD? VAD FINNS DET FÖR FÖRDELAR RESPEKTIVE NACKDELAR?

– Jag gillar personligen bättre att arbeta i guld än platina, det är starkare och blir inte så trist i färgen efter att ringarna använts ett tag, men det där är en smaksak. Platina är ett mer elastiskt material att arbeta med, så det går åt ungefär dubbelt så många timmar när man bearbetar ett smycke i platina vs. guld. Jag tycker det är tråkigt att platinan inte kan användas igen på samma sätt som en guldring, som kan bearbetas om och om igen och man kan återanvända materialet.

– Vitt guld är ju guld med en legering av palladium som sedan har ett tunt lager av rhodium som gör det sprakande vitt i färgen. Rhodiumlagret ligger utanpå ringen och slits av efterhand. Normalt är att en vitguldsring ska rhodineras 1 gång per år. Många väljer platina så de slipper rhodinering, men jag tycker ändå att platina kan bli väldigt grått i tonen efter ett tag.

– Silver är ett mjukt material, och om du har en silverring som du använder dagligen ska du inte räkna med att stenfattningarna håller mer än ett par år.

RELATED
Reactions